- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ενδοσχολική Επιμόρφωση – Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φλώρινας (pics)

Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσής, καθώς επίσης και του προγράμματος αγωγής υγείας με τίτλο «Σωματική, Στοματική και Ψυχική υγεία», στο χώρο του σχολείου μας, υλοποιήθηκε μάθημα πρώτων βοηθειών με την συνδρομή του ΕKAB Φλώρινας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΕΚΑΒ Φλώρινας και συγκεκριμένα τους κυρίους, Μπιτόπουλο Ευάγγελο και Γεωργιάδη Χρήστο που μας έκαναν την τιμή και παραβρέθηκαν στο σχολείο, παρουσιάζοντας και δείχνοντας μας, ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Τα πεδία που επιμορφώθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αφορούσαν:

Λίγα λόγια για τις πρώτες βοήθειες και για τα πεδία που προαναφέρθηκαν….

Οι πρώτες βοήθειες, είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος με οποιαδήποτε πρόχειρα μέσα διαθέτουμε, ώστε να σώσουμε τη ζωή του θύματος, να ανακουφίσουμε τον πόνο του και να προλάβουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του.

Στόχοι:

  1. Η διάσωση της ζωής του θύματος, που επιτυγχάνεται με τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της αναπνευστικής και της καρδιακής λειτουργίας και την αντιμετώπιση της αιμορραγίας.
  2. Η πρόληψη της επέκτασης της βλάβης του οργανισμού μέσα από τον έλεγχο της επίδρασης του βλαπτικού παράγοντα, που προκάλεσε την αρχική βλάβη.
  3. Η σχετική βελτίωση της κατάστασης του θύματος, που μπορεί να προκύψει τόσο με τις προσπάθειες ανακούφισης του όσο και με τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και προστασίας.
  4. Η προετοιμασία του αρρώστου για τη μετέπειτα ειδική ιατρική του αντιμετώπιση. Όσο πιο περιορισμένη είναι η δυνητική αναίρεση των πράξεων του αρωγού από το γιατρό, που στη συνέχεια θα παραλάβει τον άρρωστο, τόσο πιο επιτυχημένη θεωρείται η παροχή πρώτων βοηθειών.
  5. Η ενημέρωση του γιατρού για τις συνθήκες του ατυχήματος, την κατάσταση του αρρώστου πριν δοθούν οι πρώτες βοήθειες και τις μεταβολές της κατά την μεταφορά καθώς και για τι είδος των πρώτων βοηθειών που χορηγήθηκαν.

Ευθύνη ατόμου που παρέχει πρώτες βοήθειες:

Καρδιοπνευμονική  Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Η αλληλουχία ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του πάσχοντος στη ζωή και τη βαθμιαία αποκατάσταση των βλαβών. Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητό αερισμό με σκοπό την διατήρηση της ροής του αίματος και την οξυγόνωση κατά την καρδιακή ανακοπή.

Τεχνική: Στην πλήρη συνήθη μορφή της η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από 3 βήματα , που πραγματοποιούνται με τη σειρά:

Αντιμετώπιση Πνιγμονής από ξένο σώμα (Λαβή Heimlich)

Απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώμα

Πρώτες Βοήθειες

Πρώτες βοήθειες/Λιποθυμία

Λιποθυμία καλείται η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με συνέπεια τη μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης. Είναι αρκετά συχνή καθώς περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα υποστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Δεν έχουν όμως όλα τα λιποθυμικά επεισόδια την ίδια βαρύτητα και η αιτιολογία τους ποικίλει από πολύ απλά και εύκολα αναστρέψιμα αίτια έως πολύ σοβαρή καρδιακή νόσο.

Πρώτες βοήθειες

Μη δίνεις νερό ή άλλα υγρά σε κάποιον ενώ είναι λιπόθυμος.

Επιληπτική Κρίση-Αντιμετώπιση

Χρόνια νευρολογική διαταραχή, επαναλαμβανόμενων κρίσεων που είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικών ηλεκτρικών αποφορτίσεων του εγκεφάλου. Η κλινική εικόνα του ατόμου διαφέρει και μπορεί να περιλαμβάνει νευρολογικούς σπασμούς έως σύντομες περιόδους έλλειψης συνείδησης.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Χρονομέτρηση της κρίσης

  1. Προστασία από τραυματισμούς. Απομάκρυνση αντικειμένων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό.
  2. Προστασία του λαιμού.
  3. Δεν περιορίζουμε το άτομο, ούτε προσπαθούμε να σταματήσουμε το τίναγμα του σώματος του.
  4. Δεν τοποθετούμε αντικείμενο στο στόμα του.
  5. Όταν σταματήσει το τίναγμα του σώματός του γυρίζουμε το άτομο στη μία πλευρά του σώματός του (διευκολύνει την αναπνοή και τη έξοδο του σάλιου).
  6. Εάν το άτομο κάθεται σε καρέκλα, το αφήνουμε σε αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση
  7. Μένουμε με το άτομο μέχρι να τελειώσει η κρίση
  8. Μιλάμε με ηρεμία στο άτομο μέχρι να επανακτήσει τη συνείδησή του.
  9. Τον ενημερώνουμε που βρίσκεται, ότι είναι ασφαλής και ότι θα παραμείνουμε μαζί του μέχρι να αναρρώσει.