- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στο Νοσοκομείο Φλώρινας ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Έκκληση για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας (video, pics)

Το Νοσοκομείο Φλώρινας επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, στο πλαίσιο περιοδείας ενημέρωσης για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη χώρα μας σε αποθέματα αίματος.

Ο κ. Κατσίβελας συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μάντσο και με τους εργαζόμενους του τμήματος αιμοδοσίας, όπου εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της αιμοδοσίας και την υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών σε μια εποχή που η ανάγκη για αίμα και η στήριξη των εθελοντών αιμοδοτών είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας, παρατηρείται δραματική έλλειψη αίματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, η έλλειψη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η Ελλάδα κάθε χρόνο χρειάζεται 600.000 μονάδες αίματος, που συγκεντρώνεται μεν, αλλά οριακά. Για την κάλυψη αυτού του αριθμού χρειάζονται 300.000 εθελοντές αιμοδότες που θα πρέπει να δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Σήμερα, οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες στη χώρα είναι 259.000.

Ενδεικτικό του προβλήματος της εξάντλησης των αποθεμάτων είναι ότι το αίμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο ζωής. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να συντηρηθούν 42 με 43 ημέρες, τα αιμοπετάλια μόλις 5 ημέρες και το πλάσμα λίγο περισσότερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν σήμερα συγκεντρωθεί το αίμα που χρειάζεται όλη η χώρα, σε ενάμιση μήνα το αίμα αυτό δεν θα υπάρχει.

Ο κ. Κατσίβελας υποστήριξε επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει σταθερή αιμοδοτική συμπεριφορά, γεγονός που οδηγεί στην «εποχιακή έλλειψη αίματος».