- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύσκεψη στον ΕΛΓΑ Κοζάνης για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Αμύνταιο

Την Παρασκευή 10/06/2022 πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα σύσκεψη φορέων στα γραφεία του Περιφερειακού Καταστήματος του  ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.  Στη συνάντηση  συμμετείχαν ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Κατόγλου Ελένη, ο επόπτης του ΕΛΓΑ για την Π.Ε Φλώρινας κ. Φακής Στέφανος,  η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού περιοχής Αμυνταίου κ. Διαμάντω Κρητικού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παντελεήμονα κ. Λάζαρος Μπούκτσης,  ο πρόεδρος του Α.Σ Μανιακίου Βοκερία 551  κ. Σάββας Κουρτπαρασίδης, εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωπος του δημάρχου Αμυνταίου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης στις καλλιέργειες και ο συντονισμός των ενεργειών για την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση της καταστροφής από τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο κ. βουλευτής αρχικά ευχαρίστησε την κ. προϊσταμένη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ Κοζάνης για την άμεση ανταπόκριση και την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν στα αγροκτήματα του δήμου Αμυνταίου,  την επόμενη μέρα της χαλαζόπτωσης αλλά και γενικά για την άριστη συνεργασία που υπάρχει προς όφελος του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Ακόμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταύτιση των απόψεων μεταξύ του ΕΛΓΑ και των εκπροσώπων των αγροτών, ως προς το μέγεθος της ζημιάς. Επιπλέον ο κ. Αντωνιάδης  τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες καταγραφής και ελέγχου των ζημιών που  έχουν υποστεί οι αγρότες, προκειμένου να  δοθούν  έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο την Τετάρτη  15/06/2022 στην Αθήνα.

Τέλος ο κ. βουλευτής δεσμεύτηκε να προγραμματίσει  συναντήσεις με  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γεώργιο και  τον Υφυπουργό κ. Στύλιο Γεώργιο με σκοπό να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο το μέγεθος της καταστροφής και να δοθεί  άμεσα μια προκαταβολή έναντι της ζημιάς. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν  οι εκτιμήσεις να δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων  με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.