- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εργατικό Κέντρο Φλώρινας: Οδηγίες για πιθανές παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών που αφορούν το δώρο των Χριστουγέννων

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών για πιθανές παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών που αφορούν το δώρο Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα φέρονται να υπάρχουν εργοδότες στην περιοχή της Φλώρινας που  να εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους ώστε να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Νοείται βέβαια ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλλει το δώρο νωρίτερα απ’ αυτές τις ημερομηνίες. Το Δώρο Χριστουγέννων σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τονίζουμε επίσης πως η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων είναι ποινικό αδίκημα και επισύρει χρηματική ποινή και φυλάκιση του εργοδότη. Επίσης η επιστροφή του από τους εργαζόμενους είναι παράνομη και τυχόν καταγγελία οδηγεί τους εργοδότες σε εκδίκαση με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία: Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννωνεπισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2396/1995. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή του ΣΕΠΕ ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 του ΚΠΔ.

Καλούμε τους εργαζομένους να μην υποκύπτουν στις παραβατικές αυτές συμπεριφορές των εργοδοτών, να σπάσουν την σιωπή, να αντισταθούν και να καταγγείλουν το γεγονός στο Εργατικό Κέντρο ή στην ΓΣΕΕ ή στο ΣΕΠΕ.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr,είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Περισσότερα σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων διαβάστε εδώ: