- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Φλωρινιώτισσα φωτογράφος Αθηνά Πέρκα εκθέτει στην Κορυτσά (pics)

Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας «Ο Κόσμος είναι Γυναίκα/ Κόσμος Γένους Θηλυκού» της Αθηνάς Πέρκα στη γειτονική Κορυτσά της Αλβανίας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας «Ο κόσμος είναι Γυναίκα/ Κόσμος Γένους Θηλυκού», της φλωρινιώτισσας φωτογράφου Αθηνάς Πέρκα, στη γκαλερί της Νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Κορυτσάς “Thimi Mitko”. Τα εγκαίνια της Έκθεσης καλύφθηκαν τηλεοπτικά από την κρατική ραδιοτηλεόραση της Αλβανίας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει 36 φωτογραφίες που εκθειάζουν τη γυναίκα της Ανατολής και της Αφρικής, δείχνοντας άλλοτε ηχηρά και άλλοτε αθόρυβα, πως  πάντοτε παραμένουν αγωνίστριες της ζωής, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, ηλικίας, αναστήματος,  μόρφωσης, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε συνοδεία βιολοντσέλου με ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του Τσέχου Ρομαντικού, Αντονίν Ντβόρζακ και συνεχίστηκε με την 2η Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, χωρίς να απουσιάζουν και διάφορες ελληνικές διασκευές.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εξέχουσες προσωπικότητες της Αλβανίας, όπως ο διάσημος γλύπτης Vasillaq Kolevica (παρασημοφορημένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), η μεγάλη κυρία του Αλβανικού θεάτρου και τραγουδιού Spanja Pipa (παρασημοφορημένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), ο σκηνοθέτης του Κρατικού Θεάτρου Ylli Trajçe, η σοπράνο και καθηγήτρια μουσικής Ζανετ Σουλιώτη, η ποιήτρια Albina Trebicka, οι πιανίστες Μαριάνθη και Κώστας Βραμε, ο Ακαδημαϊκός Μουσικολόγος Παντι Μπελλο, βουλευτές της ελληνικής μειονότητας, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωποι ενώσεων για την γυναίκα και ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Ένωσης των Ηνωμένων Εθνών Kristi Çina.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Έλληνας καλλιτέχνης εγκαινιάζει το Εορταστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κορυτσάς και του Κέντρου Πολιτισμού και Τέχνης “FestON”, το οποίο φέτος αφιερώνεται μάλιστα στα 110 χρόνια Ανεξαρτησίας της Αλβανίας.  Στην Αθηνά Πέρκα απονεμήθηκε από την ηθοποιό και διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Κορυτσάς Blerta Belliu, το “μετάλλιο εκτίμησης”, του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού,  ενώ η ίδια χάρισε ένα από τα έργα της Έκθεσης στην Πινακοθήκη της πόλης.

Τέλος, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τρίγλωσση ανοιχτή διάλεξη για τα δικαιώματα των γυναικών που απεικονίζονται στις φωτογραφίες της έκθεσης, για τους εκπαιδευόμενους φοιτητές της Αλβανικής Ένωσης των Ηνωμένων Εθνών. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε αναλάβει ο Φλωρινιώτης, Αλέξανδρος Οικονομίδης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  9 Δεκεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-21.00

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης: