- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα

Αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών καταγράφεται στο Ογκολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας με τους περισσότερους ασθενείς, κατά το τελευταίο διάστημα, να προέρχονται από τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, ενώ, μέχρι και σήμερα, για την τρέχουσα χρονιά, έχουν υποβληθεί σε ενεργές χημειοθεραπείες εξακόσιοι(600) καρκινοπαθείς ενώ, όλη την περυσινή χρονιά, ο αριθμός των ενεργών χημειοθεραπειών ανήλθε στις χίλιες επτακόσιες(1700).

Τα στοιχεία παρέθεσε, στην ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας η Επιμελήτρια Β’ γιατρός – οικολόγος του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας Βασιλική Πισανίδου, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του γαστρεντερικού (στομάχου, παχέος εντέρου) παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά, σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο καρκίνος των πνευμόνων, ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού, και στην 4η θέση ο καρκίνος του στομάχου.

Η μοναδική γιατρός – ογκολόγος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πώς «υπολειπόμαστε σε ανθρώπινο δυναμικό σε αυτό το Νοσοκομείο, αρκετά έως πολύ».

Η έτερη των εισηγητών Μαιευτήρας –Γυναικολόγος Καίτη Σπυροπούλου, εστίασε στον καρκίνο του ενδομητρίου, ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος, και αφορά στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και σε ποσοστό 20-30% σε γυναίκες κάτω των σαράντα ετών. Στο 90% των περιπτώσεων δίνει κολπική αιμορραγία, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης γιατί « είναι καρκίνος που προλαμβάνεται» και είναι ιάσιμος σε ποσοστό 95%.

Στην ίδια εκδήλωση, ο χειρουργός, Ανδρολόγος- ουρολόγος Χρήστος Γκατζήμας, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της παρουσίασης του στον Καρκίνο των Όρχεων, που αφορά στους νέους άνδρες, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη της πρόληψης, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος, και η πλήρης ίαση της , εξαρτάται, από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Κώστας Τσιμπραηλίδης τόνισε τη σημασία ανάλογων εκδηλώσεων για τη σωστή ενημέρωση των μελών του Συλλόγου και όχι μόνο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου