- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φλώρινας για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας

Επαγγελματικοί λόγοι υποχρέωσαν τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας να απουσιάζει από την συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2022, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ως πρώτο θέμα ήταν η Έγκριση της υπ’ αρ. 05/2022 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Φλώρινας σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2023.

Οι Δήμοι στο σύνολο τους και ο Δήμος μας ειδικότερα, για μια ακόμα χρονιά στερούνται των απαραίτητων πόρων για έργα που απαντούν στις συσσωρευμένες ανάγκες και βελτιώνουν την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων.

Κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων και συνθέσεων συνεχίζουν να φορτώνουν την Τοπική Διοίκηση με αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Στην ευθύνη των Δήμων βρίσκονται κρίσιμοι τομείς, όπως τα έργα θωράκισης της ζωής και της περιουσίας του λαού, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα των σχολείων, η Βοήθεια στο Σπίτι, η λειτουργία των αθλητικών και των πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, καθώς και μία ακόμα σειρά τομείς, όπως είναι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων κτλ.

Η εν λόγω απόφαση και το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) που προτείνει προς έγκριση αποτελεί μάλλον συνέχεια του προηγουμένου Τεχνικού Προγράμματος παρά κάποιο νέο με έμπνευση και σχέδιο για το μέλλον, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το 81,26% των έργων και δράσεων που περιέχονται σε αυτό αφορά σε συνεχιζόμενες δράσεις, ενώ μόνο το 17,74% αυτών αφορά σε νέα έργα και δράσεις!

Και ναι μεν είναι λογικό να υπάρχουν έργα που από τη μια χρονιά συνεχίζονται στην άλλη, αλλά στο υπό έγκριση Τ.Π. το σύνολο των έργων αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, ανυλοποίητου Τ.Π. Τόσο στέρεψε από ιδέες και σχέδια η Δημοτική Αρχή που, ενώ στο Τ.Π. τρέχοντος έτους (2022), το ποσοστό των νέων δράσεων και έργων αποτελούσε το 34,84%, στο νέο Τ.Π. τα νέα έργα αποτελούν μόνο το 17,74% αυτών!

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος ακούσαμε υποσχέσεις, χωρίς, ωστόσο, να βλέπουμε έργα. Κάθε μέρα γινόμαστε θεατές του σταδιακού μαρασμού του Δήμου Φλώρινας, και δεν αναφερόμαστε μόνο στην φρικτή μείωση του πληθυσμού, που είναι αποτέλεσμα και των πολιτικών που ασκήθηκαν από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές κατ’ εφαρμογή των φιρμανιών και των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας, είτε στο τιμόνι της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ.

Σταχυολογούμε μερικά από τα «συνεχιζόμενα» έργα και δράσεις με σκοπό να στηλιτεύσουμε την στάση της κεντρικής εξουσίας και των δημοτικών αρχών που χόρτασαν τον κόσμο από υποσχέσεις και έφεραν σε μαρασμό τον τόπο.

Έργο για την σωτηρία της πόλης, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της εικόνας της ήταν αυτό της αποκατάστασης προσόψεων διατηρητέων, όμως, ενώ προβλεπόταν στο προηγούμενο Τ.Π. έτους 2022, με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ, τελικά ΔΕΝ υλοποιήθηκε μέσα στο 2022, ούτε καν άρχισε κι έτσι το ξαναβλέπουμε στο νέο Τ.Π. ίδιο και απαράλλακτο με τον ίδιο προϋπολογισμό. Με αυτή την αντίληψη και τακτική δικαίως πλέον χαρακτηρίζουν την Φλώρινα «τενεκεδούπολη»!

Έργο υποσχεμένο και αποφασισμένο από προηγούμενες δημοτικές αρχές (περιοχή σφαγείων), όπως αυτό της κατασκευής και λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας (καταφυγίου) αδέσποτων ζώων, προβλεπόταν και στο προηγούμενο Τ.Π. με προϋπολογισμό 366.223,67 ευρώ, ωστόσο, ούτε και αυτό υλοποιήθηκε, ενώ το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι πολύ μεγάλο, ούτε καν άρχισε κι έτσι το ξαναβλέπουμε στο νέο Τ.Π. ίδιο και απαράλλακτο με τον ίδιο προϋπολογισμό.

Έργο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και σύνδεσης της πόλης με τον πολιτισμό, ήταν και η κατασκευή του Υπαίθριου Θεάτρου, κάποτε, επί ημερών Βοσκόπουλου, ξεκίνησε αλλά τώρα το ξαναβλέπουμε ως «Μελέτη ανάπλασης καταφυγίου – Υπ. Θεάτρου» και πάλι ως συνεχιζόμενο, λες και ξεκίνησε!

Έργο ανάπλασης του ποταμού Σακουλέβα, από την γέφυρα των Δικαστηρίων έως την οδό Βουκεφάλα, προβλεπόταν και στο προηγούμενο Τ.Π. με προϋπολογισμό 2.015.827,48 ευρώ, ωστόσο, ούτε και αυτό υλοποιήθηκε, ούτε καν άρχισε κι έτσι το ξαναβλέπουμε στο νέο Τ.Π. για το έτος 2023 ίδιο και απαράλλακτο με τον ίδιο προϋπολογισμό. Αποκαταστάσεις και συντηρήσεις αθλητικών χώρων κλπ προβλεπόταν και στο περσινό Τ.Π., η κατάσταση του ΔΑΚ έχει γίνει απαράδεκτη, εκεί αθλείται η νεολαία του Δήμου αλλά και αυτά τα έργα μετατέθηκαν για του χρόνου. Πόσα χρόνια θα περιμένουν τα Άλωνα την γέφυρα ή τον δρόμο; πόσα χρόνια θα περιμένει το Φλάμπουρο την γέφυρα και την ασφαλτόστρωση των δρόμων; τι θα γίνει με την κατασκευή του δασικού δρόμου στην Μελίτη; χωρίς αυτόν οι ΔΑΣΕ δεν έχουν πρόσβαση για να υλοτομήσουν. Έργα και ημέρες που θυμίζουν το «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν».

Αναρωτηθήκαμε εάν υπάρχει κάποιο ουσιώδες νέο έργο που σκοπό θα έχει την καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών, και ναι ανακαλύψαμε ένα, αυτό της κατασκευής αποστραγγιστικού δικτύου κοιμητηρίων Δήμου Φλώρινας, όμως και αυτό είναι μισό, είναι μισό γιατί στους σχεδιασμούς προηγούμενων δημοτικών αρχών ήταν η απαλλοτρίωση παρακείμενου αγροτεμαχίου με σκοπό την επέκταση των δημοτικών κοιμητηρίων, σχέδιο και δράση που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο θα επιλύονταν το πρόβλημα της πρόωρης εκταφής των νεκρών που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτιστική – θρησκευτική κουλτούρα των συνδημοτών μας και δημιουργεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Οι αρμοδιότητες αυτές χρειάζονται υπαλλήλους για να υλοποιηθούν, όμως ο Δήμος Φλώρινας δεν κάνει προσλήψεις, αρκείται στα 8μηνα και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, έτσι έχει αποδεκατιστεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Στόχος κάθε φορά των Κυβερνήσεων είναι να απορροφούν οι δήμοι τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Τη στιγμή που μέσω της φορολογίας, το κράτος συγκεντρώνει τα δημόσια έσοδα (φόρος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι σε βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά κτλ), αρνείται να δώσει στους Δήμους ακόμα και τη θεσμοθετημένη με το Ν. 352/2010 (Καλλικράτης), χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Οι δήμοι όπως και ο δικός μας κινδυνεύουν οικονομικά από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, που με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα αυξήσει κατά 40% το κόστος των λειτουργιών τους. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση της ΝΔ, αρνήθηκαν να δώσουν έκτακτη επιχορήγηση γι’ αυτή την εξέλιξη κι ο Δήμαρχος δεν δημοσίευσε καμία αντίρρησή του και καμία καταδίκη αυτής της ληστρικής πολιτικής.

Σε αυτήν την πολιτική είναι ενταγμένο και αυτό το νέο τεχνικό πρόγραμμα είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα φτώχειας και ανακύκλωσης της λιτότητας, πρόγραμμα διαχείρισης του μαρασμού.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Φλώρινας λέμε όχι στην λογική της διαχείρισης και της υποταγής, όχι στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας.

Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023 γιατί είναι η συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος φτώχειας και ανακύκλωσης της λιτότητας, πρόγραμμα διαχείρισης του μαρασμού της δήμου. Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς νέα έργα, χωρίς προοπτική. Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε τέτοιο δρόμο θα παλεύει μαζί με το λαό.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Φλώρινας
Τορλαχίδης Θεόδωρος