- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Αυγά μάταια»: Εικαστική παρέμβαση στο Πτηνοπωλείο Αφοί Μπέλλη στη Φλώρινα

Πρωτοβουλία: Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, 3ικαστικό 3ργαστήριο

Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης

Ζωγραφικά έργα: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Στο κατάστημα «Μπέλλης» έγινε η εικαστική παρέμβαση με τίτλο ‘’ΑΥΓΑ ΜΑΤΑΙΑ’’, επηρεασμένο από την ποιητική συλλογή του Μίμη Σουλιώτη.

Η επιλογή τριών έργων έγινε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Νίκο Μπέλλη, τα οποία τοποθετούνται στο υπερώο ψηλά και ημικυκλικά στον χώρο. Τα έργα αλληλεπιδρούν άμεσα και ουσιαστικά με τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, λόγω της μεγάλης τζαμαρίας που διαθέτει. Το πρώτο έργο που συναντά κανείς καθώς εισέρχεται παριστάνει έναν γελωτοποιό, που λειτουργεί ως προστάτης ή εκτροφέας- ζωοτρόφος, ο οποίος προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Είναι αυτός που καλωσορίζει και αποχαιρετά με έναν πιο καρναβαλικό τρόπο τους επισκέπτες του χώρου. Η σάτιρα, η προσωποποίηση του πλούτου και τα πάθη, αναγράφονται στη μορφή του.

Κενό και γεμάτο, μεγάλο και μικρό, διακριτότητα, όριο, εμπόδιο και πέρασμα, αχανές και συγκεκριμένο, ασυνείδητο και μνήμη, όνειρο και πραγματικότητα είναι μόνο μερικές από τις έννοιες που διαπραγματεύονται τα άλλα δύο έργα που έχουν αναρτηθεί στο κατάστημα «Μπέλλης. Τα έργα συσχετίζονται άμεσα με την αποκριά και το καρναβάλι, δημιουργώντας την αίσθηση μιας ‘’μετ-αλλαγμένης’’ διονυσιακής τελετής». Μικροσκοπικές κότες, τεράστια αυγά, διάτρητες μπουγάδες καρναβαλίζονται. Το κατάστημα «Μπέλλης», κυοφορεί ένα ψήγμα τέχνης που τη διοχετεύει σε ολόκληρη την πόλη και στους ανθρώπους της.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη ώρες καταστημάτων. Η παρουσίαση θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο 2023. Συντονισμός 3ικαστικό 3ργαστήριο, ομάδα εξωστρέφειας.  Ευχαριστίες εκφράζονται στις επιχειρήσεις « Αφοί Μπέλλη»   Χάσου 44, Φλώρινα  για την διάχυση του έργου τέχνης και την ενεργή συμπαράσταση σε νέους καλλιτέχνες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.