- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Φάμελλος – Πέρκα: Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ εις βάρος των καταναλωτών δεν κρύβεται

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει προκλητικά για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ και για τις «εκπτώσεις» του 2021, ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται σε ακραίο βαθμό από τα αποτελέσματα της ενεργειακής της πολιτικής, θυμίζοντας την κλασική ρήση «Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε».

Ακόμα και οι «εκπτώσεις» αποδεικνύεται ότι είναι τελικά μικρότερες από την τεράστια αύξηση των εσόδων κατά 1,057 δισ. ευρώ λόγω της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όσο και αν χρησιμοποιεί τις αποσβέσεις για να κρύψει τα 871,7 εκατ. ευρώ των λειτουργικών κερδών για να δείξει τελικά λογιστικές ζημίες για το 2021, δεν μπορεί να κρύψει ότι:

  1. Υπάρχουν άδικα υπερκέρδη στη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής στην προημερήσια αγορά, όπως επιβεβαιώνει και το κείμενο των αποτελεσμάτων σήμερα με την αναφορά σε «βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της παραγωγής» που κάλυψε τη μεγάλη αύξηση των καυσίμων και του φόρου άνθρακα. Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ αύξησε εις βάρος των καταναλωτών το ποσοστό κέρδους στην παραγωγή ενέργειας.
  2. Η ΔΕΗ από το 2020 εφαρμόζει μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των καταναλωτών αλλά προς όφελος του καρτέλ στην ενέργεια, αφού από τους καταναλωτές της ΔΕΗ προέκυψαν και τα 871,7 εκατ. ευρώ EBITDA αλλά και τα 800 εκατομμύρια των εκπτώσεων και όχι φυσικά από τα χρυσά bonus των «γαλάζιων παιδιών».

Στις δηλώσεις τους όμως οι κκ Σκρέκας-Στάσσης δεν βρήκαν ούτε μία δικαιολογία για:

Από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2021, επιβεβαιώνονται πάνω από όλα τα άδικα υπερκέρδη που προστίθενται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής ανώτατου ορίου κέρδους σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά και στη ΔΕΗ, η οποία οφείλει να παίξει τον εθνικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και όχι να συντάσσεται με το καρτέλ της ενέργειας εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Την προσπάθεια του κ. Σκρέκα να κρύψει τα υπερκέρδη διαψεύδοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ελληνική βιομηχανία και όλη την αντιπολίτευση δεν θα τη σχολιάσουμε γιατί, οι καταναλωτές βλέπουν την αλήθεια στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν πολύ πριν την ουκρανική κρίση. Και εκεί η υπογραφή, εδώ και πολλούς μήνες, είναι μία. Κυριάκος Μητσοτάκης.