- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Π. Πέρκα: «Ανακρίβειες και ψέματα από τον κ. Χατζηδάκη σχετικά με τις συντάξεις»

Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή του να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Σε μια ολιγόλεπτη παρέμβαση κατάφερε να συμπεριλάβει από ανακρίβειες μέχρι και ψέματα.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, «στα τέλη Απριλίου είχαμε περίπου 75.000 εκκρεμείς συντάξεις». Η αλήθεια είναι όμως ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στα τέλη του 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες και επικουρικές) μόνο στον ΕΦΚΑ είχαν φτάσει τις 242.061! Και μάλιστα, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι αναμένουν 2η σύνταξη. Από αυτές, ληξιπρόθεσμες – δηλαδή με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από την υποβολή τους – ήταν 182.874 αιτήσεις!

Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείου «να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το καλοκαίρι, με τη βοήθεια των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε». Με βάση τα προηγούμενα νούμερα, δυστυχώς δε συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του αρμόδιου Υπουργού. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε «χορτάσει» από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και οι καταληκτικές ημερομηνίες που τίθενται περνούν η μια μετά την άλλη.

Όσο για τα τεχνολογικά εργαλεία, δεν ξέρουμε σε ποια αναφέρεται ο κ. Χατζηδάκης. Χωρίς να επεκταθούμε σε άλλες ειδικότητες, για τους υποψήφιους συνταξιούχους μηχανικούς που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουμε να κάνουμε με πλήρως απαρχαιωμένα μηχανογραφικά συστήματα, ενώ εργαλεία που πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, δεν εξυπηρετούν τελικά το σκοπό τους – για παράδειγμα το 1555, το μόνο που κάνει είναι να κλείνει ραντεβού για τα τοπικά υποκαταστήματα.

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε σε μια ακόμα ψευδή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι κύριες συντάξεις έχουν εκκαθαριστεί πλήρως μέχρι το 2018. Το 2019 έχει μείνει περίπου 1% και ένα 8% έχει μείνει από το ‘20». Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις ακόμα και από το 2016, όπως π.χ. στους μηχανικούς του δημοσίου;

Πώς προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, τη στιγμή που υπάρχουν υποψήφιοι συνταξιούχοι μηχανικοί που, με διάφορα προσχήματα, δε λαμβάνουν καν την Εθνική μηνιαία σύνταξη των 380 ευρώ μικτά ή δε λαμβάνουν την προβλεπόμενη από το νόμο προσωρινή σύνταξη μέχρι την εκκαθάριση των αιτήσεών τους, για την οποία στους μονοσυνταξιούχους μηχανικούς χρειάζονται περίπου 2 χρόνια! Και όλες αυτές οι «εκκρεμότητες» διαιωνίζονται, εν μέσω κύματος ακρίβειας και πληθωρισμού, φέρνοντας πραγματικά σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη έρχονται λίγες μέρες μόνο έπειτα από σχετική ερώτηση που καταθέσαμε αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την απονομή των συντάξεων δεκάδων χιλιάδων μηχανικών. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργείου, αν κρίνουμε όμως από το γεγονός ότι ο Υπουργός δε διστάζει να προβαίνει σε ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, μάλλον δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής Φλώρινας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία