- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εκδήλωση τεσσάρων εθνικοτοπικών Ομοσπονδιών στο Αμύνταιο: «Πολιτιστικοί σύλλογοι: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών σωματείων και η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνουν  εκδήλωση με θέμα: «Πολιτιστικοί σύλλογοι: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 11.30π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού να είναι ακόμη ορατές και να απειλούν ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων, τέσσερις εθνικοτοπικές Ομοσπονδίες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συζητήσουν το μείζον ζήτημα της εν γένει λειτουργίας και πορείας των πολιτιστικών συλλόγων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο ιστορικός και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ, κ. Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  θα επιχειρήσει μια σύντομη ιστορική αναδρομή των προσφυγικών σωματείων. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στην κατάσταση που διαμορφώθηκε  στους συλλόγους από την υγειονομική κρίση αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Παράλληλα, με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Πόλης, θα προβληθεί ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Τα Ιερά Κειμήλια του Γένους των Ποντίων», τα οποία φυλάσσονται στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμυνταίου.