- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

H Π. Πέρκα στο FLASH 99,4: «Ο κόσμος θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία προοδευτική διακυβέρνηση ώστε να έχει ένα καλύτερο αύριο για την ζωή του» (audio)

Για την υποψηφιότητά της στις επερχόμενες εκλογές:

Επιθυμώ να είμαι ξανά υποψήφια στη Φλώρινα.  Είμαστε μια πολύπαθη περιοχή και ευελπιστούμε σύντομα να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση για να γίνουν πολλά πράγματα επιτέλους στην περιοχή μας.

Για το αίτημα του Α. Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών και υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών:

Η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγού της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης ήταν -μιας και δεν το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης- να οριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών για να προετοιμάσει τις εκλογές και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επίσης να γίνει Εθνικό Συμβούλιο ώστε να ενημερώνονται τα κόμματα για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και μια διακομματική επιτροπή για να μοιραστεί δίκαια ο χρόνος και η προβολή στα ΜΜΕ μέχρι τις εκλογές.

Για τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ:

Είναι τόσο αναβαθμισμένη και επιθετική η Τουρκία -ευτυχώς σε επίπεδο ρητορικής κυρίως, αλλά και σε διπλωματικές ενέργειες- που δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί. Πραγματικά έχει «ξεφύγει» θα έλεγα ο κ. Ερντογάν.

Αυτό που κάνουμε εμείς με συνέπεια είναι να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση ώστε να την ωθούμε να σταματήσει να υιοθετεί τη στάση του «δεδομένου συμμάχου» και του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης». Δεν είναι αυτό το δόγμα μας, εμείς είμαστε μια χώρα ειρηνική που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να διάγουμε ειρηνευτικές προσπάθειες.

 Για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης:

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και του ενεργειακού πληθωρισμού τα πάει πολύ άσχημα κι αυτό γιατί δεν παρενέβη από την πρώτη στιγμή. Κερδοσκόπησαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, τέσσερις μεγάλοι παίκτες -μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ- εις βάρος του ελληνικού λαού, των καταναλωτών, των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτό αποδεικνύεται σιγά-σιγά.

Η κυβέρνηση άργησε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη, καθότι εμείς το λέγαμε από τον Αύγουστο του 2021. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Κάποια στιγμή, τον Μάρτιο του 2022, το δήλωσε και ο πρωθυπουργός…τον Απρίλη το παραδέχτηκε και ο Υπουργός Ενέργειας και ακόμα ψάχνουν το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί αυτή η φορολόγηση και προσπαθούν να το μειώσουν, χρησιμοποιώντας  λάθος μεθοδολογία, αφαιρώντας τρεις μήνες, συμψηφίζοντας ποσά που αφορούν διακριτές αγορές (παραγωγής και προμήθειας), με τροπολογίες, κ.τ.λ.

Το πρόβλημα είναι ότι όσα δίνει ως επιδότηση η κυβέρνηση, τα έχει πάρει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι πάλι χρήματα των καταναλωτών. Έχει πάρει από τους καταναλωτές υπέρογκα ποσά, ένα μέρος των οποίων -κατά τη γνώμη μας πολύ μικρό- το επιστρέφει ως επιδότηση. Αυτό όμως σημαίνει ότι τόσο καιρό στερούνται ρευστότητας τα νοικοκυριά και η αγορά. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Είμαι εισηγήτρια της Αξ. Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Χθες είχαμε ακρόαση των φορέων και ρωτήσαμε τον Διοικητή της ΡΑΕ για το τι συμβαίνει με τα υπερκέρδη που προκύπτουν από το φυσικό αέριο. Που είναι αυτό το πόρισμα; Γιατί και εκεί έχουμε υπερκέρδη. Εκείνη την ώρα λοιπόν ανάρτησαν το πόρισμά τους, ενώ το είχαν από μέρες έτοιμο στο ΥΠΕΝ. Είδαμε ότι είχε μια τεράστια αύξηση κερδών η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την προμήθεια του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα το EBITDA το 2020 ήταν 25 εκ. ευρώ ενώ το 2021 έφτασε στα 326 εκ. ευρώ. Τώρα βγήκε το ΥΠΕΝ και είπε ότι θα τα φορολογήσουμε κι αυτά…Πότε; Δεν αντέχει ο κόσμος. Ακόμα και όλα να επιστραφούν -που πολύ αμφιβάλλουμε- ήδη έχει λείψει η ρευστότητα από την αγορά.

