- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η παρουσίαση του βιβλίου «Χαράλαμπος Χαραλάμπους αιχμάλωτος ετών 16» (video, pics)

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Χαράλαμπος Χαραλάμπους αιχμάλωτος ετών 16 της τούρκικης εισβολής του 1974” της συμπατριώτισσάς μας Ελένης Ρίμπα από την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Το βιβλίο προλόγισε ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, εμφανώς συγκινημένος αφού κατάγεται και ο ίδιος από την Κύπρο, και οι μνήμες τον γύρισαν στο τραγικό 1974, μια ημερομηνία που, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κύπριοι είτε την ακούσουνε είτε την δούνε γραμμένη δημιουργεί μέσα τους θλίψη, αναστάτωση και πόνο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ήρωας του βιβλίου, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος αποφεύγει στη ζωή του να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της εποχής όμως με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου εξιστόρησε τα προσωπικά του βιώματα όταν σε ηλικία μόλις 16 χρονών συνελήφθη από τους Τούρκους και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων μαζί με τον πατέρα του, τον οποίο έχασε και μέχρι πριν από λίγα χρόνια που διαπιστώθηκε ο θάνατός του τον θεωρούσε αγνοούμενο. Είπε ακόμα για τα βασανιστήρια που πέρασε αλλά και για την μετέπειτα ένταξή του στην κοινωνία. Ο κ. Χαραλάμπους μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με την τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων και κυρίως της κυπριακής φλογέρας την οποία έφερε μαζί του και έπαιξε τρία κομμάτια στο τέλος της ομιλίας του.

Τέλος, μίλησε η συγγραφέας και σύζυγος του κ. Χαραλάμπους, για τους σκοπούς που γράφτηκε το βιβλίο. Η ίδια ήθελε να γίνει δασκάλα, όμως η μοίρα της έπαιξε τραγικά παιχνίδια και δεν τα κατάφερε. Έτσι αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από αυτό με την ιστορία του συζύγου της.