- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Γ. Παπαγρηγορίου στην προ ημερησίας συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/4/2022

Διάβασα προσεκτικά τις ανακοινώσεις για την πρόθεση κατασκευής υπόγειου parking στην πόλη της Φλώρινας και ήθελα να σημειώσω πως καλά κάνατε και προστρέξατε στην Περιφέρεια για να υλοποιήσει το έργο. Άλλωστε η Περιφέρεια έχει τις δυνατότητες να το ωριμάσει και να το δημοπρατήσει αλλά και να επιτελέσει ένα κομμάτι του ρόλου της που είναι να στηρίζει τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας και να καλύψει τομείς όπου υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες.

Ελπίζω κάποια στιγμή και ο Δήμος Φλώρινας να βρεθεί στην ευχάριστη θέση να δημοπρατήσει επιτέλους, ένα έστω, μεγάλο έργο ως το τέλος της θητείας σας.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι το έργο αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στη φάση της μελέτης με ξεχωριστό προϋπολογισμό και στη φάση της κατασκευής. Και αυτό θα ήθελα να το προσέξετε. Χωρίς μελέτες μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται. Παίρνω λοιπόν αφορμή από αυτό το γεγονός για να αναφερθώ στο έργο που διατυμπανίζετε ότι θα υλοποιήσετε και συγκεκριμένα στην αγροτική οδοποιία ύψους πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το εντάσσετε στο τεχνικό πρόγραμμα θέλοντας να δημιουργήσετε προφανώς εντυπώσεις ότι έχετε πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων. Για να υλοποιηθεί όμως το έργο αυτό και να μη μείνει στα χαρτιά και στις εντυπώσεις θα πρέπει να υπάρχει μελέτη.

Στην Οικονομική Επιτροπή τουλάχιστον, τέτοια μελέτη δεν έχει έρθει, παρότι φέρατε το θέμα προς ψήφιση. Αντί μελέτης μας παρουσιάστηκε μία απλή τετρασέλιδη τεχνική περιγραφή που υπογράφεται από δύο συνταξιούχους σήμερα μηχανικούς. Έργα όμως κατά αυτόν τον τρόπο δεν υλοποιούνται. Θα μείνουν προτάσεις, θα ομορφαίνουν τεχνικά προγράμματα στα χαρτιά και θα δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς όμως αντίκρυσμα. Σας το έχουμε πει και θα το επαναλάβω. Με τους ρυθμούς αυτούς δε θα υλοποιήσετε ούτε το 1/10 του προεκλογικού προγράμματος σας και των δεσμεύσεων έναντι των δημοτών.

Κλείνω την ολιγόλεπτη, σύμφωνα με τον κανονισμό, τοποθέτηση στην προ ημερησίας συζήτηση με το μείζον θέμα της τηλεθέρμανσης.

Πριν από 2 ½ περίπου μήνες σε ένα άρθρο μου είχα γράψει κατά λέξη:

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι συμφέρουσα για θέρμανση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και εξελίξεις δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου από τις χώρες που το εξάγουν;

Ύστερα από λίγο διάστημα ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ανησυχίες.

Σήμερα λοιπόν που η Ευρώπη προωθεί και ξεκινά την προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση,

Σήμερα που ανατρέπεται το status το οποίο ξεκίνησε να διαμορφώνεται και θα επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες, είναι καιρός ο Δήμαρχος να αναθεωρήσει τις απόψεις για το θέμα φυσικού αερίου – τηλεθέρμανσης,

Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των κατοίκων του Δήμου μας. Εκτός αυτού όμως θα πετύχετε κ. Δήμαρχε κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό. Μια ευρεία συναίνεση, μια πλατιά συμμαχία με την κοινωνία και την ενότητα που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος μας.

Γιατί οι μεγάλες συναινέσεις κύριε Δήμαρχε δεν γίνονται στα μικρά και στα ανούσια. Στις χειραψίες, στα χαμόγελα και με δημόσιες σχέσεις. Γίνονται και επιτυγχάνονται στα μεγάλα ζητήματα που ακουμπούν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, την ευημερία και την πρόοδο τους.

Ευχαριστώ.