- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γ. Αντωνιάδης: «Επιτυχημένη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού – Στη Φλώρινα «τρέχουν» έργα 200 εκ. ευρώ» (video)

Με κύριο θέμα την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας αποτίμηση των όσων ειπώθηκαν και έγιναν.

Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη, σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» στην Π.Ε. Φλώρινας έργα 200 εκ. ευρώ.

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες οι οποίοι μπόρεσαν να παρευρεθούν, γιατί και η ώρα ήταν ακατάλληλη, στην υποδοχή του Πρωθυπουργού. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου από την ολοκλήρωση της περιοδείας του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία και στη Φλώρινα. Εκτιμώ ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία και στη Φλώρινα ήταν άκρως επιτυχημένη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης επίσκεψης; Είναι δύο, η σχέση με τους πολίτες, με το λαό και το δεύτερο είναι τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, η επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων και η πορεία της υλοποίησης του έργου.

Ξεκινάω από το δεύτερο. Επειδή δεχθήκαμε και μία κριτική σε σχέση με τους φορείς και με το αν κλήθηκαν ή όχι, δεν υπάρχει εκπρόσωπος θεσμικός ο οποίος να μη συμμετείχε σε αυτό το μεγάλο πολιτικό συμπόσιο που είχαμε αυτό το διήμερο. Συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Πανεπιστημιακοί μας συμμετείχαν στη σύσκεψη με την κα. Κεραμέως, οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνδικαλιστών και οι πρόεδροι συλλόγων με τον κ. Γεωργαντά επειδή έχουμε ακόμα εκκρεμότητες αγροτικές, το ΕΒΕ με τον πρόεδρο του συμμετείχε σε σύσκεψη με τον κ. Παπαθανάση τον αρμόδιο Υπουργό για την ανάπτυξη, άρα συμμετείχαν οι πάντες. Θα δούμε σε λίγο το περιεχόμενο.

Πάμε και στην πρώτη προϋπόθεση, η επαφή με τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός ήρθε μία ώρα σχετικά ακατάλληλη και παρ όλα ταύτα υπήρχε πλήθος κόσμου, υπήρχε παλμός, υπήρχε ζεστασιά. Άλλο ήταν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, επειδή ήταν πρωί, να συζητήσει με κάποιους νεολαίους, να ακούσει για τα προβλήματα, να ανταλλάξουν απόψεις και τελικά λόγω του πλήθους που υπήρχε εκείνη την ώρα στο ποτάμι, που και εμείς δεν το περιμέναμε, σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, αναγκάστηκε να μιλήσει να απευθύνει χαιρετισμό και να μιλήσει από έξω, να μην μπει καθόλου στην καφετέρια και να φύγει με μισή ώρα καθυστέρηση. Άρα λοιπόν αυτές οι δύο προϋποθέσεις της επιτυχίας υπήρχαν και το θέμα της παρουσίας κόσμου που ήταν πάρα πολύς τη συγκεκριμένη ώρα, 9:00 το πρωί, και το θέμα της συμμετοχής των θεσμικών φορέων.

Πάμε τώρα να δούμε το τεχνοκρατικό μέρος με τους φορείς. Ακούσαμε μία κριτική από την αντιπολίτευση ότι στην Καστοριά πήγε σε ένα έργο ή στην Κοζάνη εγκαινίασε, επαναλαμβάνω ότι έχουμε αφήσει προ πολλού πίσω παλαιοκομματικές νοοτροπίες ή αν ερχόταν ο Πρωθυπουργός, όπως ήρθε προχθές και ανακοίνωνε μία σειρά από έργα, θα έλεγαν όλοι μα τι έκανες τρεισήμισι χρόνια; Σήμερα τα θυμήθηκες; Ο Πρωθυπουργός λοιπόν τι; Ήρθε και τι έκανε; Ήρθε και επικαιροποίησε στον κάθε νομό το σύνολο των έργων τα οποία γίνονται στα τρεισήμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα μιλήσω για τα 380 έργα, θα μιλήσω για τα έργα τα οποία γίνονται στο νομό Φλώρινας επί τρεισήμισι χρόνια. Ως Βουλευτής και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μαζί με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου χρειάστηκε νυχθημερόν τρέξαμε άπαντες και αυτή τη στιγμή τρέχουν έργα 200 εκατομμυρίων. Επαναλαμβάνω την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, 20 εκατομμύρια ένα έργο και την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας τρέχουν έργα 200 εκατομμυρίων, να μην τα απαριθμήσω είναι γνωστά.

