- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τριήμερο εορτασμού του Πολυτεχνείου από τους φοιτητικούς συλλόγους των παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών

Φέτος συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ορόσημο και κορυφαία στιγμή των αγώνα του λαού μιας ολόκληρης περιόδου, εκείνων των σκοτεινών 7 χρόνων της χούντας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής και νηπιαγωγών, πήραν απόφαση την διοργάνωση του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, κρατώντας έτσι ζωντανά τα δίκαια αιτήματα του, που όσα χρόνια και αν περάσουν και όσο και αν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις θέλουν το μήνυμά του να θαμπώνει και να αποσιωπά, οι φοιτητές θα δίνουμε απάντηση μέσα από τις δράσεις μας.

Δράσεις συλλόγων:

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στη σχολή των παιδαγωγικών τμημάτων ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα από τις πρώτες ώρες ηχούσαν αγωνιστικά τραγούδια στη σχολή, δείχνοντας πως οι φοιτητές θυμούνται και τιμούν εκείνους τους ανθρώπους όπου  έδωσαν μάχη για τα δικαιώματά τους στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή σύνθημα που παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου συνεχίσαμε πραγματοποιώντας εκδήλωση με τίτλο: “Μάθε την αλήθεια για το Πολυτεχνείο του ΄73”, η οποία,έκανα τους φοιτητές να συλλογιστούν και να αναρωτηθούν τι πραγματικά έγινε, ποιοι ήταν στο πλευρό των φοιτητών και ποιοι απέναντί τους.Σε αυτό συνέβαλλαν η παρουσίαση των γεγονότων, η μουσική που παίξανε οι φοιτητές καθώς και η απαγγελία ποιημάτων, μεταφέροντας αυτές τις μέρες εκείνου του Νοέμβρη στο σήμερα.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οργανώσαμε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, μέσα από φοιτητικούς συλλόγους, φορείς και σωματεία εργαζομένων, κάνοντας πράξη το σύνθημα “Φοιτητές – εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες από τον πρόεδρο του ΦΣ Δημοτικής Εκπαίδευσης, την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (μέλος ΟΓΕ) και την εκπρόσωπο των δασκάλων. Ακολούθησε συναυλία των φοιτητών τραγουδώντας κομμάτια γραμμένα για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.Έπειτα  πραγματοποιήθηκε αντιιμπεριαλιστική πορεία με κεντρικό σύνθημα “Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά,  ζωή”, για να τιμήσουμε τους χιλιάδες αγωνιστές που κρατήθηκαν, φυλακίστηκαν – εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν όλα τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και για να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, γιατί όπως λέει και το σύνθημα “Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά”. Τέλος, με την ολοκλήρωση της πορείας έγινε η κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη εκείνων των αγωνιστών.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει να μην καθόμαστε φρόνιμοι, να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν τα δικαιώματά μας, αλλά μαχητικά οργανωμένα και ανυποχώρητα να τα διεκδικούμε. Η δράση των φοιτητών όλες αυτές τις μέρες, προβάλει την επιτακτική ανάγκη που αισθανόμαστε για μαζικό και οργανωμένο αγώνα. Ο λαός βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, γιατί “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Οι αγώνες δεν σταματούν εδώ!

Οργανωνόμαστε και συνεχίζουμε τις δράσεις μας ακόμη πιο δυναμικά, γιατί

“Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς”