- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

48ωρη απεργία εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενες/οι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων (επί το πλείστων εργαζόμενες γυναίκες) έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σε κάποιους Δήμους καταβάλλονται καθυστερημένα, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλη μας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία -με πλείστα προβλήματα- οι 11.500 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, δεν αισθανόμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας. Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουμε πάντα και μόνο υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.). Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών. Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο. Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης), αλλά εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων με συμβάσεις που ξεκινούν από 2,3,4…κ.λ.π ώρες ημερήσιας απασχόλησης.

Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι με συμβάσεις από δύο ώρες ημερήσιας απασχόλησης; Εμείς λέμε όχι.

Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σε κάποιες περιπτώσεις) ανθρωποώρες που τους χορηγήθηκαν σε νέες προσλήψεις, για λόγους «πελατειακούς», ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μετατρέποντας συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Άλλοι Δήμοι δεν έχουν χορηγήσει ΠΟΤΕ τα Μ.Α.Π, ενώ και όσοι τα χορηγούν πολλές φορές δεν μεριμνούν για προμήθεια συμβατού, με το επάγγελμα του καθαριστή/ριας σχολείου, υλικού.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση της μισθοδοσίας είναι τακτικό φαινόμενο σε κάποιους Δήμους και ανατρέπουν κάθε οικογενειακό μας προγραμματισμό.

Η υπερεικοσαετή διανυθείσα προϋπηρεσία με συμβάσεις μίσθωσης έργου των σχολικών καθαριστριών/ων, δεν αναγνωρίζεται για την κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της απένταξής τους από τα Β.Α.Ε για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και την εργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68 ετών.

Επίσης, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν προβλέπεται αυτοτελής κωδικός επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων», με αποτέλεσμα οι αναγγελίες προσλήψεις να γίνονται με ειδικότητες άσχετες με το δικό μας επάγγελμα (καμαριέρες, καθαριστές/ριες αεροδρομίων, εργάτες/ριες, κ.ο.κ).

Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο που να μην χωρούν τέτοιου τύπου αδικίες και αυθαιρεσίες.

Για το λόγο αυτό στις 16 & 17 Μαΐου 2022

Απεργούμε και Διεκδικούμε:

ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ:

➢ 16 Μαΐου 2022 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

➢ 17 Μαΐου – ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