- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα στην Π.Ε. Φλώρινας (video, pics)

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του Υπουργού στην Π.Ε. Φλώρινας και των επαφών του με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Τον Υπουργό συνόδευε ο Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και για αναπτυξιακά ζητήματα της Π.Ε. Φλώρινας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα, καθώς στην Π.Ε. Φλώρινας καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού, στο πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης 2021-2027 και στη μέριμνα που έλαβε η πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 που έπληξε την Π.Ε. Φλώρινας.

Ο Υπουργός κατά την τοποθέτηση του στάθηκε ιδιαίτερα στο «μεταρρυθμιστικό έργο» της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, στο δικαστικό χάρτη, στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και στην αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας. Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα εκπόνησης μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου της Φλώρινας.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο κτίριο της Π.Ε. Φλώρινας, παραχωρώντας συνέντευξη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και εξέφρασε τη βεβαιότητα του για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας, μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επ’ ωφελεία των πολιτών.

Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας

Καλωσορίζουμε στο νομό Φλώρινας τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και την παρουσία του σήμερα εδώ. Η κυβέρνηση και δια του Υπουργού Δικαιοσύνης αποδεικνύει για άλλη μία φορά εμπράκτως την ευαισθησία και τη μέριμνα για τους ακρίτες του νομού Φλώρινας.

Πριν από λίγο είχαμε μία εξαντλητική συνάντηση και διάλογο με τον Δικηγορικό Σύλλογο, με τους δικαστικούς λειτουργούς και με τους υπαλλήλους που ήταν άμεσης αρμοδιότητας του κ. Υπουργού. Στη συνέχεια θα δούμε εκπροσώπους φορέων και όλους τους θεσμικούς και στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο και θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας. Θα κλείσουμε με την επαφή που θα έχουμε με κατοίκους των χωριών για να δώσουμε τον συμβολισμό και την ουσία. Θα ενημερώσουμε και θα ενημερωθούμε από τον αγρότη, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον αυτοαπασχολούμενο καταστηματάρχη των χωριών. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τους κατοίκους των αστικών κέντρων και όλους τους θεσμικούς, να πηγαίνουμε και στα χωριά τα οποία έχουν ερημώσει.

 

Κωνσταντίνος Τσιάρας – Υπουργός Δικαιοσύνης

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι στον ακριτικό νομό της Φλώρινας. Είχα την ευκαιρία στα πλαίσια της αρμοδιότητας μου, να επισκεφθώ το Δικαστικό Μέγαρο και να έχω μία συζήτηση και με τους δικαστικούς λειτουργούς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά βεβαίως και με τον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής.

Η Δικαιοσύνη είναι παρούσα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, νομίζω ότι επιτελεί το ρόλο της ειδικά σε μία πολύ δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και βεβαίως εκτιμώ ότι και εδώ στη Φλώρινα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα τα οποία προέκυψαν, προκύπτουν και φυσικά απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης με πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα κυρίως για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του εξαιρετικού, αλλά βεβαίως με ανάγκες Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Από την άλλη πλευρά βρίσκομαι εδώ ακριβώς μέσα στα πλαίσια των πολλών και διαφορετικών επισκέψεων που γίνονται ανά την Ελλάδα από κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να δω και να καταγράψω συγκεκριμένα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τον ακριτικό νομό της Φλώρινας, αλλά βεβαίως και να έχουμε συνομιλίες με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής σε μία προσπάθεια να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πως μπορούμε να προωθήσουμε τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων. Είναι πραγματικά εξαιρετικό το να βρίσκεται κανείς στη Φλώρινα και αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει με τη δήλωση που θα μπορούσε ένας πολιτικός να κάνει, αλλά με το γεγονός ότι είναι ένας ιδιαίτερος νομός της Ελλάδος με πολλές ομορφιές, με πολλά ζητήματα αλλά και με πολλές δυνατότητες από την άλλη πλευρά. Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που γίνεται συνολικά από την κυβέρνηση να βλέπει όλη την Ελλάδα με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και με επισκέψεις του Πρωθυπουργού, που θα βρεθεί και εδώ θα βρεθεί παντού σε όλη την Ελλάδα, να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην πραγματική ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο της πατρίδας μας.

Ερώτηση: κ. υπουργέ, επισκεφτήκατε το Δικαστικό Μέγαρο, είστε ικανοποιημένος από την απονομή της δικαιοσύνης κυρίως σε ότι αφορά τους χρόνους;

Η απονομή της Δικαιοσύνης στη Φλώρινα, αλλά και σε πολλούς περιφερειακούς νομούς, κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Συνολικά όμως υπάρχει ένα ζήτημα στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα προηγούμενα τρία χρόνια έχουμε εκσυγχρονίσει το σύνολο των κωδικών της Δικαιοσύνης, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προωθούμε και συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, στον εκσυγχρονισμό και στην κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων αλλά βεβαίως και σε μία γενικότερη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου η Δικαιοσύνη να κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Θα μπορούσα να σας πω ότι με βάση αυτό που έχει προηγηθεί δηλαδή με βάση τις νομοθετικές αλλαγές τις οποίες επιχειρήσαμε, με βάση το γεγονός ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός ολοκλήρωσης των ψηφιακών δράσεων στη Δικαιοσύνη, που ήδη είναι ορατές, αλλά θα ολοκληρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο από σήμερα που μιλάμε και μετά. Εκτιμώ ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα μετά το 2025 θα έχει μία εντελώς διαφορετική μορφή. Το έχω πει και θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά, η Δικαιοσύνη δεν είναι ένα ταχύπλοο που να μπορεί γρήγορα ή εύκολα να στρίψει, είναι ένα υπερωκεάνιο που με δυσκολία αλλάζει την κατεύθυνσή του. Νομίζω όμως ότι έχουμε δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, επαναλαμβάνω, αλλάζοντας το σύνολο των κωδικών, εκσυγχρονίζοντας διαδικασίες και δημιουργώντας ουσιαστικά τις συνθήκες για την βελτίωση των υποδομών της Δικαιοσύνης και την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων, ώστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα οποία σήμερα μπορεί να καταγράφονται ως προβληματικά να αλλάξουν και να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη λειτουργία της δικαιοσύνης στους Έλληνες πολίτες.