- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» – Παρών ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (video, pics)

Παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του «Αριστοτέλη», η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Βουλευτές και υπουργοί (πρώην και νυν) και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (κυρίως), φορείς της Φλώρινας, αλλά και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, ακούγοντας με προσοχή τις εισηγήσεις. Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και για τον South Stream και την αντιμετώπιση των ΗΠΑ, την στρατηγική των ΗΠΑ στα γεωπολιτικά θέματα, την ίδρυση και λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας», το βέτο στο Βουκουρέστι το 2008.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Φώλιας, πρώην Υπουργός και ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ. Συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέµη. Προλόγισε ο πρόεδρος του «Αριστοτέλη» Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» και οι Εκδόσεις Λιβάνη.

 

Το βιβλίο

Το αόρατο νήµα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωµατία των αγωγών, το φυσικό αέριο, τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τις απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού, το βέτο στο Βουκουρέστι, το Βατοπέδι και τον Δεκέµβρη του 2008 ξετυλίγεται για πρώτη φορά µέσα από πλήθος ντοκουµέντων και νοµικών κειµένων…φωτίζοντας τους πραγµατικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάθε µορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή.

Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραµανλή επιχειρούν µια δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθµούς της διακυβέρνησης 2004-2009, αποτυπώνοντας συγκλίνουσες και αποκλίνουσες στρατηγικές, στάσεις και αντιστάσεις εγχώριων και µη πολιτικών δυνάµεων, στόχους και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της ανάγνωσης τον νέο ενεργειακό χάρτη και την αναδιανοµή των φυσικών πόρων στην ευρωρωσική ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άγνωστα ντοκουµέντα, µαρτυρικές καταθέσεις, νοµικά και διπλωµατικά κείµενα έρχονται για πρώτη φορά στο φως, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της διακυβέρνησης Καραµανλή, µιας περιόδου που «σφράγισε» την ελληνική πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόσωπα, δυνάµεις, θεσµικά και µη κέντρα αναδύονται µέσα από µια συγκλονιστική αφήγηση, η οποία φωτίζει τις αθέατες πτυχές της κυβερνητικής περιόδου του Κώστα Καραµανλή, αποκαλύπτοντας τις αιτιώδεις σχέσεις και τα ισχυρά κίνητρα για την επιταχυνόµενη αποδροµή της.

Η προσφώνηση του Προέδρου του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου Χατζηστεφάνου

Παρά τη θλιβερή αγγελία της ημέρας για τη μεγάλη Οικογένεια του Αριστοτέλη, την αναπάντεχη απώλεια ενός εξαίρετου μέλους της, του Λάζαρου Καράντζα, μέλους των Διοικήσεων του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ επί χρόνια, με αγαστή συνεργασία και προσφορά προς τον Σύλλογό μας και, ευχόμενοι ο Θεός να τον αναπαύσει «ἐν σκηναῖς δικαίων»…

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη στη φιλόξενη Αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», στην όμορφη και παγωμένη Φλώρινα, στην καρδιά του χειμώνα, εδώ στη γωνιά της Ελληνίδος γης, της μίας και μοναδικής Μακεδονίας, της Μακεδονίαςτων Ελλήνων.

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην κοινή πρόσκληση των Εκδόσεων ΛΙΒΑΝΗ και του ΦΣΦΑ, για τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», του συγγραφέα, δημοσιογράφου και Δ/ντη της ΕΣΤΙΑΣ, της ιστορικής ΕΣΤΙΑΣ, κ. Μανώλη Κοττάκη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας συνήθους βιβλιοπαρουσίασης -ακόμα και του καλύτερου βιβλίου,ακόμα και του καλύτερου συγγραφέα- και αυτό, διότι:

α) Στην παρουσίαση παρευρίσκεται ο «πρωταγωνιστής» του βιβλίου ο Πρωθυπουργός, της περιόδου 2004-2009, κ. Κώστας Καραμανλής.

κ. Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή για τον ιστορικό Σύλλογό μας η σημερινήπαρουσίασας, και δράττομαι της ευκαιρίας,εκ μέρους της μεγάλης Αριστοτελικής Οικογένειας, να σας εκφράσω τις ευχαριστίες για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την υπεράσπιση της ιστορίας, του ονόματος και της ταυτότητας των Μακεδόνων, διότι όπως πολύ σωστά λέγατε, «η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται».

β)  Η συγκεκριμένη έκδοση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό, καθώς φέρνει στο φως -τεκμηριωμένα με παραπομπές σε έγγραφα και άλλες πηγές- γεγονότα καιαλήθειεςτης πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας, για θέματα που όλοι ζήσαμε, συζητούσαμε επί χρόνια, υποψιαζόμασταν, αλλά δεν γνωρίζαμε σε βάθος. Και επειδή «εθνικό είναι το αληθές»(Διονύσιος Σολωμός), τολμώ να πω ότι η έκδοση του βιβλίου έχει ιδιαίτερη εθνική αξία, διότιξεπερνά κόμματα, χρώματακαι ιδεολογίες και για αυτό, δεν χωρούνπολιτικές αντιπαραθέσεις και προστριβές διότι χάνεται η ουσία.

γ) Την έκδοση έχει επιμεληθεί ένας μεγάλος, καταξιωμένοςεκδοτικός Οίκος της χώρας μας, ο Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ, με παρόντα απόψε εδώ κοντά μας, τον εκδότη κ. Ηλία Λιβάνη.

