- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γιατί διαβάζοντας χριστιανικά βιβλία γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μία εποχή που τα πράγματα και οι εξελίξεις γενικότερα τρέχουν με ρυθμούς που θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστούν εξωφρενικά γρήγοροι. Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, φαίνεται πως η πνευματικότητα δεν έχει πια θέση. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να μαθαίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πληροφορίες για τον κόσμο και τα χόμπι τους και προτιμούν να ξοδεύουν τον ελεύθερο τους χρόνο καταναλώνοντας μανιωδώς περιεχόμενο από πλατφόρμες διασκέδασης. Η ανάγνωση θρησκευτικών και πνευματικών βιβλίων φαίνεται πως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Σε μέρη όπως το Stinkrini – Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο αλλά και στο internet μπορεί κανείς να βρει πολλά βιβλία σχετικά με την πίστη μας. Γιατί να αφιερώσει χρόνο να διαβάσει κάποια από αυτά όταν μπορεί να δει μία καινούργια τηλεοπτική σειρά ή μία ταινία; Τι το περισσότερο μπορούν να προσφέρουν αυτά τα βιβλία; Για αρχή, μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Η ιστορία του Ντοστογιέφσκι

Ένας από τους ανθρώπους που τα θρησκευτικά βιβλία κατάφεραν να του αλλάξουν τη ζωή, δεν είναι άλλος από τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τον διάσημο Ρώσο συγγραφέα. Ο Ντοστογιέφσκι όταν ήταν νέος είχε συλληφθεί για την αντικαθεστωτική του δράση και κατά τη μεταγωγή του σε κάποια φυλακή για καταναγκαστικά έργα, τον πλησίασε μία γυναίκα η οποία τον είδε καταπονημένο και απελπισμένο και του έδωσε ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής για να έχει μαζί του να ξεχνιέται. Ο Ντοστογιέφσκι δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος και χρησιμοποιούσε το βιβλίο για να σκουπίζει την πίπα του με τις σελίδες του. Μια μέρα αποφάσισε να διαβάσει πρώτα τη σελίδα που είχε κόψει πριν να σκουπίσει την πίπα του και η σελίδα που είχε επιλέξει περιείχε την αποκοπή του Ασώτου, η οποία και του «μίλησε» κατευθείαν. Ο Ντοστογιέφσκι εν τέλει διάβασε όλη την Αγία Γραφή, άντλησε από αυτήν το κουράγιο για να αντέξει τις κακουχίες της φυλάκισης του και στην συνέχεια έγινε και η πηγή έμπνευσης των μυθιστορημάτων του.

Σε βοηθούν να γίνεις σαν τους αγίους

Ο Άγιος Παΐσιος τόνιζε ότι πρέπει να διαβάζουμε βίους Αγίων και άλλα θρησκευτικά βιβλία για να πάρουμε κουράγιο για αν συνεχίσουμε τη ζωή μας παρά τις δυσκολίες. Βλέποντας αυτά υπέμειναν οι Άγιοι μας για την πίστη τους θα καταλάβουμε πόσο μικρές μπορεί να είναι οι δικές μας δυσκολίες και η πίστη μας τόσο στον εαυτό μας όσο και στον Θεό θα γίνει πιο μεγάλη. Επιπλέον, όσοι από μας νομίζουμε ότι είμαστε σχεδόν Άγιοι, διαβάζοντας τους βίους των Αγίων θα καταλάβουμε πόσο πραγματικά απέχουμε από τον βίο των ανθρώπων αυτών και πόσο δρόμο έχουμε ακόμη για να τους φτάσουμε.

Έχουν απαντήσεις για τα προβλήματα σου

Οι Άγιοι Πατέρες έχουν γράψει πολλά βιβλία και σε αυτά μπορούμε να βρούμε μία πληθώρα παραβολών και ιστοριών που μπορούν να δώσουν λύσεις ακόμη και σε πολύ «σύγχρονα» προβλήματα. Το να βρει κανείς μία απάντηση στο πρόβλημα του ή να δει ότι είναι θέμα που έχει «βασανίσει» τους πατέρες της πίστης μας, είναι κάτι που σίγουρα προσφέρει ανακούφιση, αγαλλίαση κι εν τέλει και ψυχική ηρεμία.

Κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα και τους πειρασμούς

Λέγεται πως ο Σατανάς και τα κακά πνεύματα μισούν την Αγία Γραφή και όλα τα πνευματικά, Χριστιανικά βιβλία γιατί «ανοίγουν τα μάτια» των ανθρώπων στην επιρροή και τα κόλπα τους. Με άλλα λόγια, όσοι τα διαβάζουν μαθαίνουν να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και θωρακίζονται από τις «επιθέσεις» και τους πειρασμούς των σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν να τους βγάλουν από τον δρόμο του Θεού. Τα πονηρά πνεύματα σκαρφίζονται συνεχώς καινούργιους τρόπους για να αποτρέψουν τους πιστούς από την ανάγνωση Χριστιανικών βιβλίων βάζοντας τους στο μυαλό την αίσθηση της βαρεμάρας ή της κούρασης προς κάθε τι πνευματικό και πείθοντας τους πως καλλιτεχνικά έργα και άλλες μορφές περισπασμού της προσοχής είναι πιο επιθυμητά.