- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Φλώρινα τίμησε την προσφορά και την μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου (video, pics)

Με μια σειρά εκδηλώσεων, η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας σε συνεργασία με την Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας, τίμησαν τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον άδικο θάνατό του.

Στο πλαίσιο των δράσεων, που διήρκεσαν από τις 15 έως τις 20 Νοεμβρίου, προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και ταινίες, ακούστηκαν μουσικές, έγιναν συζητήσεις αλλά και περιηγήσεις στην πόλη της Φλώρινας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και εργαστήρι συλλογικής ιχνηλασίας «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου» με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, σε συνεργασία με το μέλος Ε.Δι.Π. Δημιουργικής Γραφής Άννα Π. Βακάλη, με το εργαστήριο Αγωγής για το Βιβλίο «Βιβλιολόγειον» του Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (με Διευθυντή τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) και με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.

Μεταξύ άλλων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το τέλος μιας αιωνιότητας» του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Θ. Αγγελόπουλου, Αλέξανδρου Λαμπρίδη,  οι ταινίες «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα», ενώ ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από την Ειρήνη Στάθη, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον Δημήτρη Καλαντίδη, Ιστορικό και κριτικό κινηματογράφου, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και τον Τάκη Κατσέλη, σκηνοθέτη.

Επίσης, το μουσικό σύνολο Καθηγητών του Ωδείου ΠΕ Φλώρινας, αποτελούμενο από τους Γιάννη Παυλίδη (πιάνο), Νίκο Γεωργίου (κιθάρα), Γιάννη Παπαστεργίου (βιολί) και Γιώργο Τσαμπάζη (κλαρινέτο & σαξόφωνο) παρουσίασε μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, ενώ την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων η περιήγηση στην πόλη περιλάμβανε μέρη και σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα ταινιών του Αγγελόπουλου, όπως ο ποταμός Σακουλέβας, η οικία Βογιατζή και το καφενείο Διεθνές.