- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύσκεψη του Δημάρχου Αμυνταίου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για θέματα που ανέκυψαν μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή

Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, προκειμένου να παραβρεθεί στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης στα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Υπηρεσιακοί Παράγοντες του ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπυξης Δυτ.Μακεδονίας κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, η Προέδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου και Μέλος του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ κ. Διαμάντω Κρητικού, ο Προέδρος της Κοινότητας Μανιακίου, κ. Γεώργιος Τσιβελείδης, ο Πρόεδρος κ. Λάζαρος Μπούκτσης και ο κ.Ιωάννης Δελής από τον Συνεταιρισμό του Αγίου Παντελεήμονα, και ο Πρόεδρος κ. Κουρτπαρασίδης Σάββας και ο κ.Βασίλειος Κουρούτος από τον Συνεταιρισμό Μανιακίου 551.

Στην συνάντηση, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε η χαλαζόπτωση, σε όλες τις καλλιέργειες της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου. Το μέγεθος χαλαζόπτωσης ήταν τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να ρίξει και καρπούς από τα δέντρα, σε ποσοστό μέχρι 90%, γι’ αυτό τον λόγο ζητήθηκε από τον ΕΛΓΑ, στην αποζημίωση να μην αφαιρεθεί η υπολειμματική αξία των προϊόντων, διότι τα έξοδα φυτοπροστασίας και θρέψης, αλλά και συγκομιδής, θα είναι πολλαπλάσια της αξίας των προϊόντων. Ζητήθηκε επίσης, για όσους παραγωγούς επιθυμούν, να αποσύρουν τη δήλωση ζημιάς του παγετού, ή σε περίπτωση που εκτιμηθούν και οι δύο ζημιές, να μετρήσει ως προς την αφαίρεση αποζημίωσης, ο συντελεστής χαλαζόπτωσης. Ζητήθηκε επίσης, να καταγραφεί η ζημιά που έπαθαν οι καλλιέργειες, και για την επόμενη χρονιά.

Ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, οι εκτιμήσεις των ζημιών, (έχουν προσληφθεί ήδη 35 εποχιακοί υπάλληλοι για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ώστε να έχουν γρήγορα αποτελέσματα, και να μπορούν να αποφασίσουν και να απαντήσουν, με σαφήνεια στους φορείς της περιοχής, αλλά και στους παραγωγούς, ότι οι αποζημιώσεις θα είναι με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Επισης συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό της άνοιξης 2021 οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ καθώς η παραγωγή ήταν σε προανθικό στάδιο. Όσον αφορά, το θέμα της προκαταβολής έναντι της ζημιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε, ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται υπουργική απόφαση.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε προσωπικά στον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Άνθιμο Μπιτάκη, ότι οι αγρότες της περιοχής, δεν θα αδικηθούν, και η ζημιά από την χαλαζόπτωση, θα κριθεί ανάλογα με το μέγεθος της, η οποία ήταν πολύ μεγάλη. Ο Βουλευτής του νομού Φλώρινας, κύριος Ιωάννης Αντωνιάδης, ζήτησε, η επόμενη συνάντηση, να γίνει στο Αμύνταιο, και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, και οι προθέσεις του οργανισμού. Το επόμενο διάστημα, θα ζητηθεί συνάντηση, και με τον Υπουργό Γεωργίας, κύριο Γεώργιο Γεωργαντά.