- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λίγα λόγια για τις εξελίξεις στο ορυχείο της Αχλάδας

Οι τοπικές εξελίξεις στο ορυχείο της Αχλάδας με την έκπτωση της μισθώτριας εταιρείας δεν μπορούν παρά να ειδωθούν ως ένα ιδιαίτερο επεισόδιο, στη γενική πορεία της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της βάρβαρης πολιτικής της απολιγνιτοποίησης. Οποιασδήποτε προσπάθεια για επί μέρους τοποθετήσεις και άμεσες λύσεις, δίχως την αμφισβήτηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια μακροχρόνια και καλά σχεδιασμένη πορεία έχει οδηγήσει τον κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια, τα κέρδη των τεράστιων ομίλων της ενέργειας στα ύψη, σε απαξίωση το Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, την πόλη μας σε καταστροφή και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε το σύνολο σχεδόν των φορέων της πόλης, καθαρά για τα «εύκολα», με υπεκφυγές για τα πιο «δύσκολα», με κραυγαλέα σιωπή για όσα καίνε!

Τι πρέπει να γίνει;

Τα πράγματα έχουν φτάσει εδώ και καιρό στο «και πέντε». Η άμμος στην κλεψύδρα έχει αδειάσει και μόνο μια διαφορετικά συνολική πορεία μπορεί να διασώσει το οτιδήποτε για την πόλη.

Οι εργαζόμενοι και όσοι εμπλέκονται στην εξορυκτική διαδικασία έχουν να ενεργήσουν άμεσα και δυναμικά για την προάσπιση των συμφερόντων τους με ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ΟΡΥΧΕΙΟΥ και διεκδίκηση να ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ στην ιδιοκτησία του ΑΗΣ Μελίτης.

Η θέση αυτή πρέπει να συνοδευτεί με τον αγώνα για ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια, μοναδική παραγωγό και πάροχο φθηνού ρεύματος για τον ελληνικό λαό. Νομικά τερτίπια και ευρωπαϊκές «απαγορεύσεις» είναι για όσους έχουν ήδη υποταχθεί σε αυτή την πορεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιηθεί πως τέτοια και ανάλογα γεγονότα θα πυκνώσουν στην καθημερινότητα της πόλης, όσο προχωράει η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης σε κάθε τομέα, όσο δεν συγκροτείται μια πραγματική εναλλακτική σε επίπεδο αγώνα και κοινωνίας. Έτσι και αλλιώς η πόλη πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα σκληρό Χειμώνα. Μόνη ελπίδα οι αγώνες, πιο αναγκαίοι από ποτέ…

Τζώτζης Βασίλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών,

υπ. Διδάκτορας πολιτικής ανθρωπολογίας ΠΔΜ

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