δ) Η παρουσίαση του βιβλίου, γίνεται από εγνωσμένου και υψηλού κύρους πανεπιστημιακές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές και δημοσιογραφικές προσωπικότητες, των οποίων οι γνώσεις, οι κρίσεις και οι εμπειρίες τουςείναι βαρύνουσες και πολύτιμες.

ε) Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: συγγραφέας είναι ο κ. Μανώλης Κοττάκης.

Γιατί όμως στην Φλώρινα και γιατί στον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ;

Θα μας τα πει ο συγγραφέας…

Εμείς, γνωρίσαμε τον κ. Κοττάκη κατά την περίοδο που ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμπολιτών μας,πιστοί στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αγωνιζόμασταν δυναμικά, με ήθος, ευπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο, για τη μη υπογραφή της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών, που παραχώρησεόνομα, γλώσσα και εθνικότητα της Μακεδονίας, της δικήςμας Μακεδονίας.

Φυσικά, για μας τους Μακεδόνες, η υπόθεση δεν έχει κλείσει· ο αγώνας συνεχίζεται, διότι, δεν έχουν μόνο τα κράτη συνέχεια, έχουν και οι λαοί…

Πρόσφατα δε,διαμαρτυρηθήκαμε -συνεπείς απέναντι στην ιστορία μας, και μόνοι από τη Φλώρινα- για την αναγνώριση σωματείου με σκοπό την εκμάθηση της …«μακεδονικής γλώσσας».

Αναμένουμε την ακύρωση αυτής της αναγνώρισης, μετά τις εισαγγελικές πρωτοβουλίες και τις νομικές παρεμβάσεις φορέων, οργανώσεων και κομμάτων…

Μάλιστα, ο Σύλλογός μας με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, θα παραστεί όπως δικαιούται βάσει της νομοθεσίας, με πρόσθετη παρέμβασή του για την υποστήριξη της αίτησης ανακοπής της αναγνώρισης του σωματείου αυτού,στις 02/02/2023.

Από την επαφή μας με τον κ. Κοττάκη, διαπιστώσαμε τη μεγάλη του αγάπη, για τη Μακεδονία (αν και νησιώτης από την Αίγινα), τη λατρεία του προς τη Δυτική Μακεδονία, τον θαυμασμό του για τη Φλώρινα και τον Αριστοτέλη.Και όλα αυτά, όποτε του δίνεται ευκαιρία, τα εκφράζει αποτυπώνοντάς τα με το ιδιαίτερο χάρισμά τουαπό τις στήλες της ΕΣΤΙΑΣ.

Μαζί του διοργανώσαμε ιδιαίτερες και ξεχωριστές εκδηλώσεις-ομιλίεςεδώ σε αυτήν την Αίθουσα,κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών – Η αποδόμησή της. Οι νομικές αντιφάσεις που οδηγούν στην κατάργησή της»,με τον ίδιο, τον κ. Κρις Σπύρου (Χρήστος Σπύρου) και την κα Αριάδνη Νούκα(16/03/2019).

«Η γλώσσα της Μακεδονίας μας και η γλώσσα των Σκοπίων», με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη(11/05/2019)και,

«Γλώσσα και Παιδεία», κατά την Χρηστίδειο Τελετή 2019 πάλι με τον κ. Μπαμπινιώτη(12/05/2019).

Σας ευχαριστούμε…

Φυσικά, μας γνώρισε και ο κ. Κοττάκης, για τα καλά:

Γνώρισε την 82χρονη πλέον ιστορία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ μας·

την εθνική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του Συλλόγου μας·

προσκύνησε τα Μνημεία των θυσιασθέντωνμελών μας για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και τα εθνικά κειμήλια των Μακεδονομάχων μας·

περιηγήθηκε στις Αίθουσες και τα Τμήματα του κτηρίου μας -αληθινές κυψέλες πολιτισμού·

θαύμασε τα δύο Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών (1966, 2012)·

εντυπωσιάστηκε από τις εκατοντάδες τιμητικές διακρίσεις, τις χιλιάδες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις των Τμημάτων μας και τέλος,είδε και εμάς.

Γνώρισε μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέουςτου Αριστοτέλη.

Αισθάνθηκε τον παλμό μας και διέκρινε -με εκείνο το ευαίσθητο αισθητήριό του- την ξεκάθαρη ιδεολογία μας,την τιμή που αποδίδουμε στην Πατρίδα, την Εκκλησία, τη Σημαία, την Παράδοση και στους Προγόνους μας.

Κατανόησε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμεγια τη διατήρηση του Συλλόγου σε τόσο υψηλό επίπεδο για τόσες δεκαετίες.

Είδε, είδε, μας έμαθε…

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους δεχτήκαμε με χαρά την τιμητική πρότασή του, να παρουσιασθεί το τελευταίο του Βιβλίο του εδώ.

Καλή αρχή και καλοτάξιδο…

Εδώ όμως σταματώ, δεν ήρθατε να ακούσετε -ιδίως- εμένα, αλλά τους εξαίρετους ομιλητές και φυσικά τον συγγραφέα.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας και παρακαλώ την κα Όλγα Τρέμη, Συντονίστρια της αποψινής εκδήλωσης,να λάβει τον λόγο.