- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απολογισμός και ευχαριστίες του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου Φλώρινας Χρήστου Παπούλκα

Αγαπητοί συμπολίτες μου και σεβαστοί εκδότες και ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ και Blogs, εν πρώτοις εύχομαι σε όλους λόγω των ημερών, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη, Υγεία, Αγάπη και Ευημερία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Με αφορμή την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας μου ως Διοικητής του Γ.Ν.Φ, καθώς ήδη βρισκόμουν στον 41ο μήνα(τριετής θητεία) και τον ορισμό νέου Διοικητή, αισθάνομαι την ανάγκη μέσω της παρούσας επιστολής να εκφράσω τα εξής:

Έφτασε στο τέλος μια διαδρομή, η οποία ομολογώ ότι διέπεται από έντονο εργασιακό φόρτο, πολλές συγκινήσεις, πολλές αγωνίες, άγχη και δόξα το Θεώ, μικρές και μεγάλες επιτυχίες.

Ήταν μία περίοδος ομολογουμένως διαφορετική και δύσκολη, καθώς τόσο το Νοσοκομείο μας, όσο και ολόκληρη η χώρα, αλλά και ο κόσμος επλήγη και συνεχίζει να πλήττεται από το έντονο πρόσωπο του Κορωνοϊού. Μια περίοδος διαχειριστικά μοναδική στα χρονικά, που είναι δύσκολο να την αντιληφτεί κανείς, εάν δεν τη ζήσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο εγώ ως Διοικητής, όσο και οι συνεργάτες μου(Ιατροί – Νοσηλευτές-λοιπό Προσωπικό), δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο που υπηρετήσαμε, με στόχο πρωτίστως την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα όμως, με συνεργασία – ζήλο και σθένος, εργαστήκαμε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο και είναι γεγονός ότι σε όλους τους τομείς προσπαθήσαμε και γενικά βελτιώσαμε καταστάσεις και διαδικασίες, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

 Με πνεύμα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και με γνώμονα την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, Ανθρώπινων και Οικονομικών μέσων, που είχαμε στη διάθεσή μας, επιδιώξαμε να επιτύχουμε τα μέγιστα και πάντα υπό δεδομένες συνθήκες.

Στους 41 μήνες λοιπόν της θητείας μου, προσπάθησα να παρέμβω σε κάθε τομέα, σε κάθε δράση και υπηρεσία, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, σε πόρους, μέσα και δομικές αλλαγές όπου απαιτούνταν, προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Κάθε ζήτημα, στο οποίο υπήρχαν προσλαμβάνουσες εξετάστηκε εξονυχιστικά, προκειμένου να βελτιωθεί.

Αισθάνομαι περήφανος και νιώθω χαρούμενος καθώς διακρίνεται το θετικό αποτύπωμα και ισοζύγιο των δράσεων και λειτουργιών στο Γ.Ν.Φ, ως μικρό επαρχιακό Νοσοκομείο των 140 κλινών και μάλιστα σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά των Νοσοκομείων ήταν και είναι υπό σχετικό περιορισμό(λειτουργούμε με συγκεκριμένα όρια δαπανών) και φυσικά οι συνθήκες πανδημίας δέσμευσαν ένα μεγάλο μέρος των πόρων και δαπανών μας, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να εκφραστούμε, για μια εμφανή ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των Υπηρεσιών μας και επιτρέψτε μου πολύ συνοπτικά και σε τίτλους, να μοιραστώ μαζί σας, τους λόγους αυτών των συναισθημάτων μου, όπου την δύσκολη αυτή περίοδο αυτή επιτύχαμε τα εξής:

1. Δ/ΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: Τα περισσότερα τμήματα πλέον λειτουργούν εμφανώς βελτιωμένα και ορισμένα εξ’αυτών σε άριστο επίπεδο.

2. Δ/ΝΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ : Παρομοίως και με επιπρόσθετο προσωπικό-νέες προσλήψεις με εκπαίδευση – επιμόρφωση – χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών αποτελούν καθημερινές πρακτικές.

3. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ : Με αποτελεσματικές πρακτικές Διοίκησης, καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε πολύ αυξημένες απαιτήσεις, καθώς χωρίς υπερβολή διπλασιάστηκε ο όγκος των εργασιών και με το υφιστάμενο προσωπικό φέραμε εις πέρας:

4. ΠΛΕΟΝ ΤΟ Γ.Ν.Φ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΩΣ ΔΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ:

5. ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Φ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ περίπου 6,45 εκ.€:

6. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:

Νιώθω γεμάτος και πλήρης, διακρίνοντας βελτιωμένες καταστάσεις, σε σχέση με αυτές που παρέλαβα, είτε οριακό, είτε σε πολύ καλύτερο και ικανοποιητικό επίπεδο.

