- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και του Ερυθρού Σταυρού (video)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ  του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Τμήματος Φλώρινας του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Τμήμα Νεότητας.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων, ο Πρόεδρος του Κέντρου κος Παρδάλης Ιωάννης και η Πρόεδρος του  Περιφερειακού Τμήματος Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Άννα Μπαφίτη, αφού υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας, αναφέρθηκαν στη σημασία του και στα οφέλη που θα αποφέρει στα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου.

Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής θεωρείται η ανάπτυξη κοινωνικών-μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και γνωριμίας με καινοτόμες δράσεις/ προσωπικής ανέλιξης/ανάπτυξη αυτοπεποίθησης/ καλλιέργεια κριτικής σκέψης/ ενθάρρυνση δημιουργικότητας των παιδιών και ενίσχυσης της προσωπικής έκφρασης του κάθε παιδιού.

Τα δύο μέρη, στο πλαίσιο του θεσμικού και εθελοντικού τους ρόλου, μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις – παρεμβάσεις προς όφελος των νέων παιδιών αποσκοπώντας στην ευρύτερη και γενικότερη γνώση των παιδιών, στην απόκτηση νέων εμπειριών και τη δημιουργική απασχόλησή τους με διάφορες θεματικές, όπως η Γεωγραφία και η Δημιουργική Γραφή.

Παρούσες στην υπογραφή του μνημονίου ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου κα Ολυμπία Τσάτσα, η οποία αναφέρθηκε στη βοήθεια που θα έχουν τα παιδιά μέσω αυτής της συνεργασίας και η κα Κατερίνα Μάρου, υπεύθυνη δράσεων και συντονισμού του Τμήματος Νεότητας του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας, η οποία ανέφερε ονομαστικά τους νέους που θα συμμετέχουν, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους στόχους του προγράμματος.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη Φλώρινα σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι ακόλουθοι συμβαλλόμενοι:

  1. Το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Τμήμα Νεότητας (στο εξής ΕΕΣ Φλώρινας) το οποίο εδρεύει στη Φλώρινα (Πτολεμαίων 1) εκπροσωπείται στην παρούσα νόμιμα από την Πρόεδρο κα Μπαφίτη Άννα,
  2. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας(στο εξής Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.), το οποίο εδρεύει στη Φλώρινα (Μεγ. Αλεξάνδρου 86) εκπροσωπείται στην παρούσα νόμιμα από τον Πρόεδρο Δ.Σ. κύριο Παρδάλη Ιωάννη,

οι οποίοι θα καλούνται εφεξής «τα μέρη», έχοντας υπόψη,

– ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

– ότι το Τμήμα Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας δέχεται παιδιά και νέους/νέες 8-28 ετών, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα τη νέα γενιά,

– ότι το Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ. σήμερα φιλοξενεί τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά σχολικής ηλικίας, των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο. Λειτουργεί ως υποκατάστατο της οικογένειας καλύπτοντας πλήρως τις βιολογικές ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών και εφαρμόζοντας προγράμματα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Αναγνωρίζουν από κοινού ότι:

Τα μέρη, στο πλαίσιο του θεσμικού και εθελοντικού τους ρόλου, μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις – παρεμβάσεις προς όφελος των νέων παιδιών αποσκοπώντας στην ευρύτερη και γενικότερη γνώση των παιδιών, στην απόκτηση νέων εμπειριών και τη δημιουργική απασχόλησή τους με διάφορες θεματικές, όπως η Γεωγραφία και η Δημιουργική Γραφή.

Ειδικότερα τα μέρη συμφωνούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους,προκειμένου να συμβάλλουν δια των κοινών τους ενεργειών:

Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλά και σημαντικάπροσδοκώμενα αποτελέσματα,στο πλαίσιο της απόκτησης ευρύτερων γνώσεων και δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής θεωρείται η ανάπτυξη κοινωνικών-μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και γνωριμίας με καινοτόμες δράσεις/ δράσεων προσωπικής ανέλιξης/ανάπτυξη αυτοπεποίθησης/ καλλιέργεια κριτικής σκέψης/ ενθάρρυνση δημιουργικότητας παιδιών και ενίσχυσης της προσωπικής έκφρασης του κάθε παιδιού.

1. Συμφωνούν επομένως να συνεργαστούν κατ’ αρχήν για τα προαναφερόμενα θέματα.

2. Για την εκπλήρωση των σκοπών και δράσεων που απορρέουν από το παρόν Μνημόνιο τα δύο μέρη ιδιαιτέρως αναλαμβάνουν:

 Το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του ΕΕΣ:

    • Την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και γνώσεων των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ. μέσω εθελοντών και εθελοντριών του Τμήματος Νεότητας. Τέτοιες δράσεις, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν τη δημιουργική γραφή, την επαφή με τον πολιτισμικό πλούτοτης χώρας μας και τη φιλαναγνωσία
    • Να κατέχει θέση αρωγού στη δικτύωση μεταξύ των παιδιών και του ΕΕΣ προάγοντας τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στο έργο του
    • Σε κάθε δράση που διοργανώνει να καλεί επίσημα τη Διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ., με σκοπό την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της σύσφιξης δεσμών των δύο μερών.
    • Την ανάληψη κάθε άλλης δράσης η οποία διευκολύνει και προωθεί τη συνεργασία των δύο μερών.
    • Υπεύθυνη για την επικοινωνία και τον συντονισμό των δράσεων ορίζεται η Υπεύθυνη του Τμήματος Νεότητας, κα Αικατερίνη Μάρου

Το Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.:

Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια ισχύος του ορίζεται σε ένα (1) έτος. Η σύμβαση δύναται να επεκταθεί κατόπιν σύμφωνης γνώμης των μερών.

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΕΕΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΝΑ ΜΠΑΦΙΤΗ

ΓΙΑ ΤΟ «Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΡΔΑΛΗΣ