- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του «Αριστοτέλη» για την εκδημία του Παντελή Δάφα

Το Δ.Σ. του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», απηχώντας τα αισθήματα των εκατοντάδων μελών της μεγάλης αριστοτελικής οικογένειας, αποχαιρετά σήμερα με πολλή συγκίνηση ένα εκλεκτό τέκνο της Φλώρινας, ένα σπουδαίο αριστοτελικό, τον Παντελή Δάφα, τον επί εικοσαετία Δάσκαλο στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου και Χοράρχη του Βυζαντινού Χορού «Άγιος Αγαθάγγελος Φλωρίνης».

Ο Παντελής, με τη δράση και την όλη βιοτή του, έδειξε ότι και στους σκοτεινούς, τους περίεργους καιρούς μας, υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν τις αξίες για τις οποίες οι Έλληνες ξέρουμε ότι αξίζει να ζούμε -και, όταν χρειαστεί, να πεθαίνουμε: την Πίστη, την Πατρίδα, την Οικογένεια. Υπήρξε δε πρότυπο κατεξοχήν «πολιτικού» ανδρός, με την κλασική έννοια του όρου, καθώς πρωτοστατούσε σε κάθε ωραίο έργο για τον τόπο μας, τη Φλώρινά μας και τον λαό της.

Είκοσι και πλέον έτη διδάσκει αφιλοκερδώς, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση, Βυζαντινή Μουσική στον «Αριστοτέλη», και οι καρποί του μόχθου του πολλοί και ζηλευτοί: οι μαθητές του θα ωριμάσουν δίπλα του, στο αναλόγιο της Αγίας Παρασκευής (χαρές που κάνει σήμερα ο παπα-Δημοσθένης καθώς τον υποδέχεται στους ουρανούς…) και γρήγορα ο Βυζαντινός Χορός «Άγιος Αγαθάγγελος Φλωρίνης» υπό τη διεύθυνσή του θα είναι σε θέση να αποδώσει τα πλέον απαιτητικά μουσικά μέλη, σε κάθε ευκαιρία: σε πανηγύρεις Ιερών Ναών και Μονών (από το Νυμφαίο, την Κλεισούρα και τη Μαυριώτισσα, μέχρι το «Σαράι», στην καρδιά του Αγίου Όρους, όπου τρεις φορές ο Χορός έψαλε στην Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις)· σε επετείους και εορταστικές εκδηλώσεις (από την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο Νυμφαίο και στον «Αριστοτέλη», μέχρι τις εκδηλώσεις και τα μνημόσυνα για την Άλωση). Κορυφαία ίσως στιγμή αυτής της πορείας και, οπωσδήποτε, μοναδική ευλογία για τον αείμνηστο Παντελή, το ότι αξιώθηκε να προετοιμάσει και να διευθύνει τη Χορωδία του για την ηχογράφηση και την πρώτη έκδοση της Ακολουθίας του Νεομάρτυρος Αγίου Αγαθαγγέλου του εκ Φλωρίνης.

Παράλληλα με τη βυζαντινή μουσική, ο Παντελής, δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται για την άλλη μεγάλη του αγάπη, τη γενέτειρά του και την Πατρίδα ολόκληρη. Για το ηρωικό Πισοδέρι, για τη Φλώρινα και τη Μακεδονία, για την Ελλάδα μας. Πρώτος και βασικός συντελεστής στα μνημόσυνα και τις αγρυπνίες για τον Παύλο Μελά(κάθε 18 Οκτωβρίου στο Πισοδέρι), στον Αγώνα για την υπεράσπιση του Ονόματος και της Ιστορίας της μίας και μοναδικής Μακεδονίας, της Μακεδονίας των Ελλήνων. Θα θυμόμαστε για πάντα εκείνη τη συγκλονιστική πορεία μνήμης, που οργάνωσε τόσο άρτια μαζί με τους άλλες Πισοδερίτες πριν τρία χρόνια, «σαν τέτοια ώρα στο βουνό», ενώ κάθε φορά που στεκόμαστε στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής θα απολαμβάνουμε το υπέροχο ψηφιδωτό με τον Παύλο, τον παπα-Σταύρο και το Μεγαλέξαντρο, που χρωστάμε κυρίως στην έμπνευση και τους κόπους του.

Θα μπορούσε πολλά να πει κανείς για τον βίο και την πολιτεία του ανδρός, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Προτιθέμεθα εν ευθέτω χρόνω να αναδείξουμε την προσωπικότητα και το έργο του πρεπόντως -και ήδη, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., και η αίθουσα που δίδασκε αλλά και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του «Αριστοτέλη» θα φέρουν το όνομά του, «εις μνημόσυνον αιώνιον».

Εκείνο που μπορούμε και επιβάλλεται να κάνουμε ετούτη τη στιγμή, με αφορμή την εκδημία του Παντελή, είναι να στοχαστούμε για όλα εκείνα που -πρέπει να- αποτελούν τη δικαίωση της ζωής μας, όσων μας έλαχε να γεννηθούμε σε τούτη τη γωνιά της Ελληνίδος γης. Και να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο του, με τις όποιες δυνάμεις μας, με υπομονή και καρτερία, με σταθερή αγωνιστικότητα, με λόγια και έργα.

Για να αφήσουμε μια καλύτερη Φλώρινα, μια καλύτερη Πατρίδα στα παιδιά μας.

Τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας στην πιστή και άξια σύντροφο της ζωής του και στα εκλεκτά παιδιά τους

Του Παντελή Δάφα
του Διδασκάλου και Ευπατρίδου
ας είναι
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

Το ΔΣ του ΦΣΦΑ