- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Βραβείο κοινού καλύτερης ελληνικής ταινίας για το «Πνεύμα Γηγενές» που γυρίστηκε στο Σκλήθρο Φλώρινας

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΠΝΕΥΜΑ ΓΗΓΕΝΕΣ σκηνοθεσίας της Βίκυ Μαρκολέφα κέρδισε το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας. Η ταινία ήταν υποψήφια στο ίδιο φεστιβάλ για 3 ακόμα βραβεία: Σκηνοθεσίας, Κινηματογράφησης και Ηχητικού Σχεδιασμού. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή της Mind the Bump Productions και της οικογένειας Φουρκιώτη.

Η ταινία INDIGENIUS LOCI πραγματεύεται τη διεπαφή φύσης και ανθρώπου εντός ενός ψυχογεωγραφικού πλαισίου. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Φλώρινα και συγκεκριμένα στο χωριό Σκλήθρο, στους πρόποδες του όρους Βίτσι.

‘Η σημαντική αυτή διάκριση έχει για μένα ιδιαίτερη αξία, καθώς στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ το κοινό συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία που ξεκινά μήνες πριν και κορυφώνεται με την τελετή λήξης και την απονομή. Το σπάνιο και τόσο αναγκαίο σινεμά από την κοινότητα για την κοινότητα. Ευχαριστούμε πολύ το κοινό που στήριξε την ταινία μας με την ψήφο του και το Φεστιβάλ για την εξαιρετική φιλοξενία και διοργάνωση. Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια προβολή στον νομό Φλώρινας όπου και γυρίστηκε η ταινία. Το βραβείο έχει φιλοτεχνήσει ο κ. Χρήστος Ρηγανάς και έχει σταλεί, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, στην οικογένεια Φουρκιώτη’, δήλωσε η Βίκυ Μαρκολέφα, σκηνοθέτις.

Ο Βασίλης Φουρκιώτης, βασικός συντελεστής της ταινίας δήλωσε σχετικά:

‘Σε αυτό το φίλμ μου δώθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω την αντίσταση μου απέναντι στο υπάνθρωπο της εξουσίας με το απάνθρωπο των ζωοποιήσεων και την διέξοδο στο ρίζωμα των βοσκοτόπων, του δικού μου Τρίτου Κόσμου. Το φίλμ, στο επίπεδο του περιεχομένου πατάει στην βαθιά οικολογία. Η μορφή του όμως προέρχεται από τον οικοφεμινισμό. Το female gaze της Βίκυ Μαρκολέφα είναι αυτό που κάνει το τοπίο και τα ζώα να επανανοηματοδοτούντα. Το γίγνεσθαι-γυναίκα που κάνει τις μορφές να σπάνε και τα περιεχόμενα των ειδών να ενώνονται. Ο Walter Benjamin είχε πει ότι ξεχάσαμε ότι μας κοιτάνε και τα ζώα πίσω όταν τα κοιτάμε. Οι τεχνικές της Βίκυς δίνουν και στα ζώα διέξοδο να εκφράσουν το animality τους. Να φτιάξουν τους κόσμους του. Αυτή η ελευθερία που μου έδωσε η Βίκυ ήταν που με έκανε να θέλω να μπω στο φίλμ, όχι σαν πρωταγωνιστής αλλά σαν ένα ακόμα μέρος αυτών των μεταμορφώσεων, όπου ο ανθρωποκεντρισμός χάνει το νόημα του και άνδρες, γυναίκες,ζώα, φυτά, ορυκτά συμμετέχουν σε έναν χορό μεταστοιχείωσης. Οι Βλάχοι λόγιοι του 18ου αιώνα έφεραν στην Ελλάδα τις ιδέες του Ανθρωπισμού. Οι Βλάχοι του 21ου θα φέρουμε τις αρχές του Μετανθρωπισμού. Για μια ανθρωπολογία πέρα από τον άνθρωπο…’

Απονομή Βραβείων

Η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας INDIGENIUS LOCI έγινε τον Μάρτιο του 2022 στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μέχρι σήμερα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

https://www.facebook.com/indigeniusloci