- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δυο Κελλιώτες Μακεδονομάχοι

Του Δημ. Δημόπουλου

Γεώργιος Χαλκίδας – Τράϊκος

Μακεδονομάχος

Γεννήθηκε στην Κέλλη Φλώρινας το 1860. Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Τέγο Σαπουντζή. Από συζητήσεις που είχαμε με τον αείμνηστο και πάντα επίκαιρο Λάζαρο Μέλλιο, ο Τέγος Σαπουντζής οδηγός της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ και μετέπειτα πρώτος δήμαρχος Φλώρινας, είχε οργανώσει στο χωριό του την Κέλλη 12 δώδεκα άνδρες, όσοι και οι μαθητές του Χριστού, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Χαλκίδας ή Τράϊκος, παππούς του κ. Θεόδωρου Χαλκίδα, που τό ΄χει καμάρι για την καταγωγή του, όπως καμάρι τό ΄χει και για το ότι είχε φέρει 500  πεντακόσια πρόβατα από την Κέλλη κι η νοικοκυροσύνη στην Κέλλη μετριόταν με τον αριθμό των προβάτων.

Πήρε μέρος στην Επιτροπή Αμύνης Κέλλης υπό την καθοδήγηση  του αρχηγού του σώματος Ι. Καραβίτη.

Κατά την μεγάλη συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Ελληνικού Σώματος, υπό την καθοδήγησιν του Εμμανουήλ Νικολούδη και του βουλγαρικού σώματος υπό τον Τάνε Κλιάντζο, σκοτώθηκε ο οπλαρχηγός Νικολούδης μαζί με δυο άλλους συντρόφους του. Ο Μακεδονομάχος Χαλκίδας και ο Στέφανος Παππάς τους παρέλαβαν και τους ενταφίασαν στην ελληνική εκκλησία.

Η βουλγαρική θηριωδία συνεχίστηκε με την άνανδρη δολοφονία των επιφανών προκρίτων Χρήστου Σαπουντζή και Κωνσταντίνου Τράϊκου αδελφού του Γεωργίου, τον δε Γεώργιο Παππά τον συνέλαβαν  και τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια και στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι.

Ο Γεώργιος Χαλκίδας ή Τράϊκος, ο Στέφανος Παππάς και ο Στέφανος Μπάντης παρά την τρομοκρατία συνέχισαν να εργάζονται ποικιλοτρόπως στον Μακεδονικό Αγώνα.

Πηγή: Χαλκίδας Θεόδωρος εγγονός του Μακεδονομάχου.   

Σταύρος Τάσκας του Ιωάννου

Μακεδονομάχος

Ο Σταύρος Τάσκας του Ιωάννη γεννήθηκε στην Κέλλη το 1883. Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Καπετάν Καραβίτη και εντάχθηκε στο σώμα του, όπου ανέπτυξε μεγάλη πολεμική δράση.

Ήταν το παλληκάρι των ειδικών αποστολών και πάντα έφερνε σε πέρας αυτό που του ανέθεται ο αρχηγός του. Η βουλγαρική προπαγάνδα λόγω της δράσεώς του προσπάθησε να τον εξοντώσει, αλλά επειδή δεν ήταν δυνατόν, για εκδίκηση δολοφόνησε τον αδελφό του. Ο θάνατος του αδελφού του γιγάντωσε περισσότερο την ψυχή του και έγινε ο μεγαλύτερος τιμωρός της βουλγάρικης προπαγάνδας.

Πηγή: Χαλκίδας Θεόδωρος απόγονος Μακεδονομάχου Χαλκίδα