- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

Ο καθιερωμένος εορτασμός της 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών βρίσκει για ακόμα μία χρονιά τη χώρα μας να μετρά 21 γυναικοκτονίες.

Τα ειδεχθή εγκλήματα, οι κακοποιήσεις, οι βιασμοί, η σεξουαλική παρενόχληση και όλα τα είδη βίας που δέχονται γυναίκες και κορίτσια σημαίνουν τη διατήρηση της ανδρικής «εξουσίας», τη «συμμόρφωση» και την υποτιθέμενη οικογενειακή κανονικότητα, δεν πρέπει να απολαμβάνουν την ανοχή ή καμιά φορά την βουβή αποδοχή της κοινωνίας μας.

Η έμφυλη βία συμβαίνει με σεξισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με έμφυλο ρατσισμό και διακρίσεις σε όλη την κοινωνική ζωή.  Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αν δε συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Γι’ αυτό και δεν το υποτιμούμε, αλλά χρέος μας είναι η άμεση καταπολέμησή του, αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η βία στην οικογένεια δύσκολα γνωστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι  η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες και τα κορίτσια που διεκδικούν και αντιστέκονται, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία και τον σεξισμό. Γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Δικαιοσύνη Παντού:

Τέρμα στη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών!

 #withher

Γραμμή SOS 15900

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής Φλώρινας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία