- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φλώρινας: Να μην βρεθεί ούτε μια μέρα κλειστή η παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας

Εύλογη αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, αλλά και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας και συνάμα η συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο τοποθέτησης του νέου Διοικητή του ΓΝΦ, όπου δηλώσεις έκανε και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή του Νομού.

Μετά την εύστοχη και καίρια κοινοβουλευτική παρέμβαση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα και την ανάδειξη του σοβαρού ζητήματος του κινδύνου κλεισίματος της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας παρακολουθεί με πολύ σεβασμό και ανησυχία (χωρίς να υποδαυλίζουμε περεταίρω τις ανησυχίες του κόσμου),  τα αναφερόμενα και όσα γενικά φημολογούνται με βάση τα αναφερθέντα στον τύπο.

Είναι γεγονός ότι είναι έκδηλη η ανησυχία στη Φλώρινα και στους κατοίκους της, μετά από όλα αυτά που έλαβαν χώρα, τόσο για το μέλλον της Παθολογικής Κλινικής, αλλά και αντίστοιχα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, καθώς η κατάρρευση ή γενικότερα η αναβάθμιση μιας κλινικής ή ενός τομέα επηρεάζει τη γενικότερη λειτουργία ενός νοσοκομείου και μίας δομής υγείας.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία μέσω της ακολουθούμενης κεντρικής πολιτικής, όπου υλοποιείται με ευθύνη της οικείας Υγειονομικής περιφέρειας και αντίστοιχα της Διοίκησης ενός νοσοκομείου, οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και σε κάθε περίπτωση να δώσουν άμεσες λύσεις ανακουφίζοντας τους πολίτες. Θεωρούμε επίσης ότι το αγαθό της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν και με ποιότητα στους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, απέδειξε ότι έκανε βήματα υπέρ της αναβάθμισης των Νοσοκομείων και της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας. Στην περιοχή μας, κατά την περίοδο 2015-2019, φρόντισε να κρατήσει όρθιες τις κλινικές του ΓΝΦ, που είχαν πτωτική πορεία είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω της συρρίκνωσης και μη αντικατάστασης του προσωπικού και είχαν καταστεί μη λειτουργικές. Προχώρησε σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων Ιατρών, επαναλειτούργησε κλινικές, διασφάλισε την επάρκεια υλικών και μέσων και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες στην καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας.

Αυτό που τώρα πράττει η ΝΔ -χωρίς να επιθυμούμε να επαναλαμβανόμαστε- γίνεται εύκολα κατανοητό, αρκεί λοιπόν κάποιος να μελετήσει τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, όπου με μελανά χρώματα περιγράφεται το δυστοπικό παρόν και μέλλον της υγείας στην περιοχή μας και στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και σε τοπικό επίπεδο θα πράξουμε ό,τι μπορούμε με υπευθυνότητα και ασκώντας σοβαρή κριτική, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στην αγωνία των συμπολιτών μας, όσον αφορά στο μέλλον του Νοσοκομείου μας.

Εν πρώτοις θα περιμένουμε τις ενέργειες τόσο της Διοίκησης του Γ.Ν.Φ, αλλά και του ίδιου του Υπουργείου, αρκούμενοι/ες στο να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  1. Να μην βρεθεί ούτε μια μέρα κλειστή μια νευραλγική κλινική του Νοσοκομείου, καθώς θεωρούμε ότι έστω προσωρινά πρέπει να εξευρεθούν λύσεις υποστήριξης (πχ αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού -μετακινήσεις ιατρών από άλλα Νοσοκομεία- σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες κλπ)
  2. Να δρομολογηθεί άμεσα η επόμενη προκήρυξη, καθώς πλησιάζουμε τέλος Μαΐου και ακόμα δεν έχει εκδοθεί κάτι σχετικό.
  3. Να δοθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις στο Νοσοκομείο μας και στο βαθμό που θα απαιτηθούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
  4. Να θεσμοθετηθεί δέσμη μέτρων και κινήτρων για την αναστροφή του κλίματος αποχωρήσεων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και όλου του προσωπικού που απαιτείται για να λειτουργεί με επάρκεια το Ε.Σ.Υ.
  5. Να προβεί σε έκτακτες γενναίες ενισχύσεις των Νοσοκομείων μας για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης με πληθωριστικές ανατιμήσεις (άνω του 30%) σε υγειονομικό και λοιπό υλικό.
  6. Να προβεί άμεσα σε προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, καθώς το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και το τελευταίο διάστημα το Ε.Σ.Υ. βασίζεται αποκλειστικά στους συμβασιούχους – επικουρικούς ΣΟΧ, ΟΑΕΔ.
  7. Να αποκλεισθεί μέσα από τα επίσημα «χείλη» της Πολιτείας το πλάνο και η πιθανότητα υποβάθμισης των υγειονομικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας, όπως καταγράφηκε από την «μελέτη-λαγό» για νέο Νοσοκομείο ΣΔΙΤ στην Κοζάνη.
  8. Να μας ενημερώσουν επίσης, τι πρόκειται να γίνει με το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και πως προτίθενται να το αξιοποιήσουν, καθώς και επ’ αυτού ανθούν τα σενάρια περί ΣΔΙΤ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και όποιο σχέδιο υποβάθμισής της θα μας βρει όλους και όλες μπροστά του.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας

Θεματική Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας