- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύσκεψη στο Αμύνταιο για την αντιμετώπιση των ζημιών στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση

Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου, ο Βουλευτής του νομού Φλώρινας, κύριος Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κύριος Άνθιμος Μπιτάκης, καλούν τους αγρότες της περιοχής Αμυνταίου, που επλήγησαν από την πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση, σε συνάντηση στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, αύριο Πέμπτη 09/06/2022 και ώρα 10:00 π.μ., με θέμα: Τις Δίκαιες και Αντικειμενικές Αποζημιώσεις των Παραγωγών αλλά και τον Καθορισμό μιας σειράς συναντήσεων με στελέχη του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκαθαριστεί ο τρόπος εκτίμησης των ζημιών όπως και ο τρόπος υπολογισμού των τεσσάρων ζημιών που αρχικά φαίνεται να έχουν γίνει.

Η χαλαζόπτωση, για πρώτη φορά στα δεδομένα της Αγροτικής Παραγωγής, έριξε κάτω στο χώμα, πάνω από το 50% των καρπών, ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 90%, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις καλλιέργειες, όπως δημητριακά, οινοστάφυλα κ.α. Οι καρποί που έμειναν στα δέντρα, είναι χτυπημένοι στο 100%, με κίνδυνο δημιουργίας ασθενειών στα κτήματα, και στις καλλιέργειες και επιφέροντας επιπλέον κόστος στους παραγωγούς, για φυτοπροστασία. Τα οπωροφόρα δέντρα, όπως και τα αμπέλια έχουν πάθει ζημιά σε όλους τους νεαρούς βλαστούς, οι οποίοι θα καρποφορούσαν και θα έδιναν νεαρούς βλαστούς την επόμενη χρονιά.

Τέλος, πολλά αγροκτήματα ανάλογα την ποικιλία τους και το στάδιο άνθισης τους, έχουν δηλωθεί για παγετό.

Η αυριανή συνάντηση, είναι κέραιας σημασίας, για τον καθορισμό εκτίμησης και αποτίμησης της τελικής ζημιάς, όσον αφορά τα παραπάνω τέσσερα αποτελέσματα, που θα καθορίσουν την αποζημίωση της παραγωγής, και κατά συνέπεια του εισοδήματος των παραγωγών.

Στην αυριανή συνάντηση, θα συμμετέχει, και εκπρόσωπος της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κύριου Γεώργιου Κασαπίδη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