- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης χαιρετίζει το συνέδριο για την ποντιακή γλώσσα

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, χαιρετίζει το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει μεταξύ 30.09 και 02.10 στη Φλώρινα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας  με αναφορές στο παρόν και μέλλον της Ποντιακής διαλέκτου.

Έμμεσα συμμετέχοντας σε αυτό με τ` αντεπιστέλλοντα μέλη μας Ιακωβίδου Σοφία, Prof. Dr. ThedeKahl,Καρακασίδη Κωνσταντίνο και Τερζίδη Γιάννη ως εισηγητές,  ο Σύλλογος ελπίζει στιςεπιτυχίες του συνεδρίουως έγκριτου, καινοτόμου και υποδειγματικού.

Την επιστημοσύνη και εμπνευσμένη ιδιαιτερότητά του άλλωστε υποστηρίζουν οι εισηγητές, ενώ τον παραδειγματισμό του, η εργώδης προσπάθεια των διοργανωτών.

Έστω και αργοπορημένο στ` απαιτητικά καντάρια μας, ευχόμαστε πως το συνέδριο της Φλώρινας, πέραν στοιχειωδών φιλοδοξιών, αγαθούς δημοσιότητας και δικαιωματικών αναγνωρίσεών του, θα τολμήσει νέους κανόνες αισθητικής και προσανατολισμών.

ΔΕ Θ` ΑΠΟΠΝΕΥΣΕΙ τις ανέραστες επιμνημόσυνες φιλολογίες ή αυταρέσκειες των μεταπροσφυγικών γενεών για «υπεροχές», «μοναδικότητες» και «ελπιδοφόρα» μελλούμενα.

Θα καψουρέψει, έστω κ` έναν! παρατηρητή του, με το πολιτικό περιεχόμενο της συνθηματικής του και όχι με φολκλορικά ακκίσματα.

Θα σεβαστεί αναφερόμενο, στον απόντα πλην ιστορικό αμφιτρύωνα του, τον σλαβομακεδονικό γλωσσικό πολιτισμό της Φλώρινας, με τους βαθμούς σημαντικότητας και θυματοποίησης παράλληλων αυτών της Ρωμιολαλιάς στο σημερινό Πόντο.

Θα φροντίσει τα μεθεόρτιά του, να `ναι σπουδαιότερα της γιορτής του.

Αρμονικές συχνότητες Αργατιών, ανοιχτών διαλόγων, καινοτόμων παραγώγων, ντόμινος διαπροσωπικών και θεσμικών συσχετίσεων, να `ναι τα μεθεόρτιά του.

Ομοιοπολικές και ετεροπολικές συνάψεις των πεπραγμένων του, να `ναι τα εμπορεύματά του.

Αυτό το συνέδριο χαιρετίζουμε.

Αγαθές έριδες περί τέτοιου συνεδρίου παρακαλούμε.

Ευγενείς του άμιλλες προτρέπουμε.

Ευχόμενοι ευόδωση κάθε θεμιτής προσδοκίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας,η οποία τιμά ως συνεργάτης μας την Αργατία για την οσονούπω έκδοση του συμφωνικού έργου PontischeSuite- Ποντιακή Σουίτα, του συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, απευθύνουμε μακρόθεν σ` όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες την εκτίμησή μας, πλην ιδιαίτερης αναφοράς ας μας επιτραπεί στον παραστάτη του συνεδρίου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δ. ΜακεδονίαςΘεόδωρο Θεοδουλίδη. Εγγονό του συνονόματού του, Θεόδωρου Θεοδουλίδη από την ενορία Μαστοράντων του οικισμού Λερί Αργυρούπολης, εκπαιδευτικού της ελληνικής γραμματείας στον Πόντο, στη Ρωσσία, στην Ελλάδα…

Έβγαν Σταυρίτε,

e.VCardinalBessarioNürnberg