- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Ο πόλεμός τους… οι νεκροί μας…»: Η αντιπολεμική εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (video, pics)

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας (μέλος ΟΓΕ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση την Aντιπολεμική εκδήλωση με θέμα: «Ο πόλεμός τους… οι νεκροί μας…»  στο ξενοδοχείο Emerald.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την ομιλία της Βίκυς Παπαναστασίου, αντιπρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου, η οποία τόνισε: «οι γυναίκες ξεσηκωνόμαστε ενάντια σ’ αυτόν τον άδικο, σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και σε κάθε τέτοιο πόλεμο. Γιατί είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών κ.λπ. που υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών. Γι’ αυτό δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο και πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν απ’ αυτούς».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, γίνονταν παύσεις και προβάλλονταν φωτογραφίες και βίντεο σχετικές με τον πόλεμο , όπως και απαγγελίες ποιημάτων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ του 1939 «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου», με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και την απαγγελία του Γιάννη Κούτρα. Στο θεατρικό συμμετείχαν γυναίκες, μέλη του Συλλόγου οι οποίες ασχολήθηκαν με μεράκι. Σκηνοθετήθηκε από την θεατρολόγο (μέλος του Συλλόγου) Χαρά Λιόλιου, η οποία ανέδειξε την κάθε πτυχή του ποιήματος ξεχωριστά.

Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών ευχαριστεί  θερμά τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας για την παραχώρηση του χώρου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θεατρικού.