- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος ανατολικής Εορδαίας και νότια λεκάνης Βεγορίτιδας για δηλώσεις του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη

Καλούμε τον Βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Αντωνιάδη να ανακαλέσει τα όσα είπε στην συνέντευξη του το μεσημέρι της Τρίτης 07/02 στον σταθμό του FLASH.

Αρχικά του λέμε ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι οικογένειές μας πλήττονται διπλά από την οικονομική κρίση, από την ακρίβεια όπως ανέφερε στα σούπερ μάρκετ, από την αύξηση στην ενέργεια και τα καύσιμα. Από την μία όπως όλοι οι Έλληνες δυσκολευόμαστε με την ακρίβεια για να γεμίσουμε το τραπέζι του σπιτιού μας και την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά και τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας. Γι΄αυτό το λόγο ενημερώνουμε τον βουλευτή, γιατί μάλλον δεν τα έχει διαβάσει, ότι ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος πανελλαδικά είναι Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στις αγροτικές οικογένειες αλλά και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επίσης ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις από τις ζημιές πλέον κάνουν έξι μήνες να δοθούν στους αγρότες και μάλιστα είπε ότι σε πολλές φορές καλύπτουν το 100%. Εδώ να αναφέρουμε στον βουλευτή ότι από τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ πολλά ζημιογόνα αίτια δεν αναγνωρίζονται και άρα δεν αποζημιώνονται καθόλου.Παράδειγμα στην ΠΕ Φλώρινας είναι ακόμη απλήρωτοι οι μηλοπαραγωγοί για τον παγετό του προανθικού του 2021. Επίσης υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην στελέχωση του ΕΛΓΑ όπου πολλές φορές έρχονται για εκτιμήσεις αρκετό καιρό μετά τις ζημιές. Ο ίδιος ο κανονισμός δεν επιτρέπει την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.Γι αυτό πάγιο αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι η Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κικίλια, ουδεμία επαφή είχαμε με τον τοπικό βουλευτή αλλά η συνεννόηση και η πρόσκληση έγινε από τον Δήμο Αμυνταίου. Επίσης σήμερα πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας όπου αναδείξαμε τα αιτήματά μας στην τοπική κοινωνία και καταλήξαμε στο Δημαρχείο Εορδαίας όπου τύχαμε την εγκάρδια φιλοξενία του Δημάρχου Εορδαίας ο οποίος μας δέχτηκε στο γραφείο του πολυμελή αντιπροσωπεία αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα από τρεις διαφορετικούς νομούς Κοζάνης, Πέλλας και Φλώρινας όπου έγινε εκτενείς αναφορά στα αιτήματά μας και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος να συζητηθούν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τελευταίο και πιο σημαντικό,τον σύλλογο μας τον έχουμε νομιμοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με τις πολύμορφες δράσεις που αναπτύξαμε και τους αγώνες που έχουμε δώσει και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν περιμένουμε να μας αναγνωρίσει κανένας τοπικός βουλευτής αλλά μέσα από την δράση μας πετύχαμε την αναγνώριση του συλλόγου μας στην τοπική κοινωνία είτε αυτή είναι του Αμυνταίου είτε της Εορδαίας.

Επομένως καλό είναι ο βουλευτής να διαβάσει καταρχάς τα αιτήματα μας, να πάρει θέση και να τα διαβιβάσει στην Κυβέρνηση.