- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Λεχόβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής (video)

Με πλήρη συναίσθηση και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική συνείδηση, πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Τοπική Κοινότητα Λεχόβου εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Κοινότητας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τιμώντας τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου του 1943.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 και περιλάμβαναν Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και δοξολογία στο μνημείο ηρώων, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλίνικου και την παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας του τόπου, καθώς και φορέων και πολιτών του Λεχόβου και της ευρύτερης περιοχής.

Στέλνοντας το μήνυμα «ποτέ ξανά», για την ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε πριν από 79 χρόνια την μαρτυρική Κοινότητα του Λεχόβου, η φιλόλογος Ε. Στεφανίδη, εκφώνησε με συγκίνηση τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τους: Δήμαρχο Αμυνταίου, Α. Μπιτάκη, βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ, Γ. Αντωνιάδη, αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας, Σ. Βόσδου, Πρόεδρο Τ.Κ. Λεχόβου, Ε. Στεφανίδη, Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία στη Θεσ/νίκη, C. Müller, Διοικητή 1ου Συντάγματος Φλώρινας, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, εκπρόσωπο του Α.Τ. Αμυνταίου, τους Προέδρους, Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, Ι. Χαρακτσή, Μαρτυρικής Κοινότητας Καλαβρύτων, Α. Μενούνο, Ασπρογείων, Β. Σταυρίδη, Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, Σ. Παπασωτηριου, καθώς και εκπροσώπων, Εθνικής Αντίστασης, Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών, Σωματείου Οικοδόμων και λοιπών επαγγελμάτων Λεχόβου και Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.

Η τελετή μνήμης ολοκληρώθηκε με τη τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

Πηγή: Περισκόπιο