Όμως όλα αυτά αποτελούν επιτυχία μιας συντονισμένης προσπάθειας με τη συνεργασία όλων και για το λόγο αυτό, οφείλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους αυτούς που συνέδραμαν το διάστημα αυτό (21/12/2018 – 3/5/2022), στην υλοποίηση αυτών των στόχων, ξεκινώντας από το προσωπικό και εργαζόμενους του Νοσοκομείου(Ιατρούς – Νοσηλευτές- λοιπό προσωπικό) και των δύο ΚΕΦΙΑΠ, από την Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία, τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, τους Τοπικούς και Περιφερειακούς άρχοντες, τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και γενικά όλους όσους είχαν θέση ευθύνης (Δήμαρχοι-Αντιπεριφερειάρχες- Βουλευτές κλπ) από το 2019 έως σήμερα, αλλά και κάθε επώνυμο και ανώνυμο πολίτη, ο οποίος βοήθησε στην υλοποίηση δράσεων και ενεργειών, είτε μέσω της θέσης που κατείχε, είτε μέσω αντίστοιχων δωρεών.

Τιμή και σε όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες στο Νοσοκομείο μας και έφυγαν νωρίς από τη ζωή και όσους δεν υπηρετούν πλέον λόγω συνταξιοδότησης. Επίσης να εξάρω το ρόλο των τμηματαρχών και Διευθυντών και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρώην Ιατρικό Δντη κ. Κωτακίδη Γεώργιο και σημερινό Ιατρικό Δντη Δημάκη Κωνσταντίνο για όλη την στήριξη που μου παρείχαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε εσάς τα ΜΜΕ, που κρατήσατε διακριτική και αμερόληπτη στάση, στα δρώμενα του Νοσοκομείου και της υγείας και όποτε ασκήθηκε κριτική, αναγνωρίζω ότι είχε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κάλο του Νοσοκομείου μας.

Επίσης ένα ευχαριστώ στον απλό κόσμο που αφιέρωνε χρόνο στο να μου μεταφέρει τις εμπειρίες του από το Νοσοκομείο, άλλοτε ικανοποιημένος και άλλοτε διατυπώνοντας ένα προβληματισμό, που γινόταν αφορμή για κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ίδια μου την οικογένεια, που αποδέχτηκε με υπομονή την απουσία μου και τις στερήσεις που μπορεί να έχει αυτή η θέση.

Τέλος είναι γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι και περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς, ενός ομολογουμένως δύσκολου και πολυπαραγοντικού έργου, που έχει να κάνει με τη θητεία του εκάστοτε διοικητή και αντιλαμβάνομαι ανεξάρτητα από τις θετικές αναφορές που έγιναν παραπάνω, ότι όλα δεν είναι τέλεια και πάντα θα υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι δυστυχώς μπορεί να είχαν κάποια αρνητική εμπειρία και εικόνα, σε επίσκεψη τους στο Νοσοκομείο μας.

Απέναντι σε όλους αυτούς, που πιθανόν το Νοσοκομείο μας και γενικά το Δημόσιο σύστημα υγείας για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν τους ικανοποίησε όπως έπρεπε από υπαιτιότητα του, οφείλω να εκφράσω την συγνώμη μου, που δεν καταφέραμε να βάλουμε ακόμα ψηλότερα τον πήχη.

Ως προς το μέλλον, πιστεύω και είναι γεγονός βέβαια, ότι ακολουθεί μία περίοδος όπου το διακύβευμα είναι μεγάλο και οι προκλήσεις αρκετές, σε όλους τους τομείς (Ανθρώπινο δυναμικό-Έργα υποδομής-νέοι στόχοι- θεσμικές υποχρεώσεις- Αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και των υγειονομικών υπηρεσιών κλπ). Στην επόμενη χρονική περίοδο, ολοκληρώνονται τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ και συνάμα οφείλουμε ως Νοσοκομείο και περιοχή να αξιοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, τόσο μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και νέων έργων ΕΣΠΑ, αλλά και λοιπών Εθνικών προγραμμάτων (πχ ενίσχυση λόγω σεισμών).

Για όλα λοιπόν τα παραπάνω, τόσο για την ιδιαίτερη περίοδο που ακολουθεί, όσο και για αυτά που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από μέρους μου, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου, ότι θα είμαι συμπαραστάτης, στο έργο του νέου διοικητή, κ. Μάντσου Γεώργιου, προκειμένου να υπάρχει διοικητική συνέχεια, με τον οποίο ήδη είχαμε τις πρώτες επαφές και διατηρούμε πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία.

Εύχομαι λοιπόν Καλή επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο του και προτρέπω να συνεχίζουμε να στηρίζουμε ως Φλώρινα το Νοσοκομείο μας.

Κλείνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ, βάση της εμπειρίας μου σε 3 διαπιστώσεις:

Πρώτον : ότι στο χώρο της υγείας, μπορούμε να λειτουργήσουμε, ακομμάτιστα με αμεροληψία και με συνεργασία, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι.

Δεύτερον: όποτε λειτουργούμε ενωμένοι ως κοινωνία και ως χώρα, επιτυγχάνουμε τα μέγιστα.

Τρίτο : Χρειάζεται ενίσχυση Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και οφείλει η πολιτεία να δώσει, την πρώτη προτεραιότητα στον τομέα αυτό.

 Γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα.

Με εκτίμηση
Ο απερχόμενος Διοικητής
Χρήστος Παπούλκας