- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας για την Εργατική Πρωτομαγιά (video, pics)

Με τη συμμετοχή των δύο βουλευτών, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, εκπροσώπων φορέων, σωματείων και συνδικάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΦ Κωνσταντίνος Σιάκος, οι βουλευτές Γιάννης Αντωνιάδης και Πέτη Πέρκα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Χάτζιος, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε σχετικό video παραγωγής του ΕΚΦ και αναγνώστηκε το ψήφισμα.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ηρώων, όπου στο εκεί μνημείο έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η ομιλία του προέδρου του ΕΚΦ

1η Μάη η σημερινή.

Ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων.

Αγώνες που σφραγίστηκαν με αίμα και θυσίες και έβαλαν τα θεμέλια στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή η ιστορική μέρα, περικλείει μέσα της τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, 

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ χωρέσεις ολόκληρη την ιστορία και τις μάχες της εργατικής τάξης απέναντι στον εχθρό της σε λίγα λόγια.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να χωρέσεις σε λίγες λέξεις τους αγώνες των πρωτοπόρων που μάχονταν για το δίκιο την ίδια ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία αδιαφορούσε για τους συνάνθρωπους της.

Τον αγώνα των ανθρώπων που λαχτάρησαν να φτιάξουν τη ζωή τους στα μέτρα του Ανθρώπινου μέσα σε συνθήκες καταπίεσης.

Των ανθρώπων που χωρίς να διαβάσουν ένα δράμι θεωρία έκαναν πράξη όσα βιβλία κι αν ποτέ διαβάσουμε.

Για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη αξίζει να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους, που δεν είχαν την πρόθεση να γίνουν Ήρωες κι όμως σήκωσαν στους ώμους τους αυτό το βάρος και είναι παραδείγματα για τις επόμενες γενιές διδάσκοντας ότι δεν σκύβουμε ποτέ το κεφάλι και ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα την τιμημένη Εργατική Πρωτομαγιά. 

Η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων. Ημέρα – σύμβολο για την κατοχύρωση των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για γενιές και γενιές εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές να καταγράφεται, με εκατομμύρια ξεριζωμένους από τις εστίες τους ανθρώπους.

Η συνέχιση μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω χρονολογικά υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά η επισιτιστική ανασφάλεια είναι μια πολύ σοβαρή ανησυχία την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουν οι Κυβερνήσεις.

Ο πόλεμος γεννά προσφυγιά. 

Χιλιάδες άνθρωποι ξεριζόνωνται από τις εστίες τους.

Η προσφυγιά δεν έχει τάξεις, εύποροι και μη, μεγάλοι και μικρά παιδιά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προς το άγνωστο. Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας σύμφωνα με στοιχεία της UNISEF.

Η επιδίωξη της ειρήνης και της δημοκρατίας είναι θεμελιώδης αξία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να δράσει τώρα με μια πολυμερή πρωτοβουλία για ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Η εναλλακτική είναι απειλητικά υπαρκτή: περισσότερη πείνα, περισσότερη φτώχεια και περισσότερη κοινωνική αναταραχή, οικονομική και κοινωνική αστάθεια για πολλά χρόνια.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε τη διαμόρφωση της πολιτικής μέσω απειλών, βίας και αλαζονείας.

Tέλος. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουμε υποστεί τις 

Οικονομικές και κοινωνικές -συνέπειες ενός οικονομικού πολέμου και

διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης και έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία.

Με όποια λάθη, όποιες παραλείψεις, όποιες οπισθοδρομήσεις, Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και μέσα στα συνδικάτα για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας, των εργατικών, των κοινωνικών και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη, υγεία και ασφάλεια.

Για την κατοχύρωση της οχτάωρης εργασίας κάποτε κάποιοι έδωσαν αγώνες και τους κέρδισαν. Αυτούς τους αγώνες γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Με βάση τις εξελίξεις, οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αλληλέγγυοι.

Ζητούμε νέες ποιοτικές, αξιοπρεπείς και ασφαλείς θέσεις εργασίας με σεβασμό στον άνθρωπο εργαζόμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ , ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ

ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Το οφείλουμε στις νέες γενιές.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Ψήφισμα 1 Μάη 2022

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ

 

Εμείς οι εργαζόμενοι της Φλώρινας, σήμερα 136 χρόνια μετά την εξέγερση των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εργατικής Τάξης στο Σικάγο, που βάφτηκε από το αίμα τους, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, για να τιμήσουμε την μνήμη τους και να γιορτάσουμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της τάξης μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε τοπικά

  1. Μείωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας.
  2. Παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης έως το 2035 και κατόπιν ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
  3. Μια μεγάλης κλίμακας εμβληματική βιομηχανική επένδυση που θα απορροφήσει εργαζόμενους που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
  4. Εξασφάλισης μιας τοπικής ρήτρας ανάπτυξης με κλιμακούμενα φορολογικά & οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, με υψηλότερα κίνητρα στην περιοχή που θα πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων.
  5. Παρεμβάσεις συγκράτησης των νέων στην περιοχή περίοδο με ενίσχυση της απασχόλησης.
  6. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ & ΕΦΚΑ
  7. Παρεμβάσεις ενίσχυσης των μεταφορών και των συγκοινωνιών με την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα αλλά και την σιδηροδρομική διασύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Φλώρινας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, έργο χαμηλής οικονομικής αξίας αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας.
  8. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα

Απαιτούμε:

Ζητούμε άμεσα μέτρα για:

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!