- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φλώρινας: Φέτος ας μην μείνουμε μόνο στα στεφάνια

Η 12η Φεβρουαρίου και το Ψυχοσάββατο ήρθαν ακόμα μια φορά και σχεδόν όλοι οι φορείς, παράγοντες και μεγάλο πλήθος απλών ανθρώπων απέδωσαν τις τιμές που αρμόζουν στους ενταφιασθέντες στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φλώρινας.

Μήπως όμως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα στεφάνια;

Μήπως είναι καιρός να κάνουμε και κάτι παραπάνω;

Μήπως οι θεσμικοί φορείς, οι τοπικοί παράγοντες, αλλά και οι πολίτες που μας ενδιαφέρει το θέμα, θα πρέπει συνεισφέρουμε στον εξωραϊσμό του Νεκροταφείου;

Πριν από 4 περίπου χρόνια ήρθα στη Φλώρινα με τη στρατιωτική μου ιδιότητα ως Διοικητής του 1ου Συντάγματος και έβαλα την περιοχή και τους ανθρώπους της μέσα στην καρδιά μου. Σύντομα, μέσα στα πολλά που έμαθα για τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορική παράδοση αυτού του τόπου, διέκρινα τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτά τα νεκροταφεία για ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Φλώρινας.

Το 2020 διαβλέποντας ότι το έργο της ουσιαστικής ανάπλασης του χώρου του νεκροταφείου ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, ξεκίνησα επαφές με φορείς και παράγοντες της περιοχής για την συνεισφορά τους στον εξωραϊσμό τους και συνάντησα μεγάλη ανταπόκριση και ευαισθησία για το θέμα. Συγχρόνως, μελέτησα τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν και συντάξαμε μια πρόχειρη μελέτη τελικού ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Η παραπάνω μελέτη προωθήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ως πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά, δυστυχώς, δεν εγκρίθηκε. Όλοι οι φορείς και οι παράγοντες ήταν πολύ θετικοί και φαινόταν ότι είχαν τη διάθεση να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, όμως, στο τέλος έγιναν πολύ λίγα πράγματα.

Είναι κατανοητό ότι δεν είναι εύκολο να διατεθούν τα 180.000 ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση του έργου. Όμως, θεωρώ ότι οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Στρατιωτική Υπηρεσία, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας, μπορούν να διαθέτουν ένα μικρό ποσό, της τάξεως των 5.000-10.000 ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, και μαζί και με τους τοπικούς παράγοντες, τους πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν, αλλά και τους Συλλόγους που είναι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα, όπως η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και άλλοι Σύλλογοι, να καταφέρουμε μέσα σε 5-6 χρόνια να έχουμε αλλάξει πραγματικά την εικόνα των Νεκροταφείων.

Θεωρώ ότι ο ίδιος, όπως και ο αντικαταστάτης μου στη Διοίκηση του Συντάγματος, αφιερώσαμε πολύ χρόνο, σκέψη και εργασία για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση τους. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν να γίνει: αποψιλώσεις, καθαριότητες, βαψίματα, κόψιμο δένδρων, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, κ.ά. Όμως, απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν, τα οποία χρειάζονται αρκετά χρήματα και εργασία.

Παρότι προσπάθησα με όλη μου την ψυχή να συνεισφέρω στον ευπρεπισμό και τον εξωραϊσμό των Στρατιωτικών Νεκροταφείων της Φλώρινας, θεωρώ ότι δεν εκπλήρωσα το χρέος μου απέναντι στην ιστορία αυτού του ηρωικού τόπου, καθώς δεν κατάφερα να κάνω τα έργα που ήθελα για να αλλάξω την εικόνα των Νεκροταφείων και  με τη δημόσια αυτή επιστολή κάνω την αρχή, ως πολίτης πλέον, για μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος, που θα συνεχιστεί με προσωπικές επαφές με τους τοπικούς φορείς πεπεισμένος ότι ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ.

Νικόλαος Γκόνης
Υποστράτηγος ε.α.