Άρα λοιπόν, ήρθε ο Πρωθυπουργός επικαιροποίησε αυτά τα έργα τα οποία τρέχουν. Στις ανακοινώσεις βέβαια ένα είναι το μελανό σημείο σε όλα αυτά, σε σχέση με αυτά τα οποία υποσχέθηκα προεκλογικά, είναι ο κάθετος άξονας και αυτό το μελανό σημείο έχει ένα ονοματεπώνυμο Εγνατία και έχει και ένα δεύτερο ονοματεπώνυμο Σταθάκης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί επί έξι χρόνια να περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και να μην ολοκληρώνεται. Σε αυτά τα έξι χρόνια ενάμιση χρόνο ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταθάκη, ο οποίος μπλόκαρε την μελέτη γιατί αρνούνταν να δεχθεί να περάσει ο δρόμος από τις αποθέσεις του ορυχείου της Βεύης, όχι μέσα από την καρδιά του ορυχείου , από τις αποθέσεις που ήταν άχρηστες, ότι κάρβουνο ήταν να πάρουν το πήραν και μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο. Ώσπου να αναλάβουν οι νέοι Υπουργοί, το περάσαμε με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον κ. Θωμά και συνεχίστηκε η μελέτη, ακόμα όμως και από τότε πέσαμε έξω στα χρονοδιαγράμματα πάλι εξαιτίας της Εγνατίας.

Θέλω όμως να αναφέρω και κάτι, θυμάστε όταν έγινε μια σύσκεψη ενώ έλειπα; Και ενώ πριν από μερικούς μήνες είχαμε κάνει μια σύσκεψη για να ενημερωθούν οι Φλωρινιώτες για το που βρίσκεται η πορεία της μελέτης, μετά από δύο μήνες γίνεται μια σύσκεψη απόντος εμού και τι λένε; Θέλανε να ακυρώσουν αυτήν την μελέτη και να πάνε στην προκήρυξη καινούργιας μελέτης ,να πετάξουμε στον καιάδα το ένα εκατομμύριο, να πετάξουμε στον καιάδα τα πέντε χρόνια που περιμέναμε και η Φλώρινα να κάνει τον κάθετο άξονα μετά από σαράντα χρόνια. Επανήλθα λοιπόν μετά από ένα μήνα, απείλησα ότι το θέμα θα το πάω στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όχι στον τοπικό εισαγγελέα , για να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που έχουν αυτές τις φαεινές ιδέες και με ποια αιτιολογία. Συνεχίστηκε η μελέτη, περιμένουμε τώρα να τελειώσει τα περιβαλλοντικά και θα σας πω είναι ένας από τους λόγους που κατεβαίνω τώρα στην Αθήνα για τρεις-τέσσερις ημέρες για να δούμε αυτά που είναι σε εκκρεμότητα. Επειδή δε θα ολοκληρωθεί και η συμβατική μελέτη έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Καραγιάννη να κάνει τουλάχιστον για το κομμάτι Ξινό – Αμύνταιο, άλλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που χώρισε σε τρία τον άξονα ενώ έπρεπε να τον χωρίσει σε δύο Φλώρινα- Αμύνταιο, Αμύνταιο- Πτολεμαΐδα. Εν πάση περιπτώσει συνεννοηθήκαμε και το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός με 188 εκατομμύρια τον κάθετο άξονα, να βγάλουμε δημοπρασία το 20% της εναπομείνασας μελέτης με την κατασκευή του έργου. Τουλάχιστον έτσι θα δεσμεύσουμε και τα χρήματα και θα πούμε ότι το ένα κομμάτι κάποια στιγμή στην επόμενη τετραετία θα έχει ολοκληρωθεί.

