- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος ΟΓΕ: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των φοιτητών για τη φοιτητική στέγη»

Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος της ΟΓΕ, χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές της περιοχής μας τις τελευταίες μέρες, διεκδικώντας αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτές.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το ποιοι φοιτητές μεγαλύτερων ετών θα έχουν δωμάτιο στις εστίες, στην Κοζάνη θα μένουν 181 φοιτητές και επιλαχόντες 11, στην Φλώρινα 70 και επιλαχόντες 44, στα Γρεβενά 45 και επιλαχόντες 11. Σε Πτολεμαΐδα και Καστοριά δεν έχει ανακοινωθεί καν αν θα υπάρχουν δωμάτια παρ’ όλες τις δεσμεύσεις από μεριάς της Πρυτανείας ότι στις πόλεις αυτές θα νοικιαστούν δωμάτια, ενώ βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Αλίμονο για τους πρωτοετείς φοιτητές με τι θα έρθουν αντιμέτωποι. Τα μαθηματικά τους είναι σκληρά και δείχνουν  ότι σε ένα Πανεπιστήμιο με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές δικαίωμα στην στέγαση από φοιτητές που το έχουν ανάγκη να σπουδάσουν έχουν μόνο 500 φοιτητές, ξεχωρίζοντας τους ύστερα από ένα «διαγωνισμό φτώχειας». Αντί το Πανεπιστήμιο να πάρει μέτρα προκειμένου να καλυφθούν ακόμα περισσότεροι φοιτητές, καθώς και λόγω του κύματος ακρίβειας είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που έκαναν αίτηση να πετάει εκτός φοιτητές που εδώ και χρόνια έμεναν στις εστίες.

Είναι υποκριτικό ότι σε κάθε τι που αφορά τις ανάγκες των φοιτητών η απάντηση να είναι ότι δεν έχουν χρήματα, την ίδια ώρα που δαπανούνται από την κυβέρνηση 50 εκατομμύρια για να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ιδρύματα, που με κάθε τρόπο χρηματοδοτούν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα σε αυτά.

Από τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές δεν λείπει η αστυνομία αλλά οι φοιτητικές εστίες, η δωρεάν στέγαση και σίτιση. Λείπουν οι βιβλιοθήκες, τα δωρεάν βιβλία και συγγράμματα. Λείπουν τα ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, οι καθηγητές, τα εργαστήρια, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με τα πτυχία. Λείπουν τα εκατομμύρια, που η κυβέρνηση θα σπαταλά κάθε χρόνο για την αστυνομία, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, αλλά όχι για τις ανάγκες των φοιτητών.

Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η παράδοση των εστιών στις εργολαβίες οδηγούν στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο είναι παλιές και νέες κυβερνήσεις- η πολιτική της ΕΕ, που έχουν μαραζώσει τις εστίες, έχουν μετατρέψει τους φοιτητές σε πελάτες και έχουν δώσει άσυλο στις επιχειρήσεις στις σχολές. Και βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι τοπικοί άρχοντες.

Οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους! Τα αιτήματα τους είναι και δικά μας αιτήματα. Στα μάτια τους βλέπουμε τα δικά μας παιδιά. Αυτά που ματώνουμε για καλύψουμε τα έξοδα των σπουδών τους σε άλλη πόλη. Αυτά που αγωνιούμε εάν θα μπορέσουμε ποτέ να τα στείλουμε να σπουδάσουν. Μόνο για φέτος οι λαϊκές οικογένειες πλήρωσαν 36 δις σε φόρους μέχρι στιγμής, από τα οποία ελάχιστα επιστρέφουν σε εμάς ενώ η μερίδα του λέοντος πάει στις τσέπες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της “πράσινης” ενέργειας, σε εφοπλιστές και κατασκευαστικές εταιρίες. Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων βουλιάζει την ώρα που οι διοικήσεις προειδοποιούν για αδυναμία κάλυψης των αναγκών για θέρμανση σε εστίες και αμφιθέατρα το χειμώνα που έρχεται, για αδυναμία κάλυψης της ανάγκης για δωρεάν και ποιοτική σίτιση του συνόλου των φοιτητών.

Καλούμε κάθε φοιτητή να μπει στον αγώνα. Τα προβλήματα της φοιτητικής στέγης έχουν την ίδια αιτία και ένοχο με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, καθηγητές, εξοπλισμό, συγγράμματα μέσα στις σχολές.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα που δίνουν οι φοιτητές.

Υιοθετούμε τα αιτήματα των φοιτητών και καλούμε την Κυβέρνηση, την Πρυτανεία, τους τοπικούς άρχοντες άμεσα να τα υλοποιήσουν:

  1. Να γίνει άμεσα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.
  2. Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια που έχει ανάγκη να μην μείνει χωρίς στέγη.
  3. Να αξιοποιηθούν κτιριακές μονάδες που είναι στην ευχέρεια του Πανεπιστημίου, των Δήμων και της Περιφέρειας με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικότροφοι, όπως είναι το Γκέρτσειον στην Κοζάνη και το ξενοδοχείο Αντιγόνη στην Φλώρινα.
  4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών.
  5. Να ανακαινιστούν τα κτίρια των εστιών που ήδη υπάρχουν. Οι φοιτητές να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
  6. Να έχουν όλοι οι εστιακοί φοιτητές δωρεάν μετακινήσεις.

Στεκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας και στον αγώνα τους για τα μορφωτικά δικαιώματά τους