- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η διακαλλιτεχνική δράση «Ρrunus Armeniaca / Μία διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας (video, pics)

Τη διακαλλιτεχνική δράση με τίτλο Ρrunus Armeniaca / Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους, διοργάνωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας η ΑΜΚΕ “Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας” σε σύμπραξη με το περιοδικό «Αρμενικά» του συλλόγου «Αζαταμάρντ» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινα.

Η διοργάνωση περιλάμβανε δύο διακριτές καλλιτεχνικές δράσεις:

1. Την εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας, «Συνθέσεις» σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Πρόκειται για επιλογές από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά», με ιστορικές στιγμές και μαρτυρίες από την έλευση των Αρμενίων προσφύγων το 1922 και από την καθημερινότητα της κοινότητας την περίοδο 1919-1939 μέσα από 150 μοναδικές εικόνες.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28/10/2022.

2. Τη μουσική παράσταση “Διάλογοι” “Ζruits Ι – II“.

Συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής των Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk) και του Λευτέρη Χαβουτζά (κιθάρα) με τη συνδρομή της Μαρίας Σπυριδωνίδου (φωνή).

Συνθέσεις και Διάλογοι που ριζώνουν στον ίδιο τόπο και αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες, κόσμους ολόκληρους που αναβιώνουν στον ίσκιο μιας βερικοκιάς, του Prunus Armeniaca – του συμβόλου της Αρμενίας.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σηματοδότησε και την επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας μετά από το σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.