- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γιάννης Στρατάκης: Απολογισμός αναποτελεσματικότητας και χαμένων ευκαιριών της Περιφερειακής Αρχής για τη Φλώρινα!

«Απολογισμός Πρώτου Εξαμήνου 2022», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας για να προβάλλει το έργο της (;!) η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.).

Τι ακούσαμε σε αυτόν τον απολογισμό προθέσεων χωρίς όραμα και αναπτυξιακό στίγμα, που φυσικά δεν ήταν απολογισμός εξαμήνου αλλά κάλυπτε το σύνολο της διακυβέρνησης της παρούσας Π.Α.;

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ρωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας: η αντιπολίτευση, συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ, σας κατηγορεί για ανυπαρξία έργων, και η απάντηση ήταν: Μα πως; Εκτελούμε εργασίες συντήρησης ασφαλτοστρώσεων και αντιπλημμυρικά έργα.

– Ο απολογισμός περιλάμβανε θέματα διαχείρισης και έργα μικρής εμβέλειας, μελέτες έργων ώριμες και σε εξέλιξη, αόριστα χωρίς να αναφέρονται τα έργα που αφορούν.

– Η Αγία Όλγα ακόμα μελετάται, σχεδόν σε στάσιμο καθεστώς εδώ και 3 χρόνια, με ετοιμότητα σχεδόν ίδια, όπως παραδόθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή.

– Το έργο βελτίωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βίγλας-Πισοδερίου, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και αναζητούνται άλλοι τρόποι χρηματοδότησης. Υπήρχαν όμως χρήματα για τη χρηματοδότηση άλλων έργων στον ίδιο Άξονα Προτεραιότητας του ΕΣΠΑ (ας προσπεράσουμε τη δήλωση του Αν/ρχη: «η άποψή μου είναι να ενταχθεί στο δικό μας ΠΕΠ». Γιατί δεν εισακούγεται και από ποιόν, δεν συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις που παίρνονται;).

Βέβαια δεν έλειψε η αναφορά σε έργα Δήμων, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, καθώς και τα αρδευτικά Πρεσπών και φράγματος Τριανταφυλλιάς, με τα οποία καμία σχέση δεν έχει η Περιφέρεια, αφού οι φορείς υλοποίησης είναι άλλοι.

– Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ για έργα περιφερειακής αρμοδιότητες δεν ξεπερνάει για τη Φλώρινα το 1% για το 2022 .Ναι καλά διαβάσατε!!!

– Για τον Κάθετο Οδικό Άξονα που θα ενώσει τη Δυτική Μακεδονία με την Ευρώπη και θα περιορίσει τις χρονικές αποστάσεις ενδοπεριφερειακά, μάθαμε πως ακόμα ανατίθενται μελέτες, όταν μας διαβεβαίωναν απαντώντας στις εύλογες επιφυλάξεις μας, που προέκυπταν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης του Περιφερειάρχη, για ετοιμότητα ένταξης το 2022, δέσμευση που κυρίως αποδίδεται στον Κυβερνητικό Βουλευτή.

 Τι όμως άλλο δεν αναφέρθηκε:

– Τι γίνεται με το δρόμο Φλώρινας-Πισοδέρι, ένα ώριμο έργο μελετητικά, που έλειπε μόνο μία φυτοτεχνική μελέτη, η οποία ετοιμάζεται εδώ και 2,5 χρόνια;

– Τι γίνεται με το δρόμο διασταύρωση Πρεσπών-Κρυσταλλοπηγή για τον οποίο ήδη υπάρχει απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή;

* Για να έχουμε την αίσθηση του απαιτούμενου χρόνου, όχι γιατί τόσος απαιτείται, τα δύο παραπάνω έργα άρχισαν να μελετούνται από το 2004!

– Που βρίσκεται σήμερα η ΒΙΠΕ και ποιος είναι ο ρόλος της στη δύσκολη φάση που μας επιβάλλει η βίαια Απολιγνιτοποίηση;

– Τι ενέργειες γίνονται για την ηλεκτροδότηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής και σύνδεσής της με Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή αντί της σύνδεσης της Φλώρινας με την Αλβανία η Περιφέρεια προωθεί άλλες λύσεις (Σιάτιστα-Καστοριά-Αλβανία),οι οποίες θα παραμείνουν στα αζήτητα επίσης λόγω των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν. Με τα πολλά ΘΑ.. καλύπτεις άνετα την ανυπαρξία και την αναποτελεσματικότητα, παλιά δοκιμασμένη συνταγή!

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός στην ανάπτυξη Ζώνης Καινοτομίας, που μόνο κάτω από τις παρεμβάσεις μας και με προφανή πολιτικό ελιγμό του Περιφερειάρχη, υποτίθεται ότι θα αναπτυχθεί αντίστοιχη και στη Φλώρινα, αφού υπάρχουν Πανεπιστημιακές Δομές;

Μικρό το κοινό που παρακολούθησε τον απολογισμό και ακόμη μικρότερο αυτό που παρακολουθεί τις εξελίξεις δυστυχώς, για θέματα που μας αφορούν, που καθορίζουν το μέλλον μας.

Η πολιτική χωρίς έμπνευση και ανάλογη βούληση που αποδίδεται στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει επιπτώσεις στην αξία και την αξιοπιστία της. Και τέτοιες εκδηλώσεις, από τις οποίες λείπουν τα αποτελέσματα, και λείπει και το όραμα, επιβεβαιώνουν τα ελλείμματά μας. Τελικά, είναι καλές για να ευλογούμαι τα γένια μας, να πούμε ότι κάτι κάνουμε, αλλά δεν θέτουν συλλογικούς στόχους που θα μπορούσαν να ξανά εμπνεύσουν τον πολίτη, ότι επιτέλους κάτι γίνεται, ότι κάτι θα γίνει καλύτερο μετά από τα τόσα χρόνια στασιμότητας και χαμένων ευκαιριών!