- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μάκης Ιωσηφίδης: Λιμνάζουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου

Μετά από μία γρήγορη έρευνα που έκανα κατέγραψα ότι η περιοχή του Δήμου Αμυνταίου δεν έχει συμπεριληφθεί στην αναβάθμιση του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως έγινε στο δήμο Φλώρινας και σε άλλους δήμους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθούν οι 150 περίπου αιτήσεις για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων των δημοτών του Δήμου Αμυνταίου που εκκρεμούν. Ο λόγος είναι ότι το δίκτυο της περιοχής έχει προβλήματα σε ότι αφορά στους υπάρχοντες υποσταθμούς και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τόσα χρόνια που η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα δεν υπήρχε πρόβλημα… Το πρόβλημα προέκυψε τώρα, λόγω της απαξίωσης των υποδομών! Φυσικά, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη τελείωσε και μένει πίσω η καμένη γη!

Η αδιαφορία κάποιων να πιέσουν για να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι υποσταθμοί μπορεί να αναβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και να ματαιώσει μία σημαντική αναπτυξιακή ενέργεια, που θα αποφέρει ρευστότητα στην περιοχή και σημαντικό εισόδημα σε περίπου 150 οικογένειες!

Μήπως έτσι υποβαθμίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες του λιγνιτικού άξονα; Γιατί το κράτος δεν διοικείται μόνο από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Συνήθως οι διαδικασίες «σκαλώνουν» στα χαμηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης. Στην περίπτωσή μας αυτοί οι αποτυχημένοι «μανδαρίνοι» ξεγυμνώνουν τις εξαγγελίες για στήριξη των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Κλείνοντας απλώς θα θέσω ένα ερώτημα: υπάρχουν φήμες ότι ο υποσταθμός της περιοχής Αμυνταίου θα δοθεί σε ιδιώτες για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και οι αιτήσεις των κατοίκων για φωτοβολταϊκές μονάδες να μείνουν στα συρτάρια. Αληθεύει;

Πρέπει να απαιτήσουμε τώρα να αναβαθμιστεί ο υποσταθμός και να εξυπηρετήσει τα αιτήματα των κατοίκων που θέλουν να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκές μονάδες για να βελτιώσουν το εισόδημά τους και να μπει καινούριο χρήμα στην τοπική αγορά. Οι ξένοι να επενδύσουν εφόσον ικανοποιηθούν οι δημότες του Δήμου Αμυνταίου.

Μάκης Ιωσηφίδης
Πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου