- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο ατομικισμός, ο εθελοντισμός αποτελεί συνειδητή δράση ανιδιοτέλειας και ευαισθησίας για τα κοινά, που εκφράζει την υπόσταση των ανθρώπων. Αναδεικνύει το βάθος της ψυχής τους και το εύρος των συναισθημάτων των ατόμων που τον υπηρετούν.

Για την δημοτική αρχή είναι στάση ζωής, μια αυθεντική στάση καρδιάς που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπινες ατομικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η υπεύθυνη δέσμευση και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη φύση. Είναι η επιδίωξη του ανέφικτου και αποτελεί ότι πιο ηρωικό μπορεί να τολμήσει κανείς σήμερα!

Δεν είναι ένας τρόπος για να καθησυχάσουμε την συνείδηση μας, ούτε για να αποκτήσουμε κάποιο κύρος ή εύνοια στην κοινωνία μας και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί με λόγια. Δεν μπορεί να καθίσει κανείς σε μια αίθουσα ακούγοντας μια διάλεξη για τον εθελοντισμό και να νιώσει εθελοντής. Είναι κάτι που βιώνεται μόνο στην πράξη, είναι κάτι που πρέπει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει.

Αυτό όμως που μπορεί να διδαχθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εθελοντικής συνείδησης μέσα στον καθένα, είναι η εκπαίδευση του ατόμου και η ανάπτυξη των αρετών μέσα του. Ο καθένας έχει μέσα του έναν εθελοντή εν δυνάμει, ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει, από το πιο μικρό και άυλο, όπως μια θετική σκέψη, μια ευχή ή μια αγκαλιά, μέχρι το να αφιερώσει ολοκληρωτικά τον ίδιο του τον εαυτό σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν, κάτι που τον ξεπερνά.

Αυτή η θεώρηση μας οδήγησε, πριν δύο χρόνια, στην απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, οι δράσεις του οποίου μέσα από την σωστή οργάνωσή του και την δίψα των συμπολιτών μας να προσφέρουν σ’ αυτό που αποκαλούμε καθημερινότητα του πολίτη έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και εκτίμηση.

Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα, όλων των ηλικιών, που συνεχώς δυναμώνει περισσότερο. Και παρότι ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ανταπόδοση, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση μου, για τη δουλειά που γίνεται, θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χάτζιο που είναι και η ψυχή του Γραφείου, τον Νίκο Κωνσταντινίδη, τους συλλόγους, αλλά και τους συμπολίτες μας τις εθελόντριες και τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συμβολή τους να προσφέρουν σ’ αυτό που αποκαλούμε ποιότητα ζωής του πολίτη και εύχομαι να μην λείψει ποτέ το κουράγιο και η διάθεση τους για προσφορά.

Αν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, αυτό είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η καλλιέργεια της ελπίδας για την βελτίωση του κόσμου μας. Από την ελπίδα θα προκύψει και η προσωπική μας προσπάθεια, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί και θέλει.

Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, οι εθελοντές θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίζουν για το κουράγιο τους για το πόσο γενναιόδωρα μοιράζουν ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια ευγενική κίνηση βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη. όσο κι αν γύρω τους όλα φαίνονται να προσπαθούν να τους φοβίσουν και να τους αποθαρρύνουν.

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας