- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κοινωνικοί λειτουργοί (…παροπλισμένοι ή άφαντοι)

-Τα δύο πρόσφατα ηχηρά γεγονότα, στα Σεπόλια με την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης και στη Μάνδρα με το ατύχημα που στοίχησε την ζωή στον 17χρονο από τον 14χρονο αδελφό του απεικονίζουν  την ολική απουσία των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας μας. Η αμφισβήτηση του κράτους πρόνοιας επισφραγίζεται με τα παραπάνω δυο συμβάντα, τις τελευταίες δεκαετίες το κράτος πρόνοιας δέχεται σφοδρή αρνητική κριτική με αποτέλεσμα να γεννάται η ανάγκη μετεξέλιξής του μέσα από ριζικές – ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις.

-Στις μέρες μας η πρόνοια καλείται να παίξει σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης των οικογενειών. Έρευνες επισήμαναν ότι ο δημόσιος κοινωνικός θεσμός είναι ουραγός των εξελίξεων, οι «ελλείψεις» προηγούνται και η κοινωνική πρόνοια ακολουθεί χωρίς να μπορεί να περάσει μπροστά να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων των καιρών. Το σύστημα πρέπει να επανεκτιμηθεί από τους ιθύνοντες, να βρει τον δρόμο που του αρμόζει, να σταθεί στο βάθρο που του ταιριάζει, η ανάγκη να  προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα είναι επιτακτική.

-Κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ισχυρή άσκηση πίεσης από το κράτος προς τους κοινωνικούς λειτουργούς για περισσότερη εργασία και λιγότερα «διαλείμματα». Ακόμα περισσότερο με την διασφάλιση της ποιότητας, την συστηματική τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση – ανάδειξη και καταγραφή του έργου των υπεραμειβόμενων κοινωνικών λειτουργών που ασκούν τα καθήκοντα τους σε προκαθορισμένες δομές της πολιτείας.-

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