- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ανδρική γονιμότητα και συμπληρώματα διατροφής

Πολλοί άντρες δεν γνωρίζουν πόσο συχνή είναι η ανδρική υπογονιμότητα μέχρι να βρεθούν οι ίδιοι στην πόρτα του γιατρού ή αν βρεθούν μπροστά σε κάποια συζήτηση με έναν συγγενή ή φίλο τους. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας σε ποσοστό 15-20% παγκοσμίως. Εάν αντιμετωπίζετε υπογονιμότητα ή απλώς εξετάζετε τις επιλογές σας ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, μπορεί να έχετε συναντήσει συμπληρώματα ανδρικής γονιμότητας που υπόσχονται να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματός σας και να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να γίνεται γονείς. Αλλά είναι σίγουρο πως τα συμπληρώματα ανδρικής γονιμότητας λειτουργούν και αξίζουν τα χρήματα που κοστίζουν;

Τι προκαλεί την ανδρική υπογονιμότητα;

Εάν προσπαθείτε με την σύντροφό σας να γίνεται γονείς χωρίς επιτυχία για μια περίοδο 12 μηνών και κάνετε σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τόσο εσείς όσο και η σύντροφός σας θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να δείτε εάν υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η γονιμότητά σας εξαρτάται γενικά από την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός σας. Εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων  είναι χαμηλός ή εάν το σπέρμα είναι κακής ποιότητας, θα είναι δύσκολο, και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο, να αφήσετε την σύντροφο σας έγκυο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα, όχι μόνο επηρεάζοντας την ικανότητά σας να δημιουργήσετε οικογένεια, αλλά επηρεάζοντας ακόμα και την υγεία του μωρού σας. Αυτά περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, τη μεγάλη ηλικία και την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην υγεία του σπέρματος και εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσουν τα συμπληρώματα γονιμότητας.

Το άγχος συνδέεται με την ανδρική γονιμότητα

Ορισμένες έρευνες έχουν συσχετίσει το άγχος με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Τι είναι τα συμπληρώματα ανδρικής γονιμότητας;

Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα για την υγεία, έτσι και η ανδρική υπογονιμότητα έχει γίνει ιδιαίτερα εμπορεύσιμη και κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται σε χάπια, κάψουλες, δισκία ή σε υγρή μορφή, που προορίζονται να συμπληρώσουν τη διατροφή σας με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπληρώματα ανδρικής γονιμότητας διαφέρουν ως προς τους τύπους και τις ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιέχουν, ωστόσο, τα περισσότερα περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, σελήνιο, αργινίνη, συνένζυμο Q και φολικό οξύ. Γενικά, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τα οφέλη των συμπληρωμάτων στην ανδρική γονιμότητα, αυτό έχει να κάνει κυρίως από τις πολύ λίγες μελέτες που έχουν γίνει από επιστημονικά ιδρύματα.

«Οι απόψεις των επιστημόνων φαίνεται να είναι ανάμεικτες για τα ανδρικά συμπληρώματα, κάποιες πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις παραμέτρους του σπέρματος. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση θρεπτικών συστατικών όπως τα ωμέγα-3 φαίνεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία του σπέρματος μόνο μετά τη λήψη του καθημερινά για έξι μήνες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το καλύτερο είναι να εντοπίσετε τα κενά και τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου ή γιατρού, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό, τα φάρμακα που ήδη παίρνετε και άλλους παράγοντες πριν προχωρήσετε στη λήψη συμπληρωμάτων, γιαυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς μπορεί η διατροφή σας να βοηθήσει

Πριν σκεφτείτε τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα ανδρικής γονιμότητας, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη λήψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών μέσω των τροφών. Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ορισμένα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο), άλλες βιταμίνες (βιταμίνη D και φυλλικό οξύ), που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και trans-λιπαρά οξέα, σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ενσωματώσετε αυτή τη λίστα θρεπτικών συστατικών στα καθημερινά σας γεύματα; Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για τα τρόφιμα που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του σπέρματος.

1. Προτιμήστε για σνάκ τους ξηρούς καρπούς

Ενσωματώστε στην διατροφή σας μια χούφτα καρύδια. Μια έρευνα έχει δείξει ότι η προσθήκη μιας χούφτας καρύδια στη διατροφή σας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες μπορεί να βελτίωσει τις παραμέτρους υγείας του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μορφολογίας. Το καρύδι Βραζιλίας συμβάλλει στις καθημερινές σας ανάγκες σε σελήνιο, ένα βασικό μέταλλο και αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του σπέρματος.

2. Ενισχύστε τις τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Οι απαιτήσεις σε ψευδάργυρο για τους άνδρες είναι υψηλότερες καθώς χάνουν περισσότερο ψευδάργυρο μέσω του σπερματικού υγρού. Ο ανεπαρκής ψευδάργυρος σε μια ανδρική διατροφή έχει συσχετιστεί με την ανδρική υπογονιμότητα, ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ο συμπληρωματικός ψευδάργυρος μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός στην υποστήριξη της υγείας του σπέρματος. Βάλτε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια και οστρακοειδή (ιδιαίτερα στρείδια!), αυγά και σπόρους κολοκύθας!».

3. Προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια

Σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες και αντζούγιες πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι γνωστό ότι αποτελούν βασικό συστατικό του μεσογειακού διατροφικού προτύπου που σχετίζεται με τη βελτιστοποίηση της ανδρικής γονιμότητας. Επιπλέον, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα ωμέγα-3 φαίνεται να υποστηρίζουν τη βελτιστοποίηση της υγείας του σπέρματος. Δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή/και στη βελτιστοποίηση της ροής του αίματος.

4. Προσθέστε τις ντομάτες στη διατροφή σας

Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες καθώς και στα καρότα, την πιπεριά και το κόκκινο λάχανο φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη ανδρική γονιμότητα. Συνδυάστε τις ντομάτες σας με το παρθένο ελαιόλαδο για να ενισχύσετε την απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό.

5. Δυο Φρούτα – Πέντε Λαχανικά

2 μερίδες φρούτων και 5 μερίδες λαχανικών (1 μερίδα είναι περίπου 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά για σαλάτα) κάθε μέρα θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών και επίσης άφθονη βιταμίνη C. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε και προστατεύετε το DNA που βρίσκεται μέσα στο σπέρμα!

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματος σε στρεσογόνες καταστάσεις

Πηγές