- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Φλώρινας σε συνάντηση εργασίας του «προγράμματος ανταλλαγής των Ευρωπαϊκών χωρών υπό μετάβαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Επιμελητήριο Φλώρινας συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Αυγούστου 2022 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας στο πλαίσιο του «προγράμματος ανταλλαγής των Ευρωπαϊκών χωρών υπό μετάβαση» που εντάσσεται στην « Πρωτοβουλία για τις λιγνιτικές περιοχές υπό μετάβαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει τις χώρες και τις περιφέρειες να απομακρυνθούν από τον άνθρακα προς μια οικονομία ουδέτερη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτή η μετάβαση είναι δίκαιη. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή καλών πρακτικών, γνώσεων και απόψεων μεταξύ της υπό μετάβασης περιοχών της Φλώρινας και των περιοχών Stara Zagora της Βουλγαρίας με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ Σαπαλίδης Σάββας αναφέρθηκε στη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την απολιγνιτοποίηση, τις προοπτικές, τις ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της γείτονος χώρας τόνισαν ότι η συνεργασία των δύο περιοχών είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης.

 Στη συνάντηση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής oι συντονίστριες του «προγράμματος ανταλλαγής των Ευρωπαϊκών χωρών υπό μετάβαση» κα Besa Maraj και κα Janina Grimm-Huber ,ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας κ Βόσδου Σωτήριος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ Γιαννάκης Βασίλειος, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ Πασχαλίδης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ Σαπαλίδης Σάββας, η συντονίστρια του προγράμματος για την Ελλάδα κα Τογκαρίδου Κων/να, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου της Stara Zagora κ Georgi Simeonov , Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Εμπορικών Σωματείων της Βουλγαρίας o κ Ognyan Atanasov, και η συντονίστρια του προγράμματος για την Βουλγαρία η κα Sofia Savova. Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας παρέστη και παρουσίασε την δραστηριότητα της επιχείρησης του ο κ Τυριακίδης ως εκπρόσωπος της εταιρείας «B&T Composites».