- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αδυναμία εξεύρεσης καυσόξυλων από εκατοντάδες οικογένειες στη Φλώρινα

Κιλελέρ 1983

Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών «ΕΚΤΡΟΠΗΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ ποταμού» , από την Αιτωλοακαρνανία προς τον Θεσσαλικό κάμπο.

Και όμως, 40 σχεδόν χρόνια μετά, παρά την διάθεση 750 εκατομμυρίων € και την κατάθεση δεκάδων τροπολογιών από τα πολιτικά κόμματα, ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΕΡΑΤΩΝΕΤΑΙ.

Οι Αιτωλοακαρνάνες  ξεσηκώθηκαν.

«Η Θεσσαλία να διαχειρίζεται τα δικά της και να μη ζητά να σπαταλήσει και όσα δεν της ανήκουν» λένε.

Ιδρύουν τον «Συνασπισμό  Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας» που αντιτίθεται στο έργο που στερεί τον υδάτινο πλούτο του νομού τους και μπλοκάρεται το έργο επί δεκαετίες στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Φλώρινα 2022

Ο δασικός πλούτος  του νομού Φλώρινας εξαφανίζεται «εν ριπή οφθαλμού», εντός λίγων ημερών.

Θηριώδη, τριαξονικά οχήματα μεταφέρουν εκατοντάδες τόνους καυσόξυλων  από τα δάση της Φλώρινας προς …άγνωστες κατευθύνσεις.

Εκατοντάδες οικογένειες του νομού Φλώρινας, από τον Ιούνιο, έχουν επιδοθεί σε έναν ΜΑΤΑΙΟ και ΑΝΙΛΕΗ αγώνα εξεύρεσης ξυλείας για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης ενός επτάμηνου χειμώνα.

ΜΑΤΑΙΟΣ ΚΟΠΟΣ.

Η ΞΥΛΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ –ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ- ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, το Δασαρχείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς κωφεύουν, όντας ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ να δώσουν λύση στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΣΙΩΠΗΡΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ή ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ για την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ σε έναν νομό που τις πιότερες μέρες του χειμώνα διάγει συνθήκες απόλυτου παγετού;

Το ίδιο είναι, αφού το αποτέλεσμα είναι ολέθριο.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός της σχεδόν ΑΠΟΛΥΤΗΣ αποδοχής της δημιουργηθείσας κατάστασης από την τοπική κοινωνία.

Οι Φλωρινιώτες ΔΕΝ ακολουθούν το παράδειγμα των Αιτωλοακαρνάνων για συνολική, δυναμική δράση και αρκούνται σε..προσωπικές αναζητήσεις που απλά θα ΔΙΑΙΩΝΙΣΟΥΝ το πρόβλημα.

ΜΟΝΟ σκόρπιες φωνές χλιαρής διαμαρτυρίας.

Ουδείς λόγος βεβαίως περί δημιουργίας ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ φορέα που θα ζητήσει ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από τους αρμόδιους φορείς.

Εξάλλου είναι μάλλον «βολικός» ο Φλωρινιώτης…

Ακόμα δεν έχει …συνέλθει από την «ευημερία» και την ραστώνη του «άρτου και θεάματος» που απλόχερα του προσφέρθηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Παόλα, Ρόκος και λοιποί χοροί και… πανηγύρια)

Θα ανάψουν, όπου να’ ναι, και εκείνα  τα πολυτελή «λαμπιόνια» και αγοράστηκαν δεκάδες χιλιάρικα (δες ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να καταλάβεις) και η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ευημερία θα ολοκληρωθεί…

Ας περιμένει ο ΠΑΓΕΤΟΣ…

Καυσόξυλα, εξάλλου, θα βρεθούν ΜΠΟΛΙΚΑ για να «ξανα-ευημερήσουμε» στο «έθιμο των Φωτιών»

Είπαμε…

Οι τοπικές αρχές είναι ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ στην προσφορά «άρτου & θεάματος» στους κατοίκους.

Καιρός για περισυλλογή και ανασυγκρότηση θέσεων και ενεργειών, επειδή λύσεις υπάρχουν, αρκεί ορισμένοι να δραστηριοποιηθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας:

1) Καταγραφή μέσω της Δημοτικής αρχής, μέχρι τον Νοέμβριο εκάστου έτους, των απαιτήσεων σε καυσόξυλα (που αφορά την επόμενη χειμερινή περίοδο), από τις οικογένειες του νομού, μέσω προσκόμισης αιτήσεων ή ηλεκτρονικής εφαρμογής (που είναι εύκολο να δημιουργηθεί)

2) Παράδοση καυσόξυλων στις οικογένειες του νομού και ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ πώληση των περισσευμάτων μέσω χονδρεμπόρων στην υπόλοιπη χώρα.

3) Θέσπιση ποσοστιαίας επιδότησης 30% για ποσότητα έως πέντε (5) τόνων καυσόξυλων (περί τα 10 χωρικά κυβικά ξυλείας) ώστε τα νοικοκυριά να ανταπεξέρχονται σχετικά αξιοπρεπώς στις απαιτήσεις θέρμανσης του δύσκολου χειμώνα. ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΕΛΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

4) Έλεγχο της προμήθειας  υπέρογκων ποσοτήτων καυσόξυλων οι οποίες αφενός ΔΕΝ χρησιμοποιούνται για οικογενειακή χρήση αλλά για πολυποίκιλη χωρική θέρμανση (ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες κλπ)  και αφετέρου δρουν ανασταλτικά στην επάρκεια προμήθειας ορθολογιστικών ποσοτήτων καυσόξυλων από  τα τοπικά νοικοκυριά.

– Το σύνολο των ανωτέρω θέσεων είναι απολύτως εφικτό να εφαρμοστεί με την χρήση υφιστάμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών (παρόμοιων με τις διεργασίες αποτύπωσης ποσοτήτων κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης), αρκεί να υπάρξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον των φορέων σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο έλεγχο των εμπλεκομένων με σκοπό την ΠΑΤΑΞΗ της αισχροκέρδειας.

Όσοι εμπλεκόμενοι φορείς ανασκουμπωθείτε…

Κάθε τοπική κοινωνία ψηφίζει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ψηφίζει) με βάση την συνολική κοινωνική ευημερία των κατοίκων του τόπου και κατά συνέπεια αναμένεται η έμπρακτη δραστηριοποίησή σας για την επίλυση ενός σημαντικού θέματος, όπως αυτός της θέρμανσης, που υποδαυλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη αποψίλωση των Δασών της Φλώρινας με σκοπό την «ευημερία»  και τον   πλουτισμό των ολίγων.

Είναι ΑΔΙΚΟ, ΑΝΗΘΙΚΟ και κοινωνικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

Πασίνης Δημήτρης