- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη σε περιοχές του Αμυνταίου που χτυπήθηκαν από το χαλάζι (pics)

Περιοδεία στην περιοχή του Αμυνταίου πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι της Δευτέρας.

Το κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αγρότες στα χωριά Μανιάκι, Βεγόρα και Άγιο Παντελεήμονα, ενώ επίσης είδε από πρώτο χέρι τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, αμπέλια) έπειτα από την έντονη χαλαζόπτωση.

Στην περιοδεία η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής για το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 100 % της παράγωγης τους.

Οι αγρότες δηλώσαν ότι είναι αγανακτισμένοι αφού για μια ακόμη χρόνια, όντας απροστάτευτοι από τα καιρικά φαινόμενα, βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται σε μια χρονική στιγμή που έχουν πραγματοποιήσει ήδη μεγάλο ποσοστό του κόστους καλλιέργειας και μέρος της παραγωγής των κερασιών και ροδάκινων ήταν έτοιμα για συγκομιδή.

Βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο διότι χάνουν την παραγωγή τους και αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παράγωγής που έχουν ήδη διαθέσει, που ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά ήταν αυξημένο λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων (ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο). Ακόμη, ανησυχητικό είναι ότι από την ένταση της χαλαζόπτωσης έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στα δέντρα, πέρα από τους καρπούς, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι αγρότες ζητούν την άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και άμεση αποζημίωση ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους αλλά και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης δήλωσε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στους αγρότες και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να αναδείξει το θέμα και να βάλει στο επίκεντρο τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ανέδειξε ταυτόχρονα ότι σήμερα οι αγρότες είναι ανάγκη να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από το κράτος από τα καιρικά φαινόμενα διότι το 2022 υπάρχει η τεχνική και επιστημονική δυνατότητα για τέτοια ουσιαστικά μέτρα, ωστόσο δεν είναι «επιλέξιμα» από τις κυβερνήσεις διαχρονικά γιατί αποτελούν «κόστος». Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσει ο αγώνας των αγροτών για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και του εισοδήματος τους.