- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ροδακινοπαραγωγών του Αμυνταίου

Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, ενημερώνει τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς της περιοχής, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και τους βουλευτές, ότι τη Δευτέρα 08/08/2022 και ώρα 10:00 π.μ. , θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ροδακινοπαραγωγών της περιοχής Αμυνταίου, στον δρόμο νότια της κεντρικής εκκλησίας του Αμυνταίου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή μας, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην απορρόφηση των ροδάκινων, και των βιομηχανικών και των επιτραπέζιων. Οι ροδακινόπαραγωγοί της περιοχής, επιβαρύνονται ακόμα και με το κόστος συλλογής των ροδάκινων, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα κτήματα, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα, για τις επόμενες χρονιές. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αποζημιώνει στο 100%  έως τα 750,00€/στρ. , όταν το κόστος παραγωγής για τη φετινή χρονιά, ξεπερνά τα 1.200,00€/στρ. , από τα 700,00€/στρ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Ζητάμε άμεσα δέσμευση, από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ότι το ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας παραγωγής, θα ανέβει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ζητάμε επίσης, να μην υπολογιστεί η υπολειμματική αξία, διότι δεν υπάρχει. Ακόμη , ζητάμε από την μεταποιητική βιομηχανία, να ανακοινώσει, τιμές για τα ροδάκινα που δεν έχουν χαλαζοχτυπηθεί.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, θα μεταφερθούν ροδάκινα, ώστε να μοιραστούν δωρεάν στους κατοίκους της περιοχής μας.