Θεωρώ ότι είναι πολύ λάθος η πολιτική που έχει ασκήσει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα. Το γεγονός ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν τα τεράστια υπερκέρδη και να μην στεγνώσουν από ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ήταν καταστροφικό. Τώρα ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας έχουν ξεφύγει. Ο πληθωρισμός της ενέργειας έχει φτάσει στο 60% όταν σε όλη την Ευρώπη είναι κάτω από το 40%.

Για το μέτρο του fuel pass:

Θεωρώ ότι πάλι είναι πολύ λίγο. Όσο επιδοτείς την ακρίβεια και δεν παίρνεις μέτρα εκεί που δημιουργείται δεν σώζεται. Είναι μεγάλη ιστορία η αγορά των καυσίμων. Θέλει ελέγχους. Χρήζει άμεσης παρέμβασης. Βεβαίως, και ένα ευρώ να δοθεί στους συμπολίτες μας είναι καλοδεχούμενο. Αλλά σε καμία περίπτωση επαρκές. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος λύνει το πρόβλημά του με το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ…γιατί περί αυτού πρόκειται.

Για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την αντανάκλασή του στο ελληνικό πολιτικό σύστημα:

Δεν είμαστε μακριά και το παρακολουθούμε. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες αλλά δεν έχουμε μεγάλες διαφορές καθότι η Γαλλία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ευρώπη. Το πρώτο συμπέρασμα, η θετική άνοδος της Ενωμένης Αριστεράς με τον Μελανσόν, που δεν ήταν αναμενόμενο και δείχνει ότι σιγά-σιγά οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος.

Έχουμε κλιματική κρίση, πόλεμο, κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού -παρόλο που εμείς ως χώρα είμαστε πρωταθλητές- δε σημαίνει ότι δεν το βιώνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Βλέπουν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο οποίος είναι οι προτάσεις και το όραμα της Αριστεράς.

Το αρνητικό είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς. Σε περιόδους κρίσης είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Το ζήσαμε κι εδώ την περίοδο της οικονομικής κρίσης με την άνοδο της νεοναζιστικής ΧΑ. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Ιστορικά αν το μελετήσουμε, σε περιόδους κρίσης, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της ανόδου του φασισμού και της μισαλλοδοξίας. Αυτό είναι το αρνητικό που πρέπει να δούμε και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούμε απέναντι.

Ελπίζω η αντανάκλαση στο δικό μας πολιτικό σύστημα να αφορά μόνο στο πρώτο σκέλος: στην άνοδο της Αριστεράς. Εμείς είχαμε απανωτές κρίσεις που δεν τις βίωσαν οι άλλοι λαοί. Πλέον ο κόσμος έχει καταλάβει γιατί μπήκαμε στα μνημόνια,  γιατί πτώχευσε μια πλούσια χώρα και ποια κυβέρνηση που δεν είχε ευθύνη για αυτή την καταστροφή την έβγαλε από τα μνημόνια και άφησε 37 δις απόθεμα. Πώς και γιατί  στην υγειονομική κρίση είχαμε τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων…και κυρίως, πώς ζει σήμερα το μεσαίο νοικοκυριό. Ο κόσμος τα βγάζει πέρα δύσκολα.

Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ο κόσμος θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία προοδευτική κυβέρνηση ώστε να έχει ένα καλύτερο αύριο. Για την καθημερινότητά του. Για την ζωή του.