- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κανένας φοιτητής να μην μείνει εκτός εστιών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρωτοβουλία εστιακών φοιτητών, με την στήριξη Σωματείων και Φορέων της Περιοχής, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της φοιτητικής μέριμνας της Ευξείνου Λέσχης στην Φλώρινα.

Κύριο ζήτημα της σημερινής δράσης ήταν ότι πολύ συμφοιτητές μας έμειναν εκτός εστιών, αφήνοντας έτσι τις σπουδές τους και το μέλλον τους στον αέρα.Καταθέσαμε τα αιτήματα μας, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Να γίνει άμεσα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.
  2. Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια που έχει ανάγκη να μην μείνει χωρίς στέγη.
  3. Να αξιοποιηθούν κτιριακές μονάδες που είναι στην ευχέρεια του Πανεπιστημίου, των Δήμων και της Περιφέρειας με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικότροφοι, όπως είναι το Γκέρτσειον στην Κοζάνη και το ξενοδοχείο Αντιγόνη στην Φλώρινα.
  4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών.
  5. Να ανακαινιστούν τα κτίρια των εστιών που ήδη υπάρχουν. Οι φοιτητές να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
  6. Να έχουν όλοι οι εστιακοί φοιτητές δωρεάν μετακινήσεις.
  7. Να αλλάξει ο απαράδεκτος κανονισμός λειτουργίας των εστιών.

Φυσικά απάντηση δεν πήραμε για τα αιτήματα μας παρά μόνο μία προειδοποίηση από το Γραφείο της Φοιτητικής μέριμνας με βάση τον κανονισμό, η οποίαήταν η εξής : «Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου οι φοιτητές παλαιότερων ετών που πήραν δωμάτιο πρέπει να υπογράψουν το συμβόλαιο το οποίο προϋποθέτει ότι πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 100 ευρώ διαφορετικά δεν θα πάρουν δωμάτιο!»

Δεν προσαρμοζόμαστε στην δική τους πραγματικότητα, οργανώνουμε την απάντηση μας.

Είμαστε όλοι μαζί γιατί δεν θα αφήσουμε καμία φοιτήτρια και κανένα φοιτητή μόνο του σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Είμαστε όλοι μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καταδικάζουμε την πολιτική τους, τους λέμε ότι δεν είμαστε πελάτες και οργανώνουμε την δράση μας για σπουδές με δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα να πεταχτεί κανείς εκτός εστιών, καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές να μην παραδώσει κανείς το κλειδί του, να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι των 100 ευρώ.

Κατάκτηση είναι ότι δεσμεύτηκαν απέναντι σε έναν συμφοιτητή μας, ο οποίος είναι με κατ΄εξαίρεση μεταγραφή και έπρεπε να έχει περασμένα τα μισά μαθήματα της σχολής για να έχει δικαίωμα στις εστίες για ένα ακόμη χρόνο καθώς ήδη είχε δωμάτιο, ότι θα εξεταστεί η περίπτωση του ξεχωριστά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα από την οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα.

Καλούμε σήμερα σε κοινή ηλεκτρονική σύσκεψη εστιακών φοιτητών και άλλων φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Τετάρτης 28/9 στις 20:30 για τον συντονισμό της δράσης μας.

 

Επιτροπή Εστιακών Φλώρινας

Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών

Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ

Φοιτητικός Σύλλογος Σχεδιασμού Προϊόντων

Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας

Σωματείο Εμπορικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ΣΥΝΑΦ

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, Δήμων Φλώρινας-Αμυνταίου- Πρεσπών

Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ Σωματειακό Παράρτημα Εορδαίας-Αμυνταίου-Φλώρινας-Καστοριάς