- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΒΙΟΦΛΩ: Νέα καινοτόμα, λειτουργικά εδέσματα με διατροφική αξία

Αποτέλεσμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D)

 

Η εταιρεία ΒΙΟΦΛΩ με έδρα την Φλώρινα στα πλαίσια της επέκτασης της δημιουργεί συστηματικά πλέον νέα προϊόντα μέσα από Έρευνα και Ανάπτυξης (R&D) σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα. Έτσι στα πλαίσια χρηματοδοτούμενου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020) ερευνητικού προγράμματος (FUNDISH, κωδικός πράξης: ΔΜΡ1-114380) δημιούργησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τρία αλειφόμενα εδέσματα με τοπικά συστατικά εμπλουτισμένα με επιλεγμένες φυτικές πρώτες ύλες έτσι ώστε να έχουν λειτουργικές ιδιότητες:

Νο1: Βάση Σόγιας με επιπλέον υλικά όπως μυζήθρα, σπορέλαιο, και εκχυλίσματα φύλων ελιάς και τσαγιού του βουνού κ.α.

Νο2: Άνηθο – Σχοινόπρασο με επιπλέον υλικά σόγια, εκχύλισμα βασιλικού σε λάδι κ.α.

Νο3: Mediterranean με σόγια, κρεμμύδι, σκόρδο, εκχύλισμα βασιλικού, βοτάνων και πάστα ελιάς

Όλα τα εδέσματα έχουν ιδιαίτερα, και μοναδικά οργανοληπτικά και άλλα χαρακτηριστικά ελκυστικά για τον τελικό καταναλωτή.  Μετά από μία πρώτη in vitro αξιολόγηση το Mediterranean έδεσμα  επιλέχτηκε για την αξιολόγηση της κλινικής διατροφικής αξίας.

Πραγματοποιήθηκε μελέτη παρέμβασης σε 10 υγιείς εθελοντές οι οποίοι έλαβαν ένα γεύμα με υψηλά λιπαρά και υδατάνθρακες (μακαρόνια με βούτυρο και απλό έδεσμα) και έπειτα από μια εβδομάδα έλαβαν το γεύμα μαζί με το έδεσμα «Mediterranean» με την πάστα ελιάς. Έπειτα από αιμοληψίες που ακολούθησαν παρατηρήθηκε ότι 3 ώρες μετά την κατανάλωση του εδέσματος  αυξήθηκε η αντιοξειδωτική δράση στο αίμα των εθελοντών, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Τα εν λόγω αποτελέσματα είναι πρώτη ένδειξη πιθανής βελτίωσης μεταγευστικών βιοδεικτών που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε μεγάλες προοπτικές μελέτες για να προκύψουν ασφαλέστερα.

Η έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Life με τίτλο: «Postprandial Responses of Serum Cholesterol, Glucose and Plasma Antioxidant Activity, after Intake of an Innovative High Fat MayonnaiseBased Appetizer, Enhanced with Olive Paste, in Healthy Volunteers », life, 2022, 12, 1385, 1-9, διαθέσιμο διαδικτυακά: https://doi.org/10.3390/life12091385