Τα άλλα τα δύο κομμάτια Φλώρινα- Αμμοχώρι και Ξινό- Πτολεμαΐδα θα δούμε αν θα γίνουν μόνο οι μελέτες ή αν θα βγούνε με αυτή τη διαδικασία. Άρα λοιπόν μακριά από εμάς η πολιτική του Μαυρογιαλούρου. Έχουμε ένα πλούσιο έργο να επιδείξουμε στον Νομό Φλώρινας. Για αυτό το έργο έχω ασχοληθεί προσωπικά 24 ώρες το 24ωρο σε όλα τα Υπουργεία , όπου υπήρχε πρόβλημα άνοιγε τις πόρτες και ξεκλείδωνε αυτά τα έργα ο Πρωθυπουργός. Εννοείτε ότι υπάρχει και άλλο σημαντικό έργο και από τη μεριά του Δήμου και ότι έχει σχέση με τον Δήμο, έγιναν σε συνεργασία με τον Δήμαρχο τον κ. Βασίλη Γιαννάκη. Ότι έχει σχέση με την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Βόσδου και τους δύο προηγούμενους Αντιπεριφερειάρχες τον κ. Κιοσέ και κ. Άμπα και τον κ. Κασαπίδη, αλλά αυτά τα 200 εκατομμύρια τα οποία σας λέω είναι από το πορτοφόλι της κυβέρνησης. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου και στον Δήμαρχο και στον Αντιπεριφερειάρχη και στον Περιφερειάρχη και σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων ΕΒΕ, Εργατικό, ΕΑΣ, αγροτοσυνεταιριστικές, πανεπιστήμιο, όλοι έχουμε την συμβολή μας, αλλά βέβαια το πορτοφόλι είναι της κυβέρνησης, σταματώ εδώ.

Να πω μόνο ότι χθες είχαμε μια, θεωρώ ήταν πολύ δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, ήταν πάνω από εκατό συμπολίτες μας στο Αμύνταιο πρωτοφανές το μέγεθος, για το θέμα των εργατικών κατοικιών. Οι άνθρωποι μετά από 28-29 χρόνια δεν έχουν πάρει ακόμα τίτλους ιδιοκτησίας. Υπήρξε ένα κλιμάκιο από την Αθήνα, ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το κέντρο υγείας, η δασική υπηρεσία και ο Δήμος. Ενημερώσαμε τους κατοίκους για την κατάσταση και ότι το χρονοδιάγραμμα εφόσον το κτηματολόγιο έκανε κάποια λάθη τότε που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα. Φαίνεται στο ιδιοκτησιακό, το κέντρο υγείας ανήκει στις εργατικές κατοικίες , ο Δήμος φαίνεται κάπου αλλού, η δασική κάπου αλλού εν πάση περιπτώσει έχει μπει το νερό στο αυλάκι, είναι ένα θέμα το οποίο θα λυθεί κατά πάσα πιθανότητα το 2024. Δεν είναι κάτι που γίνεται προεκλογικά λοιπόν. Τους εξηγήσαμε πότε θα υπάρξει λύση, ανά εξάμηνο δεσμεύτηκα να έρχεται το κλιμάκιο και όλες οι υπηρεσίες και να ενημερώνονται οι κάτοικοι για την εξέλιξη της πορείας του έργου και την πρόοδο των εργασιών. Κατεβαίνω τώρα στην Αθήνα για τις επόμενες τρις-τέσσερις ημέρες , θα δω τον διοικητή του κτηματολογίου για αυτό το θέμα για να το βάλει σε προτεραιότητα και για το πρόβλημα που έχουμε στην Σκοπιά. Θα δούμε το θέμα των μαγαζιών, ήδη έχουμε κλείσει την Τετάρτη ραντεβού με τον κ. Σκυλακάκη για να δούμε τις προϋποθέσεις. Έχουν υπογραφεί τα λεφτά, πότε θα δοθούν και άλλες εκκρεμότητες όπως είναι τα περιβαλλοντικά του δρόμου και τον κάθετο άξονα και κάποιες άλλες τέτοιες εκκρεμότητες που αφορούν τρία, τέσσερα μεγάλα έργα της Π.Ε Φλώρινας.

Τριανταφυλλίδης: κ. Αντωνιάδη, όπως είπατε και εσείς το μελανό σημείο της τωρινής σας θητείας είναι ο κάθετος άξονας. Σήμερα μας παρουσιάσατε πάλι λίγο θολά τα πράγματα τουλάχιστον για το τμήμα αυτό που είναι και το πιο σοβαρό Αμμοχώρι- Αμύνταιο, Ξινό Νερό. Μας Μιλάτε τώρα για περιβαλλοντική μελέτη, οι υπόλοιπες μελέτες γίνανε; Θα γίνουν; Ισχύουν; Θα ξαναγίνουν; Και τελικά υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτό; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο χρόνο;

Βουλευτής: Λοιπόν, για την περιβαλλοντική μελέτη που είχα δεσμευτεί σε προηγούμενη συνέντευξη και σύσκεψη που κάναμε πάνω στην αντιπεριφέρεια, είχα δεσμευτεί να βλέπουμε τον κ. Ταγαρά, που είναι ο αρμόδιος Υφυπουργός, για το συγκεκριμένο θέμα το περιβαλλοντικό που είναι δύσκολο και έχουμε τακτικά επαφές με τον κ.Ταγαρά και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει σε συνεργασία με την Εγνατία, ένα μέρος να ολοκληρώσει της Εγνατίας. Εγώ θα τελειώσω το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης, το παρακολουθώ και το αργότερο μέχρι τον Απρίλη θα έχει ολοκληρωθεί. Τώρα κατεβαίνω στην Αθήνα και θα συναντήσω πάλι τον κ. Ταγαρά, μιλήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και πριν από δέκα πέντε ημέρες, προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί. Το θέμα είναι όμως ότι τον Απρίλιο που θέλουμε, εάν τουλάχιστον τελείωναν το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει , μου είπαν ότι μπορεί να απομείνει για να είναι καθαρό αυτό το οποίο θα δώσω στον ιδιώτη να είναι ένα καθαρό κομμάτι της μελέτης που θα κάνει. Έχουν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις αυτοί, θα τις τελειώσουν και μετά θα μείνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο θα είναι και εκτιμήσιμο οικονομικά για να ξέρουμε τι θα μας κάνει γιατί τώρα μπορεί να πληρώσουμε περισσότερα από ότι μας αναλογούν. Άρα λοιπόν, γυρνώντας θα κάνουμε και μια σύσκεψη στην Περιφέρεια να ξέρουμε και τι κάνουν και αυτοί για να ενημερώσουμε τον κ. Καραγιάννη να προχωρήσει την δημοπράτηση του 20% περίπου, μπορεί να είναι και κάτι λιγότερο της συμβατικής μελέτης, χωρίς τα περιβαλλοντικά τα οποία θα τα έχω τελειώσει και του κόστους του έργου. Πόσα θέλει για να υλοποιηθεί το έργο; Πόσα εκατομμύρια 70; 80; 80 εκατομμύρια και 500 χιλιάδες; Ένα εκατομμύριο του εναπομείναν, 500 χιλιάδες δεν νομίζω να είναι παραπάνω, ίσως και λιγότερο της εναπομείνασας μελέτης. 50-80 εκατομμύρια συν 500 χιλιάδες για την μελέτη και θα το κάνει ο ανάδοχος ο καινούργιος.

Τριανταφυλλίδης: κ Αντωνιάδη για το ίδιο θέμα, μιλάμε τώρα εδώ περίπου μία δεκαετία για το κομμάτι αυτό, τον κάθετο άξονα. Εγώ πραγματικά εκπλήσσομαι πως μέσα σε δύο, δυόμισι χρόνια η περιφέρεια κατάφερε να ξεμπλέξει τη σήραγγα Κλεισούρας και το έργο να δημοπρατηθεί για να ξεκινήσει και εμείς παλεύουμε εδώ μία δεκαετία περίπου.

Βουλευτής: Καταρχάς τη σήραγγα της Κλεισούρας οι προμελέτες έγιναν επί εποχής πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του αείμνηστου, από τότε ξεκίνησαν οι προμελέτες, στην πορεία γίνανε μελέτες, επικαιροποιήθηκαν, ξαναγίνανε, συμπληρώθηκαν, δεν είναι τόσο εύκολο. Θα σας πω και κάτι άλλο και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου το εννοώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν έτοιμη η μελέτη Ξινό- Αμμοχώρι και να μην έμπαινε το κομμάτι αυτό και να έμπαινε η σήραγγα της Κλεισούρας, αυτό είναι δεδομένο σας το υπογράφω με χίλια χέρια. Εάν ήταν έτοιμη η μελέτη θα έμπαινε εκείνο το έργο, η σήραγγα της Κλεισούρας μπήκε γιατί δεν υπήρχε κανένα άλλο έργο στα συγκοινωνιακά. Την άποψή μου για τη σήραγγα της Κλεισούρας την έχω πει μία δυο φορές, δεν υπήρχε λόγος είναι έργο περιττό για μένα, ασχέτως με το τι λένε. Δηλαδή τι; Τι λέμε τώρα στους κατοίκους; Έχετε ένα τετράιχνο δρόμο Πτολεμαΐδα- Καστοριά και εσείς θέλετε να πάτε υπό σκιά; Θέλετε μία σήραγγα και αν και έγινε σήραγγα και ο δρόμος από τη σήραγγα και μετά προς την Πτολεμαΐδα και από τη σήραγγα και μετά προς την Καστοριά; Δηλαδή επειδή έχουμε μια σήραγγα θα πάμε σε ένα δρόμο τεσσάρων μέτρων και θα αφήσουμε το τετράιχνο; Ήταν χίλιες φορές προτιμότερο αυτά τα 50- 60 εκατομμύρια να τα μοίραζαν σε κάθε νομό και να κάνουν κάποιον δεύτερης προτεραιότητας δρόμο , βελτίωση Φλώρινας- Πισοδέρι ή Αετού- Καστοριάς ή Καστοριάς -Λάρισας, να κάνει μία τέτοια βελτίωση παρά το συγκεκριμένο έργο εν πάση περιπτώσει κρίθηκε. Πάντως να ξέρετε ότι δεν ήταν ένα έργο ανταγωνιστικό στον κάθετο άξονα γιατί δεν ήταν έτοιμη η μελέτη, εάν ήταν έτοιμη τότε ναι, εννοείται ότι δεν θα αφήναμε με τίποτα να γίνει αυτό, σας το υπογράφω.

Γεωργούλας: Ένα άλλο μεγάλο θέμα που το ζούμε καθημερινά στην περιοχή είναι, τι γίνεται με τα ορυχεία; Διότι για να είμαι ειλικρινής κ. Αντωνιάδη το χωριό μου άδειασε.

Βουλευτής: Ποια ορυχεία;

Γεωργούλας: Της Αχλάδας. Η Μελίτη άδειασε και είναι πολύ δυσάρεστο γεγονός, το τελευταίο χρόνο έχασε τριακόσιους νέους , έτσι ομαδικά φύγανε όλοι, πας εκεί και δεν βλέπεις αμάξι στην πλατεία, τι γίνεται με το ορυχείο;

Βουλευτής: Λοιπόν να πω, τα ορυχεία της Αχλάδας είναι τα ορυχεία από τα οποία έχουν προοπτική και έχουν προοπτική γιατί πλέον το ορυχείο δεν συνδέεται μόνο με τη ΔΕΗ αλλά συνδέεται και με τις εξαγωγές που κάνει στο διπλανό Κράτος. Άρα εκείνα από ότι φαίνεται, τα Σκόπια θα έχουν ακόμα για αρκετά χρόνια, πάνω από δέκα χρόνια, θα απαλλάσσονται από τους άμεσους περιορισμούς που έχουμε εμείς για τα λιγνιτικά, το υψηλό τέλος το οποίο καθιστά την εκμετάλλευση του λιγνίτη ασύμφορη και άρα λοιπόν θα μπορούν αυτοί να εξάγουν δίπλα και να υπάρχει δουλειά σε εμάς. Αλλά περισσότερα όπως ακούσατε και βλέπουμε ήδη, το αέριο το οποίο είναι πολύ πιο υψηλό από την προ κρίσης εποχή, ήδη η κιλοβατώρα, η μεγαβατώρα που παράγεται με το φυσικό αέριο, ήδη αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο φθηνή από τον λιγνίτη γιατί ο δικός μας ο λιγνίτης έχει περίπου 1700-1800 θερμίδες ενώ της Πολωνίας και της Γερμανίας έχουν 4500 θερμίδες, οπότε εμείς, στη μια καύση η ρύπανση είναι περίπου ίδια. Αυτοί παράγουν το τριπλάσιο προϊόν και άρα πληρώνουν για τριπλάσιο προϊόν τα ίδια και εμείς πληρώνουμε για το 1/3. Εμείς για να παράγουμε εκείνο πρέπει να πληρώσουμε τρεις φορές το πρόστιμο των ρύπων και για αυτό είναι ασύμφορη η λειτουργία του λιγνίτη σε εμάς.

Ηλιάδης: κ. Αντωνιάδη έχετε στην πολιτική πάνω από είκοσι χρόνια και το λέω τούτο για να ρωτήσω το εξής. Θυμάστε άλλη εποχή στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας να έχουν δοθεί τόσα χρήματα και να έχουν γίνει τόσα έργα αλλά και μελέτες από την περίοδο που διανύουμε σήμερα;

Βουλευτής: Νομίζω ότι πρέπει να είναι η εποχή στην οποία έχουμε πιάσει το ρεκόρ και το λέω αυτό γιατί το ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας στην επταετία (7+2) στα εννέα χρόνια είναι 380 εκατομμύρια . Σκεφτείτε ότι μόνο στη Φλώρινα από κεντρικούς πόρους έχουμε 200 εκατομμύρια για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και βέβαια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα πω και πιο είναι το αρνητικό, ας πούμε πρώτα το θετικό. Θα τρέξουν στην επταετία αυτή μέχρι το 2030, το λέω έτσι γιατί έχουμε και το συν δύο για τη απορρόφηση , περίπου έξι ΕΣΠΑ μαζί ταυτοχρόνως, 2 δις 400 εκατομμύρια και τα κάνω λιανά 1,6 δις είναι το αμιγές ταμείο της δίκαιης μετάβασης , 400 εκατομμύρια είναι το κανονικό το 6ο ΕΣΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας , πάμε στα 2 δις. 400 εκατομμύρια είναι η συμμετοχή του 30 με 40% στο 1,6 της ιδιωτικής συμμετοχής είμαστε στα 2δις 400 εκατομμύρια. 2 δις 400 εκατομμύρια θα πέσουν σε αυτήν την περιοχή, είναι τεράστια τα χρήματα , είναι τεράστιο το κεφάλαιο , ο πλούτος αυτός. Το μόνο πρόβλημα μας είναι ότι επειδή είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινούμαστε με ρυθμούς ΕΣΠΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα μας και παρ ότι είμαστε πρωτοπόροι στο πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης, πρώτοι το καταθέσαμε , ήδη πρώτοι παίρνουμε τα πρώτα χρήματα, παρ όλα ταύτα αυτά ακόμα δεν φαίνονται στον πολίτη. Δεν έχουν μετουσιωθεί σε τσιμέντα, σε μπουλντόζες, σε μεροκάματα για να τα δει ο πολίτης άμεσα, σε λίγο όμως θα αρχίσουν να φαίνονται. Δηλαδή αυτή η επταετία θα είναι μια χρυσή επταετία για την περιοχή.

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απασχόληση. Έχω πει το τρίπτυχο της περιοχής είναι απασχόληση- μετανάστευση-υπογεννητικότητα. Πιστεύω ότι με αυτά τα χρήματα που θα πέσουν στην περιοχή ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά θα εξαλειφθούν